Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen egy futam erejéig szívesen visszatért volna a rali-világbajnokságba, de a Lotus nem engedte meg neki.

Az elmúlt két szezont a rali-világbajnokságban töltő Kimi Räikkönen elmondta, idén is szeretne részt venni a bajnokság finnországi fordulóján. A versenyt augusztus első hétvégéjén rendezik, amikor a Forma-1-ben a Magyar és a Belga Nagydíj közötti négyhetes szünetre kerül sor. Räikkönen eddig háromszor indult a Finn-ralin - 2009-ben még a Ferrari F1-es versenyzőjeként -, legjobb eredménye egy kilencedik helyezés, melyet tavaly ért el a Citroën DS3 WRC-vel.

"Szeretnék elindulni a Finn Ralin, az F1-es versenynaptárral sem ütközik a verseny. Arról viszont a csapatot kellene megkérdezni, hogy a szerződésemmel összeegyeztethető-e" - idézi az Autosport Räikkönent, aki a jövőben mindenképpen vissza szeretne térni a raliba.

"Tudtam, hogy a ralizás nehéz lesz, hiszen már korábban is indultam néhány versenyen. A legmagasabb szinten azonban más a helyzet, tudtam, hogy nem lesz könnyű. Természetesen szerettem volna, ha jobb eredményeket érek el, de még nem fejeződött be a ralis pályafutásom. Vissza akarok térni, bár azt még nem tudom, hogy a pályafutásom alatt, vagy utána" - jelentette ki. A rali-világbajnokságon két szezon alatt egy ötödik hely volt Räikkönen legjobb eredménye, ezt 2010-ben, Törökországban érte el.

Néhány órával a hír után a Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier már el is döntötte, hogy Räikkönen nem vehet részt a ralin. "Ma leültünk Kimivel, és beszéltünk róla" - nyilatkozta. "A szerződése nem engedi meg, hogy ralizzon, és a Robert balesetét figyelembe véve főleg nem engedhetjük meg neki." Az ügy háttere, hogy az akkor még Renault néven induló csapat a 2011-es szezon előtt egy pont ralibaleset miatt veszítette el első számú versenyzőjét, Robert Kubicát. A lengyel olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azóta sem tudott visszatérni a versenypályára, sokak véleménye szerint már nem is fog.

Boullier szerint Räikkönen megértette a csapat döntését, és az ügyet már le is zárták.

Forrás: Lotus