Vágólapra másolva!
Jenson Button Bazilika és Parlament közti autóshow-ja miatt szombattól keddig forgalom és parkolási korlátozások lesznek Budapest belvárosában.

Április 28. és május 1. között kerül megrendezésre a Vodafone Kezdj El Valami Újat Hétvége Budapesten, amelynek csúcspontja a Jenson Button részvételével zajló Belvárosi Nagydíj lesz jövő kedden 14-től 17 óráig. Több tízezres közönségre számítanak a szervezők.

A parkolási korlátozások egyes utcákban, a Bazilika környékén már április 28-án kora reggel életbe lépnek, míg a Bajcsy-Zsilinszky út József Attila és Alkotmány utca közti szakaszán, valamint az Alkotmány utca teljes hosszán, s azok mindkét oldalán lévő keresztutcákban április 20-án kora reggeltől. A parkolási tilalom május 2-án kora hajnalig lesz érvényben.

Részleges forgalomkorlátozásokra már április 30-án számítani lehet a Bajcsy-Zsilinszky út Erzsébet tér és Nyugati tér közötti szakaszán, valamint az V. kerület, Alkotmány utca Bajcsy-Zsilinszky úti kereszteződése és a Kossuth tér közötti részén szakaszos forgalomkorlátozásra kell számítani különböző időpontokban a pálya építése és bontása miatt.

Forgalomkorlátozások

A rendezvények miatt több útszakaszon kell forgalomkorlátozásokra számítani.

• Április 29-én, vasárnap 10 órától május 2-án, kedden 5 óráig a Bazilika mindkét oldalán forgalomkorlátozás lesz a Bajcsy-Zsilinszky út és a Hercegprímás utca között.

• Április 30. és május 2. között az V-VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út Erzsébet tér és Nyugati tér közötti szakaszán, valamint az V. kerület, Alkotmány utca Bajcsy Zsilinszky úti kereszteződése és a Kossuth tér közötti részén szakaszos forgalomkorlátozásra kell számítani különböző időpontokban.

• Május 1. 0 és 10 óra között szakaszos forgalomkorlátozás lesz érvényben a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utcán a pálya hajnali építése és a délutáni futamok miatt.

• Május 1. 10 és 18 óra között forgalomkorlátozás lesz érvényben a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca teljes szakaszán.

• Május 1-jén, kedden 11 és 20 óra között lezárják a forgalom elől

• a Bajcsy-Zsilinszky utat az Erzsébet tértől a Nyugati térig,
• az Alkotmány utcát a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Kossuth térig,
• a Kossuth teret a Vértanuk terétől a Szalay utcáig,
• a Bajcsy-Zsilinszky út páros oldalának járdáját a Kálmán Imre utcától az Alkotmány utcáig a gyalogos forgalom elől,
• az Alkotmány utca páratlan oldala járdája a Bajcsy-Zsilinszky úttól és Vadász utcáig a gyalogos forgalom elől,
• a Bajcsy-Zsilinszky út páros oldala járdáját a Bazilika két oldala között.

A rendezvény miatt megnövekvő gyalogos forgalom miatt lezárhatják a következő útszakaszokat is:
• az Andrássy utat az Oktogontól a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a József Attila utcát a Széchenyi tértől a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a Károly körutat az Astoriától az Erzsébet térig.

Ahol nem lehet majd parkolni

• 2012. április 28-án reggel 6 órától 2012. május 2-án reggel 5 óráig:
o az V. kerület, Szent István Bazilika mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hercegprímás utcáig. Ezekről a területekről tehát legkésőbb 2012. április 28-án reggel 6 óráig át kell parkolni a gépjárműveket tulajdonosaiknak más helyre.

• 2012. április 30-án reggel 6 órától 2012. május 02-án reggel 5 óráig:
o Az V-VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Paulay Ede utcától a Markó utcáig, és a környező keresztutcákban.
o Az V. kerület, Alkotmány utca mindkét oldalán a Kossuth tértől a Bajcsy-Zsilinszky útig és a környező keresztutcákban.

Ezekről a területekről tehát legkésőbb 2012. április 30-án reggel 6 óráig át kell parkolni a gépjárműveket tulajdonosaiknak más helyre.

