Vágólapra másolva!
Azt mondja, a hírhedt 2002-es ausztriai esetben csak azért engedte maga elé Michael Schumachert, mert a Ferraritól olyan fenyegetést kapott a rádión, amely miatt "az egész életét" át kellett gondolnia.

Rubens Barrichello tíz évvel a hírhedt ausztriai botrány után, amikor csapatutasításra kénytelen volt átengedni a győzelmet Michael Schumachernek, óriási felháborodást váltva ki a közönségből, azt állítja, csak azért teljesítette a parancsot, mert a rádión megfenyegették.

Az esetnek hosszú távú következményei is voltak, évekre amiatt tiltották be ugyanis a csapatutasítások alkalmazását a Forma-1-ben. Noha a TV-közvetítésben annak idején csak az hallatszott, amint a Ferrarit irányító Jean Todt azt mondja a rádión Barrichellónak: "Kérlek, engedd el Michaelt a világbajnokság kedvéért!", a brazil szerint ennél sokkal durvább utasításokat kapott. Eleinte nem is adta át a helyét, csak az utolsó pillanatban, egy tüntetően látványos manőverrel állt félre Schumacher útjából.

"Az nyolc környi háború volt" - nyilatkozta most a Globónak. "Nagyon ritkán jövök ki a sodromból, de akkor ordítottam a rádióba. Az utolsó pillanatig kitartottam a mellett, hogy nem fogom elengedni (Schumachert)."

"Akkor azonban mondtak nekem valami sokkal durvábbat, aminek semmi köze nem volt a szerződésemhez. Nem árulhatom el, hogy pontosan mit, de olyan fenyegetés rejlett benne, hogy át kellett gondolnom miatta az egész életemet, hiszen számomra a vezetés az igazi öröm."

Egy korabeli videó a 2002-es Osztrák Nagydíj befutójáról

Schumacher néhány hónappal később, az USA Nagydíjon - már a világbajnoki címmel a zsebében - azzal viszonozta a szívességet, hogy a célvonal előtt átengedte Barrichellónak a győzelmet, bár azt állította, csak "holtversenyt" akart kreálni.

Barrichello az eset után még több mint három évig maradt a Ferrarinál, míg végül 2005-ben betelt nála a pohár, és egy évvel a szerződésének lejárta előtt, közös megegyezéssel elhagyta a csapatot.