Vágólapra másolva!
A bahreini Q2-ben csak egyszer futott gyors kört, hogy legyen egy plusz szett friss gumija a versenyre, és mivel nem jutott tovább, rögtön kettő is lesz belőle neki.

Kimi Räikkönen számára a Q2-ben ért véget a Bahreini Nagydíj szombati napja, miután 1:33.789-es körével elmaradt a még Q3-as helyet érő 1:33.510-es továbbjutó időtől. A finn csupán egyetlen menettel próbálta biztosítani helyét a kvalifikáció utolsó fordulójában, de az nem volt neki elegendő a sikerhez: csak 11. lett az összesítésben.

Utólag elmondta, tudatosan vállalta a kockázatot, hátha bejön. "Kockáztattunk. Megpróbáltunk megspórolni egy garnitúra (lágy) gumit azzal, hogy csak egy etapot megyünk a Q2-ben, így próbálva továbbjutni" - közölte a Lotus pilótája. "Részben emiatt nem jutottunk tovább, de a kockáztatás remélhetőleg kifizetődik holnap."

"Nehezebb lesz a gumikkal a helyzet itt, mint Kínában, bár mindenki egy cipőben jár" - tette hozzá. "Úgy gondoltuk, megéri kímélni az abroncsokat." Räikkönennek a Q2-es kiesés következtében két új szett lágy gumija is lesz a futamon, ami kivételes előnybe hozza őt vasárnapra. Räikkönen már a múlt hétvégén, a Kínai Nagydíjon is kockáztatott a gumikkal. Akkor amiatt vesztett 12 pozíciót a verseny végén, mert féltávnál cserélt utoljára kereket, és remélte, hogy eljut azzal a szettel a célig, de a hirtelen kopás következtében hirtelen lelassult.

Csapattársa, Romain Grosjean ugyanakkor a 7. helyet szerezte meg az időmérőn. "Amennyiben nem követtem volna el egy kis hibát az utolsó gyors körömön, még előrébb végezhettünk volna" - mondta a francia. "Ma némileg nagyobb hátrányt szedtünk össze az élmezőnyhöz képest, mint szerettük volna, de jónak tűnik a versenytempónk, és a mezőny újra szoros, tehát a holnapi nap érdekesnek ígérkezik."

A Lotus mérnöke, Alan Permane elárulta, a pilóta hibája két tizedet jelentett, azonban további problémák is sújtották. "Kicsit csalódottak vagyunk a lágy gumikon nyújtott teljesítmény miatt, rá kell jönnünk, hogy hol maradt el a tempónk. Romainnel nem értük el a Q3-ban azt, amire számítottunk" - mondta Permane.