• 2012. április 30-án, hétfőn órától május 2-án, szerdán 5 óráig a következő helyszíneken:

• a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Paulay Ede utcától a Markó utcáig,
• az Alkotmány utca mindkét oldala a Kossuth tértől a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a Kossuth téren a Vértanuk terétől a Szalay utcáig,
• a Kossuth téri nagy parkolóban,
• a Vajkay utca mindkét oldala az Alkotmány utcától a Szalay utcáig,
• a Kozma Ferenc utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Kálmán Imre utcáig,
• a Honvéd utca mindkét oldalán a Szalay utcától a Kálmán Imre utcáig,
• a Szemere utca mindkét oldalán a Szalay utcától a Kálmán Imre utcáig,
• a Hold utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Kálmán Imre utcáig,
• a Nagy Ignác utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig,
• a Vadász utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Kálmán Imre utcáig,
• a Kálmán Imre utca mindkét oldalán a Vadász utcától a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a Báthory utca mindkét oldalán a Vadász utcától a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a Nagysándor József utca mindkét oldalán a Vadász utcától a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a Bank utca mindkét oldala a Vadász utcától a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a Arany János utca mindkét oldala a Podmaniczky tértől a Bajcsy-Zsilinszky útig,
• a Révay utca mindkét oldala a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Révay közig,
• a Révay köz mindkét oldala Bajcsy-Zsilinszky úttól a Révay utcáig,
• a Lázár utca mindkét oldala Bajcsy-Zsilinszky úttól az Ó közig,
• az Ó utcában mindkét oldala a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Ó közig,
• a Zichy Jenő utca mindkét oldala a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hajós utcáig,
• a Dessewffy utca mindkét oldala a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hajós utcáig,
• a Hajós utca mindkét oldala a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Dessewffy utcáig.

Részletes információt a parkolási tilalmakról illetve a forgalomkorlátozásokról a www.kezdjelvalamiujat.hu/kozlekedes honlapon találhatnak az érdeklődők.

Tömegközlekedés

A rendezvény több tömegközlekedési járat útvonalát is érinti. Ezek terelt, illetve rövidített útvonalon közlekednek a hétvégén.

A 914-es, 914A, 931-es, 950-es, 950A jelzésű éjszakai autóbuszok április 30-án, hétfőn este üzemkezdettől május 2-án, szerdán reggel üzemzárásig módosított útvonalon közlekednek az Erzsébet tér és a Nyugati pályaudvar között az Andrássy út - Oktogon - Teréz körút - Nyugati tér útvonalon. A Nyugati pályaudvar irányában kimaradó megállók: Arany János utca, Podmaniczky utca. Ideiglenes megállók: Bajcsy-Zsilinszky út, Opera (a 979-es autóbuszok megállója); Oktogon (a 923-as autóbuszok megállója). A Deák Ferenc tér irányában kimaradó megállók: Bajcsy-Zsilinszky út, Arany János utca. Ideiglenes megállók: Oktogon, Opera, Bajcsy-Zsilinszky út (a 979-es autóbuszok megállója).

A 2-es villamosok május 1-jén, kedden egész nap rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér között közlekednek.

A 16-os autóbusz május 1-jén, kedden kb. 10 és 19 óra között módosított útvonalon jár. A Széll Kálmán tér felől érkezve a Széchenyi térig eredeti útvonalukon közlekednek. Ezután az Apáczai Csere János utca - Március 15. tér - Belgrád rakpart - Irányi utca -Ferenciek tere - aluljáró - Petőfi Sándor utca - Szervita tér - Bécsi utca - Erzsébet tér (Deák Ferenc tér) - József Attila utca fordulnak vissza a Széll Kálmán tér felé, a Széchenyi István tértől eredeti útvonalukon közlekednek. A buszok nem érintik a József nádor tér és a Deák Ferenc tér megállókat, az ideiglenes megállók: Petőfi tér, Ferenciek tere, Szervita tér, Erzsébet tér (Deák Ferenc tér) (a 115-ös autóbuszok megállója).

