Vágólapra másolva!
Mark Webber szerint a barcelonai időmérő harmadik szakaszában sem hajt ki majd minden versenyző a pályára, hiszen a jó rajthelynél fontosabbak a megspórolt gumik. Idén Sebastian Vettel szerint sincs túl nagy jelentősége az időmérőnek.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megszokott látvány, hogy az időmérő utolsó szakaszában egyes versenyzők - akik nem látnak esélyt arra, hogy beférjenek az első rajtsorokba - ki sem hajtanak a pályára. Mark Webber szerint ez Barcelonában sem lesz másképp, hiszen a csapatok fontosabbnak tartják a gumispórolást, mint azt, hogy néhány hellyel előrébbről indulhassanak.

"Mindig jó, ha az időmérő után marad néhány szett friss gumink" - nyilatkozta Webber a pénteki szabadedzések után. "Állandóan arra törekszünk, hogy az edzés mindhárom szakaszában a lehető legkíméletesebben bánjunk az abroncsokkal. Ez a hétvége sem lesz kivétel - majd meglátjuk, hogy alakul."

"Megint láthatunk majd versenyzőket, akik kihagyják a Q3-at - valószínűleg azok, akik épphogy bekerültek az utolsó szakaszba. Azért tesznek majd így, hogy gumit spóroljanak" - tette hozzá Webber.

A második szabadedzést a hetedik helyen befejező ausztrál szerint a Pirelli abroncsai a barcelonai pályán is megnehezítik a versenyzők dolgát, a lágy gumin nagyon nehéz jó kört összehozni. Szerinte ez az oka annak, hogy az élmezőnyben is nagy volt a különbség a csapattársak között: a délutáni gyakorláson Sebastian Vettel fél másodperccel volt gyorsabb Webbernél, csakúgy, mint az élen végző Jenson Button Lewis Hamiltonnál.

Forrás: Red Bull

"Hat-hét tizedmásodperces különbségek is vannak a csapattársak között... Jenson is nagy előnnyel végzett Lewis előtt. Csak akkor futhatunk jó köridőt, ha minden összejön - a gumik ismét kihívás elé állítanak minket" - magyarázta.

A második legjobb köridőt autózó Vettel arra törekszik, hogy a Bahreini Nagydíjhoz hasonlóan Spanyolországban is az élről vághasson neki a versenynek, bár úgy gondolja, idén nem sorsdöntő az előkelő rajthely.

"Az a legfontosabb, hogy pontokat szerezzünk, azokat pedig vasárnap osztják" - jelentette ki. "Tudom, hogy szombaton azért hajtunk ki a pályára, hogy minél jobb rajthelyet szerezzünk, ideális esetben a pole pozíciót. Ez idén sem változott, de láthattuk, hogy mennyi minden történik a versenyen a gumik miatt. Nem biztos, hogy abban a pozícióban is fejezzük be a futamot, ahonnan elrajtoltunk."