Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel állítólag szándékosan hagyta figyelmen kívül a Red Bull parancsát Malajziában. A csapat arra kérte, adja fel a versenyt, a német viszont a 11. helyen is célba vitte az autót.

Sebastian Vettel tavaly utolsó körös leggyorsabb köreivel mutatta meg, hogy ha olyan kedve van, semmibe veszi a Red Bull utasításait és kéréseit. Malajziában is öntörvényűen viselkedett: ugyan a csapat arra utasította, adja fel a versenyt, ő inkább a pontot nem érő 11. helyen is célba vitte az autóját. Egyes vélemények szerint a Red Bull ködösített a fékproblémával, és valójában csak azért hívta ki Vettelt, hogy a Kínai Nagydíj előtt büntetés nélkül cserélhessen váltót.

"Természetesen lehet kímélni az autót, de találkozni szerettem volna a kockás zászlóval" - mondta Vettel a verseny után. "Szerintem így is van rendjén." A Red Bull Vettel rádióproblémáival magyarázza, hogy a világbajnok nem állt ki a bokszba, de több fotó szerint a pitboardjára is kiírták az utasítást. Az Auto, Motor und Sportnak ráadásul Vettel azt mondta, hogy hallotta a parancsot.

Helmut Marko, a Red Bull sportigazgatója szerint a csapat nem hazudott a műszaki problémáról. "A Karthikeyannal való ütközés után a fékek hőmérséklete jóval a megengedett szint fölé emelkedett. Azért hívtuk ki, mert az autója már nem volt biztonságos, szó sem volt taktikai döntésről" - magyarázta.

Forrás: Red Bull
Forrás: Red Bull

Úgy tudni, hogy a főnökei a héten elbeszélgetnek Vettellel a semmibe vett