A 105-ös autóbusz május 1-jén, kedden kb. 10 és 19 óra között módosított útvonalon közlekedik. Az Apor Vilmos tér felé az Oktogontól a Teréz körút - Erzsébet körút - Blaha Lujza tér - Rákóczi út - Astoria - Károly körút - Deák Ferenc tér - Erzsébet tér érintésével érik el az eredeti útvonalukat. A Gyöngyösi utca irányában a Széchenyi István térig eredeti útvonalon közlekednek a buszok, majd az Apáczai Csere János utca - Március 15. tér - Belgrád rakpart - Irányi utca - Ferenciek tere - aluljáró - Petőfi Sándor utca - Szervita tér - Bécsi utca - Erzsébet tér - Harmincad utca - Deák Ferenc tér - Károly körút - Dohány utca - Erzsébet körút - Teréz körút - Oktogon útvonalon tesznek kitérőt. Az Apor Vilmos tér irányában kimaradó megállók: Oktogon, Opera, Bajcsy-Zsilinszky út. Az ideiglenes megállók: Oktogon, Király utca, Wesselényi utca (a 923-as autóbuszok megállója); Uránia, Astoria (a 7-es autóbuszok megállója). A Gyöngyösi utca irányában kimaradó megállók: József nádor tér, Deák Ferenc tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Opera, Oktogon. Ideiglenes megállók: Petőfi tér, Ferenciek tere, Szervita tér (a 115-ös autóbuszok megállója); Deák Ferenc tér (a 109-es autóbuszok megállója); Nagy Diófa utca, Erzsébet körút (a 74-es trolibuszok megállója); Király utca, Wesselényi utca (a 923-ös autóbuszok megállója); Oktogon (az Andrássy úton, az Oktogon kereszteződése után).

A 109-es autóbusz május 1-jén, kedden kb. 10 és 19 óra között megosztva közlekednek: egyrészt Óbuda, Bogdáni út és a Nyugati pályaudvar között, másrészt pedig Kőbánya alsó vasútállomás és a Deák Ferenc tér között.

A 115-ös autóbuszok május 1-jén, kedden kb. 10 és 19 óra között megosztva és módosított útvonalon közlekednek: egyrészt az Árpád híd és a Nyugati pályaudvar, másrészt a Boráros tér (Közraktár utca) valamint a Kossuth Lajos tér között.

A 70-es és 78-as trolibuszok május 1-jén, kedden kb. 10 és 19 óra között a lezárások miatt rövidített és módosított útvonalon Erzsébet királyné útja, aluljáró, illetve Keleti pályaudvar és az Oktogon között közlekednek. A Kossuth Lajos tér irányában a trolik nem érintik a Zichy Jenő utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Honvéd utca, Kossuth Lajos tér megállókat. Ideiglenes megállójuk a terelt útvonalon a 105-ös autóbuszok Hősök tere irányú Oktogon megállója. Az Erzsébet királyné útja, aluljáró illetve a Keleti pályaudvar irányában kimaradó megállók: Kossuth Lajos tér végállomás, Honvéd utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Zichy Jenő utca, Andrássy út (Opera). Az ideiglenes megállók: a 105-ös autóbuszok Apor Vilmos tér irányú Oktogon és - áthelyezett - Opera megállója.

A 72-es trolibusz vonalán május 1-jén, kedden egész nap autóbuszok közlekednek. Várhatóan 10 és 19 óra között módosított útvonalon járnak, a Nyugati pályaudvar és Zugló vasútállomás (Hermina út) között. Végállomásuk a Nyugati pályaudvarnál a Váci úton, az autóbuszok leszállóhelyén található. Egyébként az autóbuszok a trolibuszokkal megegyező útvonalon és menetrend szerint közlekednek.

A 73-as trolibusz május 1-jén, kedden várhatóan 10 és 19 óra között nem közlekedik, a járat kocsijai a 76-os trolibusz vonalán közlekednek majd.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a rendezvény idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan és kiszámítható legyen a közlekedés. A forgalomkorlátozások miatti kellemetlenségekért ezúton kérjük és köszönjük a közlekedők megértését és türelmét!

A szervezők az érintett lakosok, autósok, lakosok és utazók megértését és türelmét kérik és szeretettel várbak mindenkit a színes és élménydús hétvégi programsorozatra.