Vágólapra másolva!
Az FIA a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, nincs akadálya a nagydíj megrendezésének. A résztvevők biztonságát garantálják Bahreinben.  

Tavaly törölni kellett a Forma-1-es naptárból a Bahreini Nagydíjat az országban kitört zavargások miatt, és eddig bizonytalan volt, hogy idén meg tudják-e rendezni a versenyt. Az utóbbi időben újra elharapózó utcai összecsapások láttán sokan úgy vélték, ezúttal sem szabad beengedni a sportágat az arab államba.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban pénteken kiadott egy sajtóközleményt, amelyben határozottan leszögezték: nem fogják törölni a versenyt. "Jean Todt elnök 2011 novemberében tényfeltáró missziót vezetett a királyságba. Közben számos döntéshozóval találkozott, köztük a parlament síta képviselőivel, a Bahreini Független Vizsgálóbizottság elnökével, az Európai Unió országainak nagyköveteivel, a koronaherceggel, a belügyminiszterrel, és a gazdasági élet képviselőivel" - írták. "Mindannyian kifejezték a reményüket, hogy 2012-ben megrendezik a nagydíjat, és az FIA azóta is folyamatosan kapcsolatban állt az érintettekkel. A színfalak mögött az FIA rendszeresen kapott a biztonsággal kapcsolatos jelentéseket a királyságban tartózkodó vezető diplomatáktól és független szakértőktől."

"Az FIA a rendelkezésére álló információk alapján kijelentheti, elégedett, hogy Bahreinben minden biztonsági intézkedést megtesznek a Forma-1-es világbajnoki esemény megrendezése érdekében" - tették hozzá. "Ezért megerősítjük, hogy a 2012-es Gulf Air Bahreini Nagydíjat az eredeti terveknek megfelelően megrendezik."

"Az FIA garantálja az világbajnokság mindegyik helyszínén a közönség, a hivatalos képviselők, a versenyzők és a csapatok biztonságát."

Forrás: Red Bull

A csapatok a Nemzetközi Automobil Szövetségre bízták a döntést a nagydíj sorsáról. A hírek hallatán feltehetően úgy határoznak, hogy rajthoz állnak majd, bár mindenki számára adott a lehetőség, hogy kihagyja a versenyt - igaz, akkor vállalnia kellene ennek az anyagi következményeit.

Egy emberjogi szervezet, a Human Rights Watch ugyanakkor ellenzi az FIA döntését, mert véleményük szerint ezzel a Forma-1 olyan üzenetet közvetít, mintha a kormányt támogatná. "A bahreini kormány úgy akarja beállítani a helyzetet, mintha normális lenne a biztonság, a polgári élet, és mindenki egy nagy családot alkotna. Valójában nem így van" - nyilatkozta Joe Stork, a szervezet képviselője az Autosportnak. "És vannak pénzügyi vonatkozásai is a dolognak. A bahreini gazdaság a több mint egy éve tartó zavargások miatt nincs a legjobb állapotban. Az F1 pénzt hoz, illetve jót tesz a bahreini gazdaságnak és turizmusnak."

Stork megjegyeztem: "Nem érezzük úgy, hogy a verseny bojkottálására kérhetjük az F1-et, de Bahreinben nem túl jó a helyzet, és folyamatosan romlik." Az elmúlt hetekben ismét sok összecsapás történt ellenzéki civilek és a hatóságok között, arról azonban nehéz képet alkotni, hogy ezeket egy szélsőséges kisebbség provokálta ki, vagy a nemzet többségének kormányellenességét tükrözik.