Vágólapra másolva!
Reakciók a Monacói Nagydíj első napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.  

McLaren

Jenson Button (P1: 8., P2: 1.): "Ma a legfontosabb feladat az volt, hogy megpróbáljunk futni egy hosszú etapot a szuperlágy gumikkal - nem hiszem, hogy ez bárkinek is sikerült volna. Látnunk kellett, hogy a gumik hogyan működnek, mert a teljesítményük fontos szerepet játszik majd a versenyen. Jó volt rövid időre is feltenni ezeket a gumikat, és látni, hogy mennyi tapadással bírnak. Ez adott egy kis információt a szombatra nézve, még akkor is, ha még mennünk kell velük az időmérő előtt. Tényleg úgy érzem, hogy javult az autó a második szabadedzésre. Kipróbáltunk valami mást délután, és elégedettem voltam azzal, ahogy az autó viselkedett. Még mindig van hova fejlődni, de már tudjuk, hogy melyik irányt akarjuk választani."

Lewis Hamilton (P1: 4., P2: 11.): "Ma nem tanulhattunk annyit, mint amennyit akartunk. Az időjárás tiszta volt délelőtt, viszont elég kemény dió volt rendesen belőni az autót délutánra, amikor megváltoztak a körülmények, ráadásul a szokásos forgalom is akadályt jelentett. Ez egy hihetetlenül kemény pálya, roppant technikás, tehát minden információdarabka segít, hogy rájöjjünk, merre érdemes haladni a beállításokkal. Minél kevesebb kört teszünk meg, annál nehezebb megérteni a gumik viselkedését. Ma senki sem tett meg hosszú etapot, ezért kissé bizonytalanul vágunk majd neki a futamnak a gumik viselkedését illetően. Azonban mindenki egy csónakban evez, ezért arra tippelek, hogy mindenkit ér majd némi meglepetés. Ugyanakkor óriási szórakozást jelent ezen a pályán vezetni, hihetetlen érzés."

Lotus

Romain Grosjean (P1: 2., P2: 2.): "Úgy vélem, hogy az autónk elég jól passzol a pályához, jómagam pedig imádom Monacót. Jó itt lenni, kellemes ennyi rajongót látni. Az autó délelőtt és délután egyaránt remeknek tűnt, a megfelelő irányba tartunk. Sajnos délután esett, ezért nem tudtuk elvégezni a kiírt programot, azonban jók az alapjaink, szóval elvileg nem vagyunk vészes helyzetben. Meglátjuk, milyen lesz az időjárás holnap, illetve mit érünk el. Szerintem száraz és nedves körülmények között is jónak látszunk."

Kimi Räikkönen (P1: -, P2: 19.): "Kellemes visszatérni Monacóba, még ha ma vesztettem is némi időt. A kormányszervó nem tetszett nekem, ezért a csapat kicserélte. Monacóban változtatunk az ilyesmin, és nem tudhatjuk, milyen lesz a folytatás. Az autót jónak éreztem a második tréningen, bár meglehetősen csúszós volt az aszfalt az esőben. Szerettem volna többet vezetni, de elég jól ismerem a monacói pályát, amely nem sokat változott az évek során. Meglátjuk, mi történik holnap."

Ferrari

Felipe Massa (P1: 6., P2: 3.): "A délutáni enyhe eső miatt nem tudtunk annyi kört megtenni, amennyit szerettünk volna. Ennek ellenére elégedett vagyok azzal, ahogy a csütörtöki nap alakult Monacóban. Az első edzés elejétől kezdve úgy tűnt, rendben van az autó. A körülményektől függetlenül jó volt a balansz, és a vártnál egy kicsit jobb volt a tapadás is. A második edzés végén intermediate gumikkal köröztünk, de még akkor is pozitív tapasztalataim voltak az autóról. Ami a gumikat illeti, a szuperlágy keveréket ki sem próbáltuk, ezért semmit nem tudunk mondani a viselkedésükről. A lágy abroncsok jól működtek, ez érvényes a gumikopásra is. Persze még mindig sokat kell dolgoznunk a beállításokon, de van egy napunk, hogy kitaláljuk, hogyan tudnánk javulni. Nehéz megjósolni, mire számíthatunk az időmérőn és a futamon, de határozottan állíthatjuk, hogy az első napunk jól sikerült."

