Vágólapra másolva!
Bár általában barcelonai pályán lehet leginkább felmérni az autók teljesítményét, Christian Horner szerint idén olyan gyakran változik az erősorrend, hogy az ottani eredmények is megtévesztőek lehetnek.

A pálya tulajdonságai miatt a csapatok rendszerint az első európai futam helyszínén, Barcelonában tudják felmérni az erőviszonyokat, a tapasztalatok alapján ugyanis az itt jól teljesítő autók az egész szezon során gyorsak lesznek. Christian Horner szerint azonban az idei, rendkívül változatos szezonban még az sem biztos, hogy a hétvégi Spanyol Nagydíjon többet tudunk meg a valós erőviszonyokról.

"Barcelonában általában elég pontosan meg lehet állapítani, mire képes az autó: ha ott jól működik, akkor szinte minden pályán hasonló lesz a helyzet" - nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke az Autosportnak. "Ki tudja, ez idén is így lesz-e?"

Az istállók barcelonai formáját egyébként is nehéz lesz megjósolni, a múlt heti, háromnapos mugellói teszten ugyanis számos új alkatrészt próbáltak ki. "Mivel ez az első európai verseny, a csapatok hagyományosan itt vetik be az új fejlesztéseiket - mi sem teszünk másképp. Rendkívül érdekes lesz látni, ki mennyit fejlődött" - vélekedett Horner.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Három győzelem nélküli verseny után Sebastian Vettel végül a Bahreini Nagydíjat meg tudta nyerni, a Red Bullnál azonban már többen kijelentették, hogy idén nem számítanak a tavalyihoz hasonló egyeduralomra - éppen ellenkezőleg, 2012-ben több csapat is veszélyezteti a világbajnoki címüket.

"A McLaren nagyon erősen kezdte az idényt, az első két futamon rendkívül versenyképesek voltak. Kínában váratlanul a Mercedes került az élre, míg a Lotus Bahreinben volt ütőképes" - sorolta a csapatfőnök. "Sokszor változik a helyzet."

Bár Horner elismerte, idén is jobban örülne egy tavalyihoz hasonló bajnokságnak, szerinte jót tesz a Forma-1-nek, hogy az első négy versenyen négy különböző csapat autói diadalmaskodtak. "Mi persze unalmas bajnokságot szeretnék, ahol egyeduralkodók vagyunk, a sport szempontjából azonban nagyszerű, hogy ilyen sok autó és versenyző képes a győzelemre" - mondta.