Vágólapra másolva!
Miután hétfőn hét rendőr megsérült egy bombatámadásban a bahreini főváros mellett, egyre többen kérik a nagydíj törlését. Bernie Ecclestone elismeri, hogy nem kényszerítheti a csapatokat az indulásra.

Tovább csökken az idei Bahreini Nagydíj megrendezésének esélye: a tüntetők hétfőn, egy Manamához közeli faluban hét rendőrt sebesítettek meg egy házi készítésű bombával, közülük négyet súlyos égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A bahreini belügyminisztérium szóvivője "terroristacselekménynek" minősítette a robbantást, melyet további zavargások követtek, és a helyzet várhatóan a következő napokban sem fog javulni.

A bahreini fejleményeket figyelemmel kísérő nemzetközi emberjogi szervezet, a Human Rights Watch arra hívta fel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) figyelmét, hogy az utóbbi hetekben egyre gyakoribbá és véresebbé válnak az utcai harcok "Úgy látjuk, hogy a halálos áldozatok száma növekszik, és egyre többen sérülnek meg súlyosan a könnygáz és a gumibotok bevetése miatt" - nyilatkozta a BBC-nek Joe Stork, a szervezet képviselője. "Az elmúlt hetekben felerősödtek az ellentétek és az összecsapások, amelyeknek halálos áldozatai is vannak."

Miközben az események alakulását folyamatosan ellenőrző FIA-t egyre többen kérik a futam törlésére, Bernie Ecclestone továbbra sem látja akadályát a jövő hétvégére kitűzött verseny megrendezésének. Azt azonban elismeri, hogy nem kényszerítheti a csapatokat a versenyen való részvételre, ha túl veszélyesnek ítélik meg a helyzetet.

"Nem áll módunkban kényszeríteni őket, hogy utazzanak el Bahreinbe" - nyilatkozta a Press Associationnek. "Nem mondhatjuk nekik azt, hogy 'márpedig el kell mennetek!'. A velünk kötött szerződést megszegnék, ha nem indulnának - de ez nem segít a helyzeten."

"A szerződés értelmében el kell utazniuk, de hogy valóban így tesznek-e, az csak rajtuk múlik" - folytatta Ecclestone, aki egyelőre nem aggódik. "Eddig mindenki azt mondta, hogy versenyezni fog Bahreinben."

A csapatok állítólag a hétvégi Kínai Nagydíj szombati napján ülnek össze, hogy megvitassák a helyzetet, és várhatóan Ecclestone is beszél az FIA elnökével, Jean Todttal. Bár az istállók eddig kitartottak amellett, hogy bíznak az FIA döntésében, az utóbbi napok eseményei elbizonytalaníthatják őket. Sajtóértesülések szerint egyes csapatok hazafelé kétféle útvonalra vásároltak repülőjegyet az alkalmazottaiknak, felkészültek ugyanis arra, hogy Bahreinbe nem utaznak el.

Ecclestone azonban úgy véli, csak abban az esetben kell törölni a futamot, ha a bahreini Nemzeti Sporthivatal, vagy a verseny promótere dönt így. "Nincs közünk a Bahreinben zajló politikai eseményekhez, egyik fél mellett sem foglalunk állást. Ha elutazunk egy országba, tiszteletben kell tartanunk az ott érvényben lévő törvényeket" - magyarázta. "A Nemzeti Sporthivatal emberei azok, akik azt mondhatják nekünk: 'Úgy gondoljuk, nem kellene megrendezni a futamot.' A promóter is felszólalhat, ha úgy érzi, ez túl kockázatos lenne."

A végleges döntés várhatóan a Kínai Nagydíj hétvégéjén születik meg, a vasárnapi futam után ugyanis már rögtön Bahreinbe kellene szállítani a csapatok felszereléseit, amennyiben a verseny megrendezése mellett döntenek.