Vágólapra másolva!
Noha a Paul Ricard-pályával már aláírták a szerződést a Francia Nagydíj megrendezésére 2013-tól, az új francia elnök nem feltétlenül támogatja a versenyt. Az is lehetséges, hogy végül a korábbi helyszínre, Magny Cours-ba tér vissza a Forma-1.  

1906-ban Franciaországban rendezték az autósport történetének első nagydíját, de a gazdag múltú ország évek óta nem állomása a Forma-1-es szezonnak. Legutóbb Magny Cours fogadta a mezőnyt, amelynek tulajdonosa finanszírozási problémák miatt 2009-től nem vállalta a Francia Nagydíj megrendezését.

Azóta több ízben tettek kísérletet a franciák arra, hogy akár egy újonnan épített, akár egy már meglévő pályával ismét bekerüljenek a versenynaptárba, és a legfrissebb projekttel látszólag sikerrel jártak: a korábban tizennégy F1-es futamot rendező Paul Ricard-pálya tulajdonosai megegyeztek Bernie Ecclestone-nal a jogdíjról, és 2013 és 2021 között kétévente megtarthatják a Francia Nagydíjat. A tervek szerint a köztes években a Belga Nagydíjra kerülne sor Spa Francorchamps-ban.

A francia elnökválasztás eredménye azonban keresztülhúzhatja a számításokat, mivel a hivatalba lépő új elnök, Francois Hollande állítólag nem ragaszkodik a Francia GP-hez, azaz megvonhatja a pénzügyi támogatást a versenytől. "Ha megnyerjük a választásokat, újra átgondoljuk az ügyet. Nem hiszem, hogy az államnak egy nagydíjra kellene pénzt költenie" - mondta korábban. Francois Fillon miniszterelnök támogatja a versenyt, és egy külön közérdekű csoportot is létrehozott, hogy a kormánynak ne kelljen közvetlenül hozzájárulnia a rendezéshez.

Forrás: Williams

A Radio Monte Carlo információi szerint a Magny Cours tulajdonosai megpróbálnak lecsapni a bizonytalanságra, és hasznot húzni belőle. A francia rádió úgy tudja, az illetékesek az utóbbi napokban többször kapcsolatba léptek Ecclestone-nal, hátha meg tudják győzni őt, hogy nekik adja oda a nagydíjrendezés lehetőségét. Ecclestone azonban a források szerint 43 millió dolláros jogdíjat kér a Magny Cours-tól, 13 millió dollárral többet, mint a Paul Ricard-tól.

Közben a többi nagydíjhelyszín sem nyugodhat meg, hiszen rengeteg jelölt várakozik egy Forma-1-es verseny rendezési jogára. A Kanadai Nagydíj házigazdája, a montreali Circuit Gilles Villeneuve tulajdonosainak például muszáj fejleszteniük a létesítmény épületein, hogy 2014 után is fogadhassák az F1 mezőnyét - jelenti a La Presse, 11,6 millió euróra becsülve a várható költségeket.

A verseny promotere, Francois Dumontier nem mondta el, hogy mekkora kiadások várhatók, de egyetért azzal, hogy a felújításra szükség van. "Figyelembe véve, hogy az állandó épületek, így a versenyirányító torony és a garázsok életkora majdnem 25 év, nagy a valószínűsége, hogy elvégezzük a munkát" - nyilatkozta.