Vágólapra másolva!
A McLaren és a Vodafone Belvárosi Nagydíj versenyigazgatója azt ígéri, hogy a látogatókat elkényeztetik programokkal a Vodafone Kezdj El Valami Újat! Hétvége csúcspontjának számító keddi napon is. Cris Ciricello, aki egyébként az Ignite operatív igazgatója is, az [origo] F1Híreknek elárulta: a Budapest utcáin száguldozó Jenson Button meg fogja találni az alkalmat, hogy üdvözölje a rajongóit, és néhány autogramot is kioszt majd a belvárosi futamon.

Milyen feladatok várnak a keddi budapesti utcai száguldás versenyigazgatójára?

Mindenekelőtt az én dolgom, hogy koordináljam az eseményen a kulcsfontosságú emberek munkáját - a biztonsági, a tűzvédelmi, a mentőszolgálatos, a versenybírói és a pályabírói vezetőket -, hogy a show alatt minden rendben legyen. Nekem kell biztosítanom azt is, hogy ha gond adódik, mindenki a helyén legyen, és a lehető leghamarabb megoldjuk a problémát.

Tíz éve szervez hasonló utcai bemutatókat a világ különböző országaiban. Mi az, amit a legjobban élvez ebben a munkában?

Nagyon izgalmas különböző kulturális hátterű csapatokkal együtt dolgozni. Az alapfeladatok, a logisztika, a tervezés, a lebonyolítás ugyanaz, viszont egészen különleges kihívás ezeket a műveleteket más és más országban végrehajtani, és a helyiekkel egy csapatként legyőzni az a felmerülő akadályokat.

A budapesti bemutató előkészítésénél milyen akadályokkal találkozott?

Különleges nehézségeink nem voltak, a helyi csapattal nagyszerű volt együtt dolgozni, profi és rugalmas volt a hozzáállásuk. Maga a helyszín sem jelentett gondot, az útvonal nagyszerű. Az egyetlen hátráló tényező az a szoros határidő volt, amelyet az utak lezárására kaptunk. Mindössze hat óránk van, hogy ezt lebonyolítsuk, de a helyi stáb erre is kitalált egy tökéletes megoldást, így minden rendben lesz majd.

Budapest milyen versenypályahelyszín?

A széles utak és a jó útfelszín miatt remek pálya, és igazság szerint nem volt szükség kompromisszumokra ahhoz, hogy egy Forma-1-es autó itt versenyezhessen. Ami egy igazi budapesti városi versenyt illeti, ennek az esélyeit már nem igazán tudom megítélni, de azt hiszem, a Nemzetközi Automobil Szövetség biztonsági előírásai miatt nehézségekbe ütközne. Ha viszont a nézők lelkesedését és a Belvárosi Nagydíj fogadtatását nézzük, nyilvánvaló, hogy nagyszerű versenyt lehetne itt rendezni. A nézők számára is rengeteg hely van az utak mentén, nem beszélve az olyan ikonikus hátterekről, mint például a Parlament.

A tapasztalatai alapján minek van a legnagyobb sikere egy ilyen eseményen?

Általában nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk. Közel lenni egy Forma-1-es autóhoz mindig nagyon különleges élmény függetlenül attól, hogy az autó ki van állítva, vagy egy pályán száguldozik. Reméljük, kedden is ilyen fantasztikus reakciókat kapunk majd azoktól, akik kilátogatnak.

Forrás: Földházi Árpád

Jenson Buttont milyen versenyzőnek tartja utcai pályán?

Egy világbajnokról van szó, így elmondható, hogy bármilyen pályán jól megy. Nyert Monacóban 2009-ben, tavaly pedig a harmadik lett, tehát látható, hogy ezen a területen is vannak erősségei. Tanúja voltam annak, hogy Manchesterben hogyan uralta az autót az esőben, és láttam őt más hasonló utcai bemutatójon is, csakis pozitív véleményem van a vezetési stílusáról. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű dolgokat fogunk látni tőle Budapesten is.

Buttonnal és Lewis Hamiltonnal is együtt dolgozott ezeken a bemutatókon. Milyen embereknek ismerte meg őket?

Nagyon elkötelezett sportemberek, az életük a versenyzés. Rendkívül elfoglaltak, de a közös munkánk során mindig azt láttam, hogy profi a hozzáállásuk, miközben az emberi oldalukat is szívesen megmutatják. A világ minden táján több ezer nézővel találkoznak ezeken a rendezvényeken, és annak ellenére, hogy hatalmas a nyomás rajtuk az időszűke miatt, sohasem fordult elő, hogy ne álltak volna meg egy-egy nagyon lelkes rajongónak, autogramot adni. A feszes időbeosztásuk ellenére nyitottak a rajongóik felé.

Mit vár a keddi rendezvénytől?

Remélem, ugyanilyen szép időnk lesz, és az érdeklődők úgy érzik majd, hogy elkényeztetjük őket a programokkal. Hihetetlen érzés lesz megtapasztalni a Forma-1-es autó hangját és tempóját a budapesti utcákon. Ráadásul minden esély megvan arra, hogy Jenson majd kiugrik az autójából üdvözölni a nézőket, és néhány szerencsésnek autogramot oszt majd.