Vágólapra másolva!
Reakciók a Monacói Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Mercedes

Michael Schumacher (1/6.): "Egyszerűen varázslatos érzés pole pozíciót szerezni ilyen hosszú idő után, főleg itt, Monacóban. Rendben, tovább tartott a karrierem második fejezetében, mint gondoltam, de így még édesebb. Pompás. Számítottunk rá, hogy a pálya kedvezhet nekünk, és ez a Brackley-ban, Brixworth-ben és Stuttgartban dolgozó csapattagok tökéletes munkájának eredménye. Köszönöm mindegyiküknek, ez csapatsiker volt. Természetesen sajnálatos, hogy holnap nem indulhatok a mezőny legelejéről, de ez van. Olyan jól fogok teljesíteni, amennyire tudok. Tudjuk, hogy az előzés kemény dió, viszont a DRS és a KERS segítségével meg lehet próbálni - és biztosak lehetnek benne, hogy meg fogom."

Nico Rosberg (3/2.): "Elégedett vagyok a mai eredménnyel, különösen azután, ahogy csapatként dolgoztunk az elmúlt hetekben. Kína után futottunk pár nehezebb verseny, de sok energiát fektettünk be a változás érdekében, és nagyszerű látni, hogy csapatként mi voltunk a legjobbak. Köszönetet mondok mindenkinek, aki a főhadiszálláson hozzásegített bennünket az élre való visszakerüléshez. Simán alakult az időmérőm, megspóroltam két garnitúra friss szuperlágy gumit a futamra. Azonban nagyon szoros volt az állás, ami hihetetlen és fantasztikus a Forma-1 számára. Gratulálok Michaelnek, káprázatos munkát végzett. Természetesen sajnálom a büntetése miatt, így viszont én az első sorból rajtolhatok Monacóban. Egy futamon, ahol az előzés borzasztó nehéz, ez kiváló pozíció az induláshoz."

Red Bull

Mark Webber (2/1.): Jó napunk volt, különösen délután. Monacóban normális, hogy az időmérő előtt folyamatosan javulunk, majd utána minden összeáll. A srácok nagyszerű munkát végeztek. Jól éreztem magam az autóban, ami nagyon fontos, amikor a határon kell autóznunk annak érdekében, hogy mindent kihozzunk az autóból. Az egész csapat nagyon jól dolgozott: csütörtök este sok dolgunk volt, de nagyon jól reagáltak erre. Ez Michael napja, remek kört futott, de mi is közvetlenül mögötte végeztünk, és jó versenyünk lehet holnap. A múltban kedvezett nekem ez a vadászterület - Monaco nagyon különleges, és egyedülálló kihívást nyújt a versenyzőknek."

Sebastian Vettel (10/9.): "Elég változatos napunk volt. Délelőtt minden nagyszerűnek tűnt, de utána rossz irányba tettünk egy lépést, így az időmérőn nehéz volt vezetni az autót. Kicsit csalódott vagyok, hiszen Mark megmutatta, mire képes itt az autó. Meglátjuk, mit tehetünk holnap - Monacóban vagyunk, itt minden lehetséges. Holnapra választhatunk egy kicsit más stratégiát, hiszen a kemény gumikon kezdhetjük meg a versenyt, ellentétben az előttünk indulókkal. Meglátjuk, hogy sikerül az első etap, és utána eldöntjük, hogyan folytassuk. Nehéz megjósolni, mi fog történni, hosszú verseny lesz."

McLaren

Lewis Hamilton (4/3.): "Egész hétvégén optimista voltam, de a mai délután nagyon nehéz volt: ez volt az egyik legnehezebb időmérőm az utóbbi időben. Két nagyszerű versenyző indul előlem, akik holnap még jobban megnehezítik a dolgomat. Szerencsés vagyok, hogy Michael (Schumacher) büntetése miatt egy helyet előrelépek, de ma kicsit szenvedtünk, különösen a lassabb szakaszokon. Nehéz elérni, hogy a gumik megfelelően működjenek, és biztosítsák a szükséges tapadást. Ennek ellenére nagyon szórakoztató volt az időmérő, igazán élveztem. A gumiknak és a stratégiának nagy szerepe lehet ezen a pályán. Ha jól rajtolok, máris a győzelemért harcolhatok. Monacóban bármi megtörténhet, mindent bele fogok adni."

