Vágólapra másolva!
Reakciók a Spanyol Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Williams

Pastor Maldonado (2.): "Nagyon keményen dolgoztunk egész évben, hogy megértsük ezeknek a gumiknak a működését, és azokkal a fejlesztésekkel, amelyeket ide hoztunk, nagy előrelépést értünk el. Az autó nagyon kiegyensúlyozott, a versenytempónk is jó, ezért igazán várom már a versenyt holnap. Az egész szezonban nagyon pozitív hangulat uralkodik az istállón belül, ez egy remek eredmény nekik és Venezuela számára is."

Bruno Senna (18.): "Ez egy csalódást keltő időmérő volt számomra, nem volt szerencsém a forgalommal, amikor a lágy gumin voltam. Sokat kell majd dolgoznom holnap, ha pontot akarok szerezni, de korábban már voltak jó versenyeim hátulról indulva, és az autónk is versenyképesnek tűnik ezen a hétvégén."

Ferrari

Fernando Alonso (3.): "Nem számítottunk erre a harmadik helyre. Bíztunk benne, hogy a fejlesztéseinknek köszönhetően előreléphetünk, és könnyebben bejuthatunk a Q3-ba, mint a szezon első versenyein, és ez sikerült is. Azt azonban nem hittük volna, hogy ilyen jó helyről rajtolhatunk. Nem tudom, hogy ez az eredmény hűen tükrözi-e, mire képes az autónk - szokatlan helyzet alakult ki, hiszen egy Red Bull és egy McLaren is kiesett a Q2-ben, a másik Red Bull pedig úgy jutott be a Q3-ba, hogy nem álltak a rendelkezésére friss lágy gumik. Az biztos, hogy az új alkatrészeink jó irányba mozdítottak el minket, bár még mindig nem vagyunk elég gyorsak ahhoz, hogy a legjobb helyekért harcolhassunk. Jól megalapoztuk a hétvégénket, de a pontokat holnap fogják kiosztani. Megpróbálunk jól rajtolni, ez különösen azért lesz fontos, mert a fő ellenfeleim közül páran mögülem indulnak - ezt ki kell használnom. A gumik viselkedése lesz az egyik legfontosabb tényező: óvatosnak kell lennünk, mert az előrejelzések szerint holnap hűvösebb lesz, ez pedig okozhat meglepetéseket. Külön motivációt ad, hogy ilyen csodálatos közönség előtt versenyezhetek."

Felipe Massa (17.): "Egy ilyen szoros időmérőn nagyon fontos, hogy minden jól sikerüljön, és tiszta kört futhassunk. Nekem erre nem volt esélyem. A Q2-ben futott második körömön legalább hét-nyolc versenyző volt előttem, akik a gyors körükre készülve melegítették a gumikat. Ezzel egyértelműen sok időt vesztettem. Kár, hogy csak a tizenhetedik helyről rajtolhatok egy olyan versenyen, ahol az autónk teljesítménye nyilvánvalóan javult - ezt Fernando eredményéből láthattuk. Az F2012-re felrakott új aerodinamikai elemek mind jól működtek - a leszorítóerő nagyobb, a légellenállás pedig kisebb lett. Tudjuk viszont, hogy még sok dolgunk van. Ez a pálya különösen igénybe veszi a gumikat, a stratégia tehát kulcsfontosságú lehet. Remélem, sikerül pontot szereznem."

Lotus

Romain Grosjean (4.): "Jó teljesítményt nyújtott a csapat, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az üzemanyagnyomással kapcsolatos problémák miatt ki kellett hagynom a harmadik szabadedzést. A tegnap kigondolt beállításokat használtuk, ezek elég jól működtek. A reggeli problémák után mindenki remek munkát végzett, és sikerült felkészíteniük az autómat az időmérőre. Elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel - természetesen mindig többet akarunk, de ma így sikerült. Úgy gondolom, lehettem volna kicsit gyorsabb is, de nem sokkal. Hosszú lesz a holnapi verseny. A versenytempónk nem tűnt rossznak, de természetesen figyelnünk kell a gumikopásra is."

