Vágólapra másolva!
Jenson Button szerint a McLaren autója a legtöbb pályán gyorsabb, mint amit az eredmények mutatnak. Továbbra sem érti, miért ingadozik ennyire a csapatok formája.

A McLaren nagyszerűen kezdte a 2012-es idényt: az első két futamon kibérelték az első rajtsort, Jenson Button pedig meg is nyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat. Több győzelmet azóta nem sikerült szerezniük, pedig Button szerint a McLaren elég gyors ahhoz, hogy bármely pályán a győzelemért szálljon harcba.

"Szerintem erős az autónk, aerodinamikai szempontból is, de ezt nem tudjuk mindig megmutatni" - idézi az Autosport az angolt, aki melbourne-i győzelme óta csak egy dobogós helyezést tudott szerezni, és jelenleg a bajnokság hatodik helyén áll. "Amikor viszont sikerül, akkor nagyon gyors az autónk."

Lewis Hamilton az eddigi öt nagydíjon háromszor is a leggyorsabb kört futotta az időmérőn, bár a barcelonai pole pozíciót elvették tőle, mivel az edzés után túl kevés benzin maradt az autójában. Bár idén még egy futamot sem tudott nyerni, rendszerint az élmezőnyben autózik, és többször a csapat hibája miatt bukott értékes pozíciókat.

"Ha megnézzük Lewis körét a spanyolországi időmérőn, vagy a Kínában és Ausztráliában mutatott versenytempónkat, látható, hogy gyorsak vagyunk, csak ezt nem mindig tudjuk kihasználni" - magyarázta Button, aki továbbra sem érti, miért ilyen kiszámíthatatlanok idén a versenyek.

"A gumikkal kapcsolatban azt nem értjük, hogy miért változik ilyen gyorsan az erősorrend" - utalt a sokak által szidott, gyorsan elhasználódó Pirellikre. "Pastor (Maldonado) Bahreinben a 17. helyre kvalifikálta magát, Spanyolországban pedig a másodikra, ami később pole pozíciót eredményezett. Ezt nehéz megérteni."

"Nagyon nehéz megértenünk, miért van az, hogy néha működik az autó, néha pedig nem. Akármennyit dolgozunk a beállításokkal, néha nem válnak be olyan megoldások, amelyeknek a mérnökök szerint jól kellene működniük" - bosszankodott Button, aki ennek ellenére nem túlságosan csalódott az első öt futam után, hiszen úgy is csak 15 pont a lemaradása az éllovas Sebastian Vettelhez képest, hogy két alkalommal a legjobb tíz közé sem fért be.

"Eddig 125 pontot lehetett szerezni, a bajnokságban élen álló versenyzőnek pedig csak 61 van. Ez mutatja, mekkora a kavarodás idén. Természetesen megpróbálunk minél kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtani - a végén az fog győzni, akinek sikerül megértenie a gumik viselkedését, és folyamatosan pontokat tud szerezni" - jelentette ki.