Jenson Button (13/12.): "Az a helyzet, hogy Monacóban nagyon fontos az időmérő, de ma délután egyszerűen nem voltam elég gyors. Délelőtt úgy éreztem, jó az autó, és úgy tűnt, erősek vagyunk, de végül nem tudtuk ezt a teljesítményt hozni, amikor kellett volna. Ez furcsa, mert a hétvége bizonyos pontjain jók vagyunk - még ma délelőtt, a harmadik szabadedzésen is úgy éreztem, jó az autó, és elégedett voltam vele. Remélem, a versenyen jobb lesz a tempónk, de itt nagyon nehéz lesz előzni. A körülöttem lévő versenyzők ugyanazon a taktikán lesznek, ezért nehéz dolgunk lesz, de mint mindig, most is mindent beleadunk. Monacóban még csak háromszor értem célba pontszerző helyen - az első, a második és a harmadik helyen. Remélem, holnap is hasonló eredményt érek el!"

Lotus

Romain Grosjean (5/4.): "Nem végeztünk annyira elöl, mint szerettünk volna, azonban ma bonyolult volt a helyzet. Kiváló kört futottam a Q3 első részében, de később nem tudtam javítani a második szett gumin. Kár, mert tökéletes stratégiát alkottunk az időmérő utolsó szakaszára. A forgalom nem volt vészes, de a középső szektor kifogott rajtam. Úgy vélem, elérhető közelségben volt a pole pozíció. A 4. hely nem egészen az, ahol lenni akarunk, de hosszú lesz a futam. Monacóban nehéz a feladatunk, mindazonáltal tudjuk, hogy az autó jól viselkedik sok benzinnel, jól bánik a gumikkal. Meglátjuk, mit tehetünk, próbáljuk összerakni a legjobb taktikát."

Kimi Räikkönen (8.): "Természetesen nem repesünk az örömtől a mai időmérő után. Az első edzés kezdete óta kis lemaradásban vagyunk

és igyekszünk felzárkózni. Az autó rendben van, de ma a legfőbb baj a gumik munkára bírása volt. Nehéz volt felmelegíteni őket üzemi hőfokra. A legjobb körömben gyorsabb lehettem volna, azonban hibáztam az uszoda környékén. Kár, de nem lehet mindig mindent tökéletesen csinálni. Egy rendes versenypályán előzéssel lehet pozíciókat nyerni, Monacóban viszont ezt nehéz kivitelezni. Ugyanakkor itt bármi bekövetkezhet, tehát holnap remélhetőleg szép eredményt érünk majd el."

Ferrari

Fernando Alonso (6/5.): "Olaszországban van egy mondás: 'lassan járj, tovább érsz', nem igaz? Nos, pontosan ezt csináljuk, lépésről lépésre közelítünk. Elégedett vagyok ezzel az időmérővel. Csapatként eddig ebben a szezonban nem láttunk jobbat. Jó érzésem volt egész héten. Talán a Q3-ban még faraghattunk volna néhány századot, de nem gondolom, hogy attól előrébb jöttem volna pár hellyel, tudván, hogy az előttem lévő versenyző előnye három tized volt. Itt általában az első három helyről indulók harcolhatnak a győzelemért, ezért szerintem a reális célunk a dobogó lehet, de azt is tudjuk, hogy a meglepetések mindennaposak. Ezt ma is láthattuk Michael (Schumacher) pole-jával: nagyon örültem neki, még akkor is, ha nem hozhat ki ebből mindent a büntetése miatt. Ezen a délutánon és holnap reggel dolgoznom kell majd együtt a csapattal azon, hogy kiválasszuk a legjobb stratégiát. A lágy gumik jól működnek, de a szuperlágyakon fogunk indulni, ezért kicsit a sötétben tapogatózunk abból a szempontból, hogy meddig fognak tartani, majd a versenyen kiderül, hogyan teljesítenek. A bajnokság szempontjából jó ez a rajtfelállás, mivel a közvetlen riválisaink közül csak (Lewis) Hamilton rajtol előlünk, és (Sebastian) Vettel most a kilencedik. Michael mellettem a rajtrácson? Elég régen volt ilyen, jó lesz közel lenni hozzá, de inkább arra fogok koncentrálni, hogy megelőzzem az első négyet, és nem a hatodik helyen lévő emberen jár majd az eszem."

