Vágólapra másolva!
A 24 éves Ma Qing Hua a fiatal versenyzők silverstone-i tesztjén ülhet a HRT-be, ő lesz a második kínai, aki F1-es autót vezethet.

Bár Kína a világ legnépesebb országa, eddig még egyetlen versenyzőt sem adott a Forma-1-nek. F1-es autót is csupán a Hollandiában felnőtt Ho-Pin Tung vezethetett, aki 2009-ben a fiatal tehetségek tesztjén két napon át gyakorolt a Renault-val.

Jelen állás szerint Ma Qing Hua áll a legközelebb hozzá, hogy az első kínaiként rajthoz állhasson egy nagydíjon. A 24 éves pilótát idén szerződtette le versenyzőképző programjába a HRT, hogy szimulátoros munkát és egyéb tesztelési feladatokat végezzen, és már korábban jelezték, hogy lehetőséget adnak neki a fiatalok tesztjén, ha jól teljesít. A csapat úgy döntött, hogy Qing Hua teljesítette az elvárásokat, így július közepén vezetheti a csapat autóját Silverstone-ban.

"Az elmúlt hetekben a megtervezett programunk keretében közösen dolgoztunk Mával, aki Valenciában és Jerezben különböző autókat vezetett. Úgy ítéltük meg, készen áll rá, hogy részt vegyen a silverstone-i fiatal versenyzők tesztjén" - mondta Luiz Perez-Sala csapatfőnök.

Qing Hua boldogan nyilatkozott. "Nagyon örülök, szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőségem nyílik egy Forma-1-es autó vezetésére a fiatal versenyzők tesztjén, és hogy ezt a HRT-nlé tehetem meg. Egész életemben erről álmodtam. Tudatában vagyok az ezzel járó felelősségnek" - mondta. "Hálás vagyok a HRT-nek a lehetőségért, illetve azért, hogy bíztak bennem. Nem fogok csalódást okozni nekik."

A legtöbb csapatnál ugyanakkor még nem tudják, hogy kit ültessenek autóba a teszten, mert a nyár közepén még javában tartanak a különböző bajnokságok. Néhány istálló egyébként nem is a Silverstone-ban, hanem a szezon végén, Abu-Dzabiban rendezett tréningen veti be a kiválasztott tehetségeit.