Vágólapra másolva!
Néhányan megrémültek, amikor péntek este fellőtték az első rakétákat a pályán rendezett tűzijátéknál. A bahreini király kijelentette, az atrocitások ellenére most már semmiképpen sem törlik a nagydíjat.  

Alig egy héttel a rendezvény előtt vált véglegessé, hogy a tavalyi évvel ellentétben idén megrendezik a Forma-1-es versenyt Bahreinben, ahol mindennaposak a kormányellenes tüntetések, melyek közül némelyik erőszakos cselekményekbe csap át. Bár biztosították a mezőnyt, hogy nyugodtan utazhatnak az országba, a csapatokat sem kerülték el a zavargások: a héten a Force India és a Sauber által bérelt autó is Molotov-koktélokat dobáló felkelők között haladt el.

Konkrétan a Forma-1 ellen azonban nem intéztek támadást, az első edzésnap rendben lezajlott, és Szalmán bin Hamad bin Isza al Kalifa koronaherceg leszögezte: most már semmiképpen nem fújják le a nagydíjat. "A különféle jelentésekkel ellentétben nem hangoztatjuk azt, hogy minden tökéletes nálunk. Valódi ország vagyunk valódi problémákkal" - mondta. "Őszintén hiszem, hogy a verseny jó célt szolgál, és az F1 összehoz számos különböző vallású, nemzetiségű embert."

"A futam eltörlése csak a radikálisokat erősítené. Úgy gondolom, nekünk, akik igyekszünk megoldani ezt a politikai problémát, a verseny lehetőséget teremt, hogy kapcsot hozzunk létre a közösségek között" - vélte. "Garantálhatom, hogy az esetleg felmerülő gondok nem az F1 ellen irányulnak, hanem az a lényegük, hogy megmutatják, vannak olyanok, akik káoszt akarnak kelteni."

Péntek délután ötezer fő részvételével tüntetés kezdődött a főváros, Manama közelében. A rohamrendőrök elállták a pályához vezető utat, és összcsaptak a demonstráció résztvevőivel, a hírek szerint könnygázt és hanggránátokat is bevetve.

Forrás: Red Bull

A csapatok képviselői az FIA pénteki hivatalos sajtótájékoztatóján nem kívántak állást foglalni politikai kérdésekben, mert szerintük ez a sportág illetékeseire tartozik. A feszült légkör nyoma azonban érződik a helyszínen tartózkodókon. A Force India két tagja már hazautazott, és a csapat részt sem vett a délutáni szabadedzésen, hogy az alkalmazottak még sötétedés előtt visszatérhessenek a szállodájukba. Az istállók különböző biztonsági intézkedéseket hoztak, például a pályára érvényes belépőmatricát nem ragasztották ki a járműveik szélvédőjére, és a csapattagok sem viselnek egyenruhát utazás közben. Az egyik helyszínen dolgozó mérnök felesége, aki aggódik a férjéért, egy rádióban remegő hangon nyilatkozott, és közben csaknem sírva fakadt.

Helyi idő szerint péntek este fél 7 tájban a nagydíj szervezői tűzijátékkal próbálták szórakoztatni - a meglehetősen kis számú - nézőközönséget, de nem értek el vele kedvező hatást: Adam Cooper szakújságíró a Twitteren arról számolt be, hogy az első rakéták fellövése után kisebb pánik alakult ki a bokszban. A helyszínt előzőleg elárasztották a tűzoltók.

Délután egyébként ideiglenesen megbénult a Forma-1 hivatalos honlapja, valószínűleg azért, mert beváltotta ígéretét az Anonymous nevű hekkercsoport, amely támadást szervezett a szerintük a bahreini rezsimet támogató sportág ellen.