Felipe Massa (7.): "Ez egy jó időmérő volt, és még jobb lehetett volna, mint ez a hetedik hely: az ötödik is elérhető közelségben volt, tudván azt, hogy mit láttunk a Q1-ben és a Q2-ben. Sajnos a Q3-ban nem sikerült tökéletesen tiszta kört autóznom a forgalom miatt, de itt könnyű ilyenbe belefutni. Ahogy mondtam, nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy ez a nagydíj eddig alakul. Végre élvezem az F2012 vezetését, világos, hogy a választott beállításunk sokkal könnyebbé teszi, hogy kihozzuk a legtöbbet a potenciáljából. Ezt a bajnokság hátralévő részében is észben kell tartani. Még mindig küszködünk egy kicsit azokon a helyeken, ahol a hajtott kerekek tapadása kritikus fontosságú, ami könnyen látható, ha kanyarról kanyarra összehasonlítjuk az autónkat a legjobbakkal, de azért ezen a területen is fejlődtünk. Michael remek kört futott, gratulálok neki, kár, hogy ezek után nagyon közel találja majd magát hozzám a rajtrácson holnap délután. Reménykedjünk benne, hogy jó versenyünk lesz holnap, és abban is, hogy egy új bajnokság veszi kezdetét számomra."

Williams

Pastor Maldonado (9/24.): "Elég kemény volt a mai nap. Megvolt a tempónk, jónak tűntünk a legjobb ötbe kerüléshez, de forgalmon kellett áthámoznom magam a legjobbnak ígérkező körömben. A második Q3-as köröm lassabbra sikerült, romlott az autó és a gumik tapadása. Holnap nehéz dolgom lesz a büntetésekből kifolyólag, viszont a legjobb formámat fogom nyújtani. Meglátjuk, mi történik."

Bruno Senna (14/13.): "Csalódott vagyok a kvalifikáció miatt. Az autóban egyértelműen benne rejlett egy jó kör, azonban sajnos túl keményen hajtottam, így nem futottam jó köridőt. Bosszankodom, de tudjuk, hogy erős az autónk, ezért most megnézzük, mit tehetünk holnap. Monacóban sohasem lehet tudni, hogy mi fog történni, de mindig könnyebb a helyzet, ha valaki előrébbről indul."

Force India

Nico Hülkenberg (11/10.): "A Q1-ben és a Q2-ben is egész jól mentem, elkerültem a forgalmat, és a leggyorsabb köröm meglehetősen szépen sikerült, szóval nem hiszem, hogy gyorsabb lehettem volna. Tulajdonképpen szinte egyforma időt értem el a Q1-ben és a Q2-ben. Elégedett vagyok a rajtpozíciómmal, remélem, hogy sikerült pontokat gyűjtenem holnap. A verseny itt mindig szórakoztató, a hely különleges. Keményen fogunk igyekezni, hogy mindent kiaknázzunk a stratégiával és erős eredményt érjünk el."

Paul di Resta (15/14.): "Tetszett az autó balansza a csütörtöki második edzésen, de sajnos az időmérőn már nem így volt. Nem változtattunk sokat az autón, azonban kínlódtam a hátuljával, a lassú kanyarokból rossz volt kigyorsítás. Nem indulhatok annyira elölről, mint szerettem volna, így holnap kemény feladatunk lesz, főleg az előzés nehézsége miatt. Ugyanakkor tudjuk, hogy a monacói verseny mindig kiszámíthatatlan, továbbá remélem, hogy a taktikánk segíteni fog nekünk visszavágni."

Sauber

Kamui Kobajasi (12/11.): "Természetesen szebb eredményt vártam ma. A szuperlágy gumikon csak egyetlen körünk van jó idő elérésére. Sikerült javítanom a Q2-ben, azonban nem eleget ahhoz, hogy részt vegyek a Q3-ban. Mindazonáltal az autó jó volt, és jó lesz a futamon is, ezért úgy vélem, holnap előrébb léphetünk. Sok múlik majd a taktikán és a Safety Car beküldésén, ami itt bármikor megtörténhet. Optimista vagyok, hiszem, hogy értékes pontokat szerezhetünk holnap.

Sergio Pérez (24/23.): "Csalódott vagyok, mivel úgy éreztem, hogy előkelő rajthelyekért harcolhatok majd. Még vizsgálódunk, hogy kiderüljön, hogy vajon elromlott-e valami az autóban. Az első körömben történt a baleset, még nem nyomtam túl keményen a gázt. Az alagútban már éreztem az alulkormányzottságot, és aztán következett a 13-as és 14-es kanyar. A 13-ast rendben bevetten, de a 14-esnél egyenesen haladtam tovább, nem tudtam elfordítani az autót."

Toro Rosso

Daniel Ricciardo (16/15.) :"Kedvelem ezt a pályát, ezért szomorú vagyok az időmérős pozícióm miatt. Azt gondoltam, hogy jobban teljesíthetek. A legjobb tízbe kerülés talán túl optimista cél lett volna, de azt hittem, lesz esélyem mondjuk a 12. helyre. Ez nem történt meg. Nagyjából elégedett vagyok a vezetésemmel, azonban egy körön nem sikerült összeraknom a legjobb szektoridőket. Időnként túlerőltettem a vezetést, elkövettem pár hibát. Ha összejött volna a tökéletes kör, néhány tizedet faraghattam volna, de ezzel sem jutottam volna sokkal előrébb a mezőnyben. Itt nehéz előzni, mindenesetre a tőlünk telhető legjobbra törekszünk holnap. A nyitó körben ügyesen kell lavírozni az előzési kísérletek, illetve az autó pályán tartása között. Ki tudja, talán jön egy kis eső, ami segít rajtunk."

Jean-Eric Vergne (17/16.): "Erősebb teljesítményre számítottam, mert a Q1-es köröm messze volt a tökéletestől, és azt hittem, hogy megfelelő kört rakhatok össze a Q2-ben két próbálkozásból. Az első menetem azonban a falban ért véget. Úgy vélem, a bukkanón fékeztem az alagút kijáratánál, ezért nekiütköztem a palánknak, amitől megsérült az autó orra és a jobbhátsó felfüggesztése. Emiatt nem tudtam folytatni az edzést, noha lassan sikerült visszaevickélnem a bokszba. Meglátjuk, mire leszünk képesek a futamon, amelyen bármi megtörténhet. A délutáni balesetig meglehetősen jónak éreztem a formám, ezért változatlanul bízom egy jó versenyben. Némi csapadék érdekes helyzetet teremthet."

Caterham

Heikki Kovalainen (18/17.): "Jól sikerült ez az időmérő. Egész hétvégén jó volt az autó balansza, és már az edzés előtt is tudtam, hogy keményen hajthatok majd. Az időmérő előtt mondtam a mérnökömnek, hogy szerintem bejuthatunk a Q2-be, és tényleg nagyon közel kerültünk ehhez - ha az egyik Marussia nem tartott volna fel az utolsó szektorban, továbbjutottam volna. De nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani az ügynek, az ilyesmi megtörténik Monacóban. Azt hiszem, az autónk elég jó ahhoz, hogy a holnapi versenyen harcolhassunk az előttünk lévőkkel. Az eddigi futamokon nagyjából tartani tudtuk a tempójukat az első két etapon, de itt rövidebb a pálya, így az egész futamon harcolni szeretnénk. Nekem igazából mindegy, hogy száraz lesz a pálya, vizes, vagy a kettő között - mindenképpen várom a versenyt."

Vitalij Petrov (19/18.): "Elég jó időmérő volt - az autó mindig jónak tűnt, amikor kihajtottunk a pályára, és szerintem mindent kihoztunk belőle. Reggel problémánk volt a KERS-szel, ezért az időmérőn nem használhattam. Ezzel nyilvánvalóan vesztettem egy kis időt, de a Q1-ben olyan keményen hajtottunk, ahogy csak tudtunk, ezért a reményeink szerint alakultak a dolgok. A piros zászló nyilvánvalóan mindenkit megzavart, s bár az edzés elején tudtam futni egy kört, az nem volt túl gyors. Amikor a második szett gumin ismét pályára hajtottam, már nem tűnt olyan jónak az autó, de összességében pozitívan alakul a hétvége. Izgalmas lesz a holnapi verseny, már várom. Ahogy láthattuk, itt könnyű hibázni, tehát arra kell figyelnünk, hogy kihasználjuk, ha valami történik a pályán, és a leintésig küzdenünk kell."

Marussia

Timo Glock (20/19.): "Újabb kiváló napon vagyok túl. A délelőtti harmadik tréning simán zajlott, elvégeztük a szokásos programunkat. A gárda egész hétvégén remekül dolgozott, a mérnökök, a szerelők és jómagam is, és együtt jó formába hoztuk az autót az időmérőre. A rövid szünetben végrehajtottunk néhány kisebb módosítást, és tetszett az autó. (Sergio) Pérez balesetét és a piros zászlót követően nehezebbé vált a feladatunk, mivel csupán egyetlen próbálkozásunk maradt a szuperlágy gumikon a nagy tolongásban. Éppen ezért elégedett vagyok a körömmel, a mérnökök a lehető legjobb helyre küldtek ki a mért körre. Most már a holnapi napra összpontosítok. Biztos vagyok benne, hogy izgalmas lesz a futam. Kellemes meglepetés volt a DTM-ben versenyző Mike Rockenfeller felbukkanása egy látogatásra az időmérő előtt, jó volt látni őt."

Charles Pic (22/21.): "Összességében nem alakult jól az időmérőm. Úgy gondolom, a tempónk Monacóban kevésbé volt erős, mint Barcelonában, ráadásul a leggyorsabb köröm forgalomba botlottam. Szóval nem volt szép nap. Már arra koncentrálunk, hogy holnap mit tehetünk, miképp fejlődhetünk. Tudjuk, hogy Monacóban néha akadnak lehetőségek, ezért fel kell készülnünk rá, hogy kihasználjuk őket."

HRT

Pedro de la Rosa (21/20.): "Ez volt az idei legjobb időmérőm, és kétségtelenül a legjobb kör amit valaha futottam Monacóban. Az autó jól működött, és úgy döntöttünk, háromszor megyünk ki új szuperlágy gumikon. Tudtuk, hogy Monacóban az a legfontosabb, hogy egy jó kört fussunk. Ez így is történt, és nagyon örülök neki, mert remek eredmény 1:18-as kört futni. Elégedett vagyok, mert jól időzítettünk, a csapat tudta, mikor kell kihajtanom a pályára ahhoz, hogy elkerüljem a forgalmat. Én is teljesítettem a feladatomat, a lehető legjobb kört futottam. Be kell vallanom, hogy kockáztattam, néhány körben szinte becsuktam a szememet az utolsó szektorban. De agresszívan kellett vezetnem, és így is tettem. Ha egy tizeddel jobb kört futok, Glockot is megelőztem volna, de az az igazság, hogy így is nagyon elégedett vagyok a mai nappal."

Narain Karthikeyan (23/22.): "Más taktikán voltunk, mint Pedro: mi kétszer mentünk ki a pályára, de talán jobban tettük volna, ha mi is három mért kört futunk. A pozitívum az, hogy maradt egy friss szett szuperlágy gumink a holnapi versenyre, ebből ki kell hoznunk a lehető legtöbbet. Pedróval egész hétvégén viszonylag közel voltunk egymáshoz, és biztos vagyok benne, hogy holnap is jó tempót tudunk diktálni. Akármi is történik, készen kell állnunk arra, hogy minden lehetőséget kihasználjuk."