Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone úgy véli, a Mercedes nem fogja elhagyni a Forma-1-et, hiába elégedetlenek az új Concorde Agreementben kínált feltételekkel. Szerinte a németek jól jártak volna, ha korábban felvásárolják a McLarent.

Bár a Mercedes részéről többen is kijelentették, hogy nem tervezik elhagyni a Forma-1-et a 2012-es szezon végén, továbbra is találgatások folynak a vállalat Forma-1-es jövőjéről. A németek ugyanis nem elégedettek azokkal a feltételekkel, melyet a 2013-ban életbe lévő új Forma-1-es keretszerződésben, a Concorde Agreementben kínálnak nekik. Többek között azt kifogásolják, hogy a Ferrarival, a McLarennek és a Red Bull-lal ellentétben ők nem kapnak majd helyet az F1 új irányító testületében.

Bernie Ecclestone a híresztelések ellenére biztos benne, hogy a gyári csapatként 2010 óta versenyző Mercedes a következő években is elkötelezett marad a Forma-1 mellett, és szerinte nincs okuk kifogásolni a nekik kínált feltételeket.

"Erősen kétlem, hogy a Mercedes kiszáll" - idézi Ecclestone-t az ESPNF1.com. "Most csalódottak, mert úgy érzik, nem részesülnek olyan bánásmódban, mint a Ferrari. Mi erre egyszerűen csak azt tudjuk mondani: pontosan ugyanúgy kezeljük a Mercedest is, és éppen ebből adódik a probléma. A csapatok kereskedelmi jogait ugyanis az alapján határozzuk meg, hogy milyen régóta szerepelnek a Forma-1-ben, és milyen eredményeket értek el. A Mercedes sajnos csak néhány éve van jelen."

Az új Concorde Agreementben - melyet az élcsapatok közül csak a Mercedes nem írt még alá - azt is rögzítik, hogy külön juttatásokban részesülnek azok az istállók, melyek 2000 óta névváltoztatás nélkül szerepelnek a Forma-1-ben. A Mercedes nem felel meg ennek a feltételnek, Ecclestone szerint azonban lett volna esélyük erre, ha a kilencvenes évek végén átveszik a McLarent. A németek 1999-ben 40 százaléko tulajdonjogot vásároltak a csapatban, de fontolóra vették azt is, hogy többségi részesedést szereznek.

"Néhány éve átvehették volna a McLarent. Ha így döntöttek volna, nem alakult volna ki a mostani helyzet. Őszintén szólva arra számítottunk, hogy így fognak tenni" - nyilatkozta Ecclestone, aki azért nem tartja kizártnak, hogy a Mercedes átgondolja az F1-es jövőjét. Az elmúlt években ugyanis több gyári csapat is - a Honda, a Toyota és a BMW - váratlanul szállt ki a sportból.

"Egy héttel a gyártók kiszállása előtt ezt mondtam volna: 'Nem hiszem, hogy elhagyják az F1-et.' De mi történt? Kinyitottuk az újságokat, és láttuk, hogy elmentek" - nyilatkozta.