Vágólapra másolva!
Az utolsó húsz kört olyan hosszúnak érezte, mintha nem is a Kínai Nagydíjon, hanem egy 24 órás versenyen lenne éppen. Ross Brawn mindössze egyéves volt, amikor a Mercedes legutóbbi győzelmét aratta.

Nico Rosberg pályafutásának 111. nagydíján megtörte az átkot, és megszerezte várva-várt első győzelmét, így többé nem kell válaszolgatnia a rendszeresen feltett kérdésre, hogy nem türelmetlen-e, amiért a Forma-1-ben még sohasem állt a dobogó tetején. "Nagyon örülök Nico sikerének, mert már számtalanszor megérdemelte volna a győzelmet, és most végre tökéletesen vezetve, az élről rajtolva sikerült is bebiztosítania. Kíváncsi vagyok, ezen túlesve hogyan fog tovább fejlődni" - mondta a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn.

A németnek nem kell aggódnia amiatt, hogy ilyen későn tette meg ezt a lépést, hiszen a Sanghajban mögötte célba érő Jenson Button csak a 113. versenyét nyerte meg először, később mégis világbajnok lett. Rosberg édesapja, Keke pedig éppen harminc évvel ezelőtt, 1982-ben aratta első győzelmét, s abban az évben mindjárt meg is szerezte a vb-címet.

"Ez nagyon különleges pillanat számomra" - ismerte el Nico. "Az egész hétvége tökéletesen alakult. Az első pole pozícióm, aztán az első győzelmem a Forma-1-ben - fantasztikus. És ha ez még mind nem lenne elég, ez volt az új Ezüstnyílnak s ennek a nagyszerű csapatnak az első győzelme is."

"Soha nem fogom elfelejteni ezt a versenyt, és az utolsó húsz kör olyan hosszúnak tűnt, mintha a Le Mans-i 24 óráson lennék! De aztán nagyon intenzív élmény volt átszelni a célvonalat."

Forrás: AFP

Bár a dolgát megkönnyítette Button elrontott harmadik kerékcseréje, Rosberg jól kihasználta kétkiállásos bokszstratégiáját. Ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy az eredményétől függetlenül a Mercedes egyelőre nem oldotta meg a gumik használatával kapcsolatos problémáit. "Ki fogjuk élvezni a sikerünket, ám közben mindkét lábbal a földön maradunk" - mondta. "Még mindig nem tartunk ott, mint szeretnénk, továbbra is keményen dolgozunk, hogy minden körülmények között megértsük az autónk és a gumik viselkedését, igyekezni fogunk, hogy még tovább javítsuk a versenytempónkat."

Brawn történelmi pillanatnak nevezte a Mercedes első modernkori, összesen tízedik győzelmét, amit éppen erre a szezonra ígért a csapat. "Mindössze egy éves voltam, amikor Juan-Manuel Fangio 1955-ben nyert Monzában. Erre a győzelemre mindig emlékezni fogok, biztos, hogy még sokáig érzem majd az ízét!" - mondta.

A Mercedes ugyanakkor keserédes napot zárt, hiszen Michael Schumacher ott állhatott volna a dobogón csapattársa mellett, ha a 12. kör végén lebonyolított első kiállásánál nem rögzítik rosszul a jobbelső kerekét, ami miatt azonnal le kellett parkolnia az autóját a pálya szélére. Addig a 2. helyen haladt, 6,2 másodperccel Rosberg mögött, de 2,6-ral Button előtt.

"Azonnal éreztem, hogy valami nem stimmel, különösen a 3-as kanyarban, amikor ráterheltem az autó jobb oldalára" - magyarázta. "Azt mondhatom, hogy addig kézben tartottam az irányítást, kímélve a gumikat, és magam mögött tartva a többieket. Természetesen balszerencsés, hogy így fejeztük be ezt a jónak ígérkező versenyt, sajnálom a srácokat, akik mindig keményen dolgoznak, és beleadnak apait-anyait. Mindannyian tudjuk, hogy ez benne van a pakliban."

Schumacher, akinek a visszatérése óta ez lehetett volna az első dobogós helyezése, hangsúlyozta, hogy nem haragszik az őt túl korán kiengedő szerelőre. "Mindenekelőtt gratulálok az egész csapatnak, a Mercedes-Benznek és természetesen Nicónak, aki a rajttól a célig tökéletesen vezetve aratott győzelmet" - tette hozzá.