Kimi Räikkönen (5.): "Szerintem lett volna esélyünk bekerülni a legjobb három közé, de ma eléggé szenvedtünk a beállításokkal. Az időmérőre változtattunk az autón, és ez végül jó döntésnek bizonyult. Elkövettem viszont néhány kisebb hibát a Q3-as körömön, ezzel időt veszítettem. Meglátjuk, hogy alakul a holnapi verseny - az autónk általában jobb vasárnap, mint szombaton. Örülnénk, ha holnap is ez lenne a helyzet. Sok kis tényező fogja eldönteni a versenyt, és természetesen a gumiknak is lesz szerepük. Biztató hosszú etapokat futottunk tegnap, tehát nem állunk túl rosszul. Remélhetőleg jól rajtolunk, és beleszólhatunk az élmezőnyben zajló küzdelembe. Szerintem jó az autónk, és ez a legfontosabb."

Sauber

Sergio Pérez (6.): "A szabadedzések után, amelyek nem alakultak zökkenőmentesen számomra, az időmérőn nagyon jónak éreztem az autómat. Az eredmény megfelelt annak, amiben reménykedtünk, sőt talán egy kicsit még jobb is volt. A küzdelem annyira szoros, hogy egyetlen tizedmásodperc is rengeteget számíthat, és az ember mindig úgy hiszi, lehetett volna egy kicsit gyorsabb. Ebben az értelemben szinte bosszantó volt a 6. helyen végezni, mert akár egy jobb helyezést is megkaparinthattunk volna. Ettől függetlenül azt gondolom, a versenyen erősek lehetünk. Holnap sok múlik majd a gumikopáson, ami itt elég gyors. Szeretnék egy tökéletes futamot, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzem, sőt akár egy kellemes meglepetéssel térjek haza."

Kamui Kobajasi (10.): "Az időmérőn nagyon jól szerepeltünk, de éreztem, hogy így sem hoztam ki a maximumot az autómból. A Q1-ben forgalomba kerültem, és a Q2-ben teljesített legjobb körömben is benne hagytam egy kicsit. Szerintem az első öt hely valamelyikéért harcolhattam volna, amit már vártam. De ahogy véget ért a Q2, szóltak a rádión, hogy állítsam le az autómat egy hidraulikai probléma miatt. A csapat ettől függetlenül szép munkát végzett, amikor mindkettőnket eljuttatott a Q3-ig, ezért a holnapi versennyel kapcsolatban optimista vagyok."

Mercedes

Nico Rosberg (7.): "A ma délutáni trükkös időmérő volt, a 7. hely volt a legtöbb, amit elérhettünk. Komoly kihívást jelentett megtalálni a helyes beállításokat a gumikhoz, és ez másoknak jobban sikerült, mint nekünk. Holnap azonban egy jó stratégiával remélhetőleg nyerhetünk majd néhány helyet. Ez eddig nagyon hullámzó szezon, érdekes látni, hogy holnap megint újak rajtolhatnak az első sorból."

Michael Schumacher (9.): "Ma délután spórolni akartunk a gumikkal, ez határozta meg számunkra a Q3-at. Nem teljesítettem mért kört, úgyhogy megválaszthatom, holnap melyik keverékű gumival rajtolok. Úgy gondoltam, jobb lesz a 9. helyről indulni, mint a 8-adikról, hogy a pálya tisztábbik oldalán legyek. Néhány csapat egyértelműen előrelépett a háromhetes szünetben, szerintem a mezőny még sűrűbb lett. Holnap nagyon szoros küzdelem vár ránk, bár az előrejelzés hűvösebb időt ígér. Kíváncsiak vagyunk rá, hogy a mai döntéseink kifizetődnek-e a versenyen."