Fernando Alonso (P1: 1., P2: 4.): "Monacóban a versenyzők számára a csütörtöki nap adja meg azt a lehetőséget, hogy újra hozzászokjanak ehhez az egyedülálló pályához. Minél többet körözünk, annál magabiztosabbak leszünk, és annál jobban igyekszünk, hogy javítsunk a köridőn. Ma délelőtt gond nélkül sikerült teljesítenünk a tervezett programot, délután azonban az eső átírta a programunkat, és a többiekét is. A szuperlágy gumit fel sem tudtuk tenni az autóra, és a többiek közül is csak Button tudta kihozni belőle a legtöbbet, így ő futotta a leggyorsabb kört. Meglátjuk, milyen lesz az idő szombat reggel: ha száraz lesz a pálya, talán több kört teszünk meg, mint általában. De ha esni fog, akkor is sok dolgunk lesz a futam előtt. Igazából nem sok új információt tudtunk meg, akkor az intermediate gumikon köröztünk, mert a pálya csak helyenként volt nedves, ezért nem volt túl mérvadó. Az időjárást nem tudjuk irányítani, csak alkalmazkodni tudunk a változásokhoz. Az autóval kapcsolatban annyit mondanék el, hogy az első benyomásaim viszonylag pozitívak: mindenre úgy reagál, ahogy azt vártuk. Csak néhány kisebb módosítást kell elvégeznünk a beállításokon, megpróbálunk javítani rajta, de nyilvánvalóan még túl korai lenne komolyabb következtetéseket levonni. Mondjuk úgy, hogy a hétvége jól indult számunkra - most meg kell próbálnunk ezen az úton maradni."

Williams

Pastor Maldonado (P1: 5., P2: 5.): "Úgy érzem, idén nagyon jó autónk van, és a mai etapok alatt is versenyképesnek tűnt, tehát elégedett vagyok. Kár, hogy délután nem tudtunk olyan sok kört megtenni, jó lett volna több adatot gyűjteni a gumikról. Erre lehetőségünk lesz a szombati harmadik szabadedzésen. Szeretem ezt a pályát, és úgy gondolom, versenyképesek lehetünk a nagydíjon."

Bruno Senna (P1: 17., P2 :13.): "Örülök, hogy ma mindkét edzésen részt vehettem, hiszen így lépésről lépésre tanulhattam. Elég régen vezettem már itt versenyképes autót, így legalább volt időm arra, hogy felidézzem a vonalvezetést. Folyamatosan haladunk előre, s bár a délutáni edzésen hátráltatott minket az eső, az apró tényezők is segíthetnek."

Mercedes

Nico Rosberg (P1: 10., P2: 6.) "Remek dolog visszatérni ide, és versenyezni a városon keresztül. Elégedett vagyok a mai szabadedzésekkel. Az az érzésünk, hogy jó irányba tartunk a beállításokkal ezen a kihívást jelentő pályán. Beletelt egy kis időbe, míg megtaláltam a ritmust a pályán, de végül összejött, még akkor is, ha délután nem mentünk túl sokat a rossz időjárás miatt. Már igazán várom a szombatot és a vasárnapot."

Michael Schumacher (P1: 11., P2: 10.): "Mindig remek először kimenni a pályára az első köröket megtenni, és visszarázódni ennek a különleges helynek a ritmusába. Már a szabadedzéseken is láttam azokat a részeket, ahol javítottak a biztonságon tavaly óta. Remek, hogy a szervezők minden évben tovább javítanak a dolgokon. Vegyes volt ma az időjárás, ami nehézzé teszi, hogy komoly következtetéseket vonjunk le, de alapjában véve az érzéseim az autóval kapcsolatban ezen a pályán pozitívak voltak."

Red Bull

Mark Webber (P1: 13., P2: 7.): "Nem voltunk könnyű helyzetben, de a többi csapat sem - bőven van dolgunk a következő 24 órára. Látszik, hogy néhány autó nagyon gyors, ezért nekünk is rá kell jönnünk, hol javulhatunk. Mint mindenki, mi is kevesebb kört tudtunk megtenni, mint ahogy szerettük volna. Monacóban előfordulnak az ilyen napok, ez a pálya mindig tartogat kihívásokat. A tapadás nem volt túl egyenletes, de azért néhány dolgot ma is tanultunk."

Sebastian Vettel (P1: 9., P2: 10.): "A körülmények miatt ma nem sokat tudtunk meg. Nem voltunk ideális helyzetben, hiszen délelőtt piros zászlóval ért véget az edzés, délután pedig esett az eső. Így nehéz megmondani, hol állunk. Az eső miatt nem volt túl jó a tapadás, a pálya nagyon csúszott, és sokan hajtottunk ki egy időben a pályára - de ezzel mindenkinek meg kellett küzdenie. Az időjárás itt nagyon gyorsan megváltozhat, most például újra kisütött a nap."

Sauber

Kamui Kobajasi (P1: 7., P2: 8.): "Ma minden gördülékenyen haladt. Az autó tavaly óta egyértelműen javult a lassú kanyarokban, ami Monacóban létfontosságú. A balanszot jónak érzem, és magabiztosan várom a hétvége hátralevő részét. Azt nem tudom megjósolni, hogy a két gumikeverék hogyan fog viselkedni a futamon, mert az időjárás megakadályozott bennünket abban, hogy normális hosszú etapokat tegyünk meg."

Sergio Pérez (P1: 3., P2: 15.): "Nem voltak ideálisak a körülmények, de jónak látszunk az esőben, ami pozitívum. Száraz pályán még van teendőnk. Mindazonáltal bizakodom, mert délelőtt gyorsak voltunk, az autó erősen megy, és azt hiszem, hogy ütőképesek lehetünk a szombati kvalifikáción."

Force India

Paul di Resta (P1: 16., P2: 12.): "A délelőtti edzés a megfelelő mederben zajlott, elég jól eltaláltuk az alapvető beállításokat. Az aszfalt eleinte nagyon rosszul tapadt, de az utolsó fél órára szépen felgumizódott. Foglalkoztunk a beállításokkal, változtattunk az aerobalanszon, illetve begyűjtött a szükséges adatokat lágy gumikon. Elég hamar megérkezett az eső délután, és bár kihajtottunk a szuperlágy abroncsokkal, egyetlen teljesen etapot sem mentem velük száraz pályán. Jó, hogy megtettünk némi távot az intermediate gumikkal, mert mint láthattuk, nehéz megjósolni az időjárást szombatra és vasárnapra."

Nico Hülkenberg (P1: 12., P2: 14.): "Az első monacói gyakorlás mindig az akklimatizálódásról szól, hogy ismét megszokjuk a pályát. Rám különösen igaz volt ez, mert tavaly nem versenyeztem itt. Délelőtt sűrű programunk volt, de mindent elvégeztünk, több etapot megtettem a lágy gumikon. A délutánra kihatott az időjárás, ami megnehezítette a ritmus felvételét és a gumiprogramunk teljesítését. Nem számítottunk rá, hogy esni fog ma, de olyan hamar változhatnak a körülmények, hogy egész hétvégén fel kell készülnünk mindenre."

Caterham

Vitalij Petrov (P1: 19., P2: 16.): "Mindkét tréning jó volt számomra, bár természetesen szerettünk volna több időt eltölteni az opciós (lágyabb) gumikon délután. Felraktuk a szuperlágy keveréket, de az eső bezavart, igaz, mindenki hasonlót élt át. A második edzésen jónak éreztem az autót, még a csúszós aszfalton is megfelelőnek találtam a balanszot az intermediate gumikon. Egy ilyen futamon muszáj elintéznünk, hogy eljussunk a kockás zászlóig, és ne hibázzunk. Valószínűleg ez volt a hétvége legnehezebb napja, kevés kört tettünk meg, ezért alig várom a következő edzéseket, illetve a vasárnapi versenyt."

Heikki Kovalainen (P1: 18., P2: 21.): "Elég jól alakult a délelőtti edzés. Kipróbáltunk egy új elemet a felfüggesztésen, amit jónak éreztem, majd utána a szokásos programunkat bonyolítottuk le az elsődleges (keményebb) gumikon, amíg a motor el nem füstölt az alagút bejáratánál, nem sokkal a tréning vége előtt. Amint üresbe raktam a váltót, a hátsó tengelyek blokkoltak, ezért kissé hamarabb befejeztem az edzést. A második edzésen mindenki hasonló problémával szembesült az eső miatt. Noha megtettem pár kört a szuperlágy gumikon, nem tudtam összerakni rajtuk egy mért kört, ezért szombaton újra nekiveselkedünk ennek. Az utolsó etapomat intermediate gumikon futottam, de az 5-ös kanyarban egyenesen haladt tovább az autó, mert nedves volt a pálya. Azonban nem sérült meg az autó."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne (P1: 14., P2: 17.): "Először vezettem itt Forma-1-es autót, nagyon élveztem. Mivel tavaly nem szerepeltem különösen jól Monacóban a World Series by Renault-ban, kissé nyugtalanul vártam a mai napot, ugyanakkor vártam az új élményt, illetve azt, hogy mi vár rám. Úgy gondolom, a teljesítményem elég jó volt a csapattársamhoz, Danieléhez képest, hiszen az előző két futamot ő nyerte meg ezen a pályán a World Series-ben, ráadásul ő már gyakorolt is itt F1-es autóval tavaly. Ebből a szempontból örülök. A köridőmet nem tekintem fontosnak, mert forgalomba keveredtem, ráadásul a leggyorsabb köröm végén a bokszutcába hajtottam. Meglehetősen elégedett vagyok a balansszal, bár még finomhangolni kell az autót, és nekem is további időre van szükségem a pályához való alkalmazkodáshoz. Tetszett a vezetés az esőben. Úgy érzem, hogy bárhogyan is alakuljon az időjárás a hétvége későbbi szakaszámban, felkészültem rá."

Daniel Ricciardo (P1: 15., P2: 18.): "A délutáni időjárás következtében nem alakultak olyan simán a dolgok, mint terveztük, hiszen nem tudtunk mindent kipróbálni, amit akartunk. Ez kissé bosszantó, főleg azért, mert holnap szünnap van. Szívesebben vezetnék, bár valószínűleg jó a pihenő, mert alaposabban átgondolhatjuk, hogy mit kell tennünk az előrelépés érdekében. Néhány területen muszáj fejlődnünk. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben ez sikerül, jelentősen változni fog a teljesítményünk, és remélhetőleg szép időmérőnk lehet szombaton."

Marussia

Timo Glock (P1: 22., P2: 20.): "A változó körülmények roppant nehézzé tették, hogy a tervek szerint dolgozzunk az autóval. Jól kezdődött a napunk, de az első edzésen gondom támadt az autó elejével, majd a piros zászlók lerövidítették a gyakorlást. A második edzésen fontos volt hamar kimenni és teljesíteni egy jó etapot, mert utána esni kezdett az eső. Úgy látszik, hogy a hétvégén máskor is bekövetkezhet ez, ezért kihasználtuk az időt, és átváltottunk az intermediate gumikra. Ugyanakkor az aszfalt nagyon csúszós volt, főleg ott, ahol fehér csíkok voltak, ezért őszintén szólva arra koncentráltam, hogy pályán tartsam az autót!"

Charles Pic (P1: 21., P2: 22.): "Élveztem az első edzésnapomat Monacóban, most már vannak tapasztalataim a pályáról vizes és száraz feltételek mellett is. Összességében jól indult a programom, nem akadt problémám, simán alakult a nap, leszámítva az időjárást. Holnap nem vezetünk, de a péntek újabb lehetőséget teremt, hogy dolgozzak a mérnökeimmel, és megnézzem, hol kell javulnom, hogy szombatra még erősebbé váljak."

HRT

Pedro de la Rosa (P1: 23., P2: 23.): "Furcsa napunk volt, mert a rendelkezésünkre álló három órában mindössze két rendes etapot futottam, a másik kettőből nem tudtam a legtöbbet kihozni. Délelőtt az alagútba érve füstöt és piros zászlót láttam, délután pedig zuhogni kezdett az eső. A kevés időt figyelembe véve eredményes napot zártunk, és a délután végrehajtott változtatásaink fontos előrelépést jelentettek. Az igazat megvallva, szerettem volna több kört megtenni, főleg azért, mert ezen pályán mindig jobb minél több kört megtenni. Ami a szombatot illeti, a célunk az autó további fejlesztése, valamint az, hogy előrébb kvalifikáljuk magunkat. Ez nehéz feladat lesz, de nem lehetetlen."

Narain Karthikeyan (P1: 20., P2: 24.): "Sok kört megtettünk délelőtt, sikerült különböző dolgokat kipróbálnunk az autón. A balansz tűrhető volt, és még tovább akartunk fejlődni délután, de a körülmények nem voltak jók, és ilyenkor nem tudunk a határon vezetni. Sajnos nem tudtuk a legtöbbet kihozni a rendelkezésre álló időből, azonban nem akartunk kockáztatni az esőben, ezért inkább a garázsban maradtunk. Bíztatónak tűnik a helyzet szombatra, reméljük, hogy akkor száraz lesz az idő, és ezáltal szép eredményt érünk el."