Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint Ecclestone összeakaszkodott az FIA-vel, ezért újra felmerült egy új sorozat, a GP1 indításának ötlete.

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, Bernie Ecclestone régi barátjára, Flavio Briatoréra bízná a Forma-1 utódjául szánt GP1 sorozat szabályainak kidolgozását, amihez a Benetton és a Renault egykori csapatfőnöke már hozzá is látott.

2005-ben a GP2-t is Ecclestone és Briatore alapította, és már akkor feltételezték, hogy a névválasztás az F1-től való elszakadás későbbi lehetőségét alapozza meg, legalábbis elvben. Ecclestone most a német lap szerint azért vette elő ezt a projektet, mert a Forma-1-et szankcionáló Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyelőre nem írta alá a sport keretszerződésének, a Concorde Agreementnek a legújabb kiadását.

A csapatok zöme állítólag ragaszkodna ahhoz is, hogy a jövőben az FIA belefoglalja a szabályokba a költségplafonra vonatkozó, egyelőre csak az általuk kötött önkéntes megállapodásban szereplő előírásokat, jóllehet, a szervezet egykori elnökét, Max Mosley-t részben éppen azért távolították el, mert ez volt a terve.

Ecclestone az FIA jelenlegi elnökével, Jean Todttal nincs olyan felhőtlen viszonyban, mint annak idején Mosley-val volt, és a jelek szerint nem sikerült maradéktalanul ráerőltetnie a feltételeit a tárgyalások során. Ezért merült fel, hogy az F1 helyett inkább új sorozatot próbál indítani ugyanazokkal a csapatokkal, de GP1 néven.

Előzőleg ironikus módon éppen a csapatok fenyegetőztek egy másik széria indításával az Ecclestone-nal folytatott alkudozás során. Ám egy ilyen alternatívának a gyakorlatban nincs sok gazdasági realitása, mert az autósportban csak az FIA rendelkezik a "világbajnokság" kifejezés használatának jogával, ezért a nem általuk szankcionált sorozatok legfeljebb a "világkupa", "világszéria", vagy hasonló megnevezés alatt működhetnek. A bejáratott Forma-1 márkanév mellett ezek mind erőtlenek.

Briatore személye sem feltétlenül jó ajánlólevél egy új sorozat indításához, tekintve, hogy Nelsinho Piquet szingapúri ütközésbotránya miatt eredetileg örökre kitiltották az F1-ből. Bár ezt az ítéletet később öt évre enyhítették, az a hagyományok szempontjából mindenképpen aggályos, hogy Briatore közismerten a showelemek elkötelezett híve, és nem tulajdonít különösebb jelentőséget a sport műszaki vonatkozásainak.