Red Bull

Sebastian Vettel (8.): "Egészen más időmérő volt ez, szélsőségesen szoros. A Q1-től kezdve úgy döntöttünk, hogy a lágy gumikkal megyünk. Az első köröm a Q2-ben nem volt elég jó, újra ki kellett mennünk, és onnantól kezdve világossá vált, hogy ha be akarunk kerülni a Q3-ba, akkor nem fog maradni új szett lágy gumink. Szerintem a Q3 végén elértük a maximumot, megspóroltunk néhány új szett gumit, amiről azt gondoltunk az időmérő előtt, hogy kritikus fontosságú lesz. Nem volt meg a tempónk ahhoz, hogy bekerüljünk a legjobb ötbe ma. Holnap fontosak lesznek a gumik, meglátjuk, mire megyünk."

Mark Webber (12.): "Igazán meglepődtem emiatt. A srácok remek munkát végeztek az autóval, keményen dolgoztak egész hétvégén. Gyorsak voltunk, de a pálya is egyre gyorsabbá vált, és végül kiestünk. Az első mért köröm a Q2-ben nem volt elég gyors. Második voltam az első kör után, és azt gondoltuk, ez elég lesz, de végül nem lett az. Nem használtam fel két szett gumit a Q2-ben, de aztán kiderült, hogy ez nem volt helyes döntés. Azt mondták nekem, ne menjek ki újra, de mindnyájan meglepődtünk, hogy milyen gyorsan javult a pálya állapota. Nagyon erősen voltunk a Q2 első felében, elégedett voltam azzal, ahogy vezettem a körömben. Néha előfordul az ilyesmi."

Force India

Paul di Resta (13.): "Elég sok nehézségünk volt ezen a hétvégén, miközben megpróbáltuk a pályához igazítani az autót. A balanszot csak az időmérőn futott utolsó etapom előtt változattuk meg, ezután úgy éreztem, gyors az autó. Ismét nagyon szoros a mezőny, de mi egy elég agresszív beállítás mellett döntöttünk, és a hosszú etapokon egész hétvégén versenyképes időket futottunk. Optimistán várhatjuk tehát a versenyt. Holnap megpróbálunk előrelépni - azt hiszem, nagy teljesítményt lesz, ha tudunk szerezni pár pontot."

Nico Hülkenberg (14.): "Viszonylag elégedett vagyok a Q2-ben futott utolsó körömmel, nem hiszem, hogy sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből az edzésből. Az egykörös tempónk jelenleg ennyire elég. Még mindig nem értettük meg teljesen, hogyan viselkednek az új fejlesztéseink. Az nyilvánvaló, hogy a többiek előreléptek, ezért a középmezőny elképesztően szoros. Az eddigi versenyeken láthattuk, hogy a rajtpozíció nem annyira fontos, mint korábban, hiszen nagyon eseménydúsak a versenyek. Szerintem van esélyünk rá, hogy jó versenyt fussunk."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne (15.): "Vegyes érzéseim vannak az időmérő után. Ami engem illet, úgy érzem, jobb munkát végeztem, mint az eddigi nagydíjakon. Ráadásul most először sikerült a csapattársam előtt végeznem az időmérőn. Másrészről viszont úgy gondolom, az autóból hiányzott valami. Mindenki nagyon keményen dolgozott azért, hogy fejlesztéseket hozhassunk erre a versenyre, de a többiek ugyanígy tettek - úgy látszik, ők egy kicsit többet javultak, mint mi. Vár még ránk egy kis munka, az viszont pozitív, hogy tegnap óta sikerült javítanunk az autón, és úgy érzem, a hosszú etapokon mutatott tempónk elég jó. Meglátjuk, mi történik holnap - szerintem nem lehetetlen, hogy szerezzünk néhány pontot."

Daniel Ricciardo (16.): "Nem sikerült túl jól ez az időmérő. Tegnap óta úgy érzem, hogy az autó elején és hátulján hiába próbáljuk megtalálni a megfelelő balanszot. Bár mára elég sokat változtattunk, a hatás nem volt akkora, mint vártuk. Bahreinben nagyszerű volt a szombati napom, a vasárnap viszont gyengén sikerült - remélem, most fordított lesz a helyzet. Nem fogok sokáig keseregni a mai teljesítményünk miatt, már arra koncentrálok, hogy minél jobb versenyt fussak holnap."

Caterham

Vitalij Petrov (19.): "Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel. Remek érzés, hogy minden összejött az időmérőn. Szeretném megköszönni a csapatnak a nagyszerű munkát, hiszen segítettek abban, hogy ilyen jó utolsó kört rakhassak össze. Lehettem volna gyorsabb is, de a második szektorban elkövettem egy kisebb hibát, amivel két-három tizedet veszítettem. A harmadik szabadedzés és az időmérő között rájöttünk, hogyan javíthatunk az autó balanszán a lágy gumikon, és a KERS-ből is mindent ki tudtam hozni. Érdekes lesz a holnapi futam. Szerintem sok múlik majd azon, hogy ki bánik a legjobban a hátsó gumikkal. Ahogy korábban is láthattuk, vasárnap képesek vagyunk harcolni az előttünk lévő autókkal. Remélhetőleg holnap is meg tudjuk ismételni a ma délutáni teljesítményünket, és akkor ki tudja, mi történhet."

Heikki Kovalainen (20.): "Azt nem mondom, hogy nem vagyok elégedett a mai teljesítménnyel, de többet is kihozhattunk volna az autóból. A 3-as kanyarban vétettem egy hibát, ezzel veszítettem egy kis időt, összességében azonban az volt a baj, hogy egész hétvégén elégedetlen voltam a beállításokkal. Kipróbáltunk pár megoldást, hogy jó balanszot találjunk, de valamilyen okból ez nem sikerült a mai időmérőn. Most túl kell lépnünk ezen. Holnap az lesz a célunk, hogy ismét olyan jó versenytempót diktáljunk, mint a szezon első négy versenyén. Ha tudunk vigyázni a gumikra, szerintem rendben leszünk."

HRT

Pedro de la Rosa (23.): "Nagyon jól telt a nap, különösen a délután, nagyon elégedett vagyok azzal, amit elértünk. Két nagyon jó kört teljesítettünk az időmérőn, lementünk 1:28 alá a köridővel, ami sem tegnap, sem ma reggel nem sikerült. Tudom, hogy a helyzetünk olyannak tűnik, mint bármikor, de előre léptünk a teljesítményünket tekintve, és ezt magammal fogom vinni. Ahogy mindig mondom, még sok lehetőségünk van a fejlődésre, de már a jó úton járunk, és az az, ami számít. Nem lesz könnyű a holnapi verseny, mert ez egy kemény pálya, és nagyon igénybe veszi a hátsó gumikat. Jól kell rajtolnunk, csatáznunk kell egy egészségeset a Marussiákkal, és be kell fejeznünk a versenyt a hazai rajongóink előtt."

Narain Karthikeyan (24.): " Eddig ez egy nagyon peches hétvége volt nekem. Reggel még minden simán ment, de délután, az első szett gumimmal nagyon keményen nyomtam, és megpördültem a 3-as kanyarban, ettől a gumik kockásra koptak, és vissza kellett jönnöm a bokszba. Épp ki akartunk menni a második szett gumival, amikor felfedeztünk néhány műszaki hibát az autón. Nem csak a saját, hanem a mások biztonsága miatt is úgy döntöttünk, hogy az lesz a legjobb, ha nem megyünk ki újra. Úgy tűnik, folytatódik a pechszériám ezen a hétvégén, emiatt csalódott vagyok. Semmi mást nem tehetek, csak azt, hogy továbbra is a legjobbamat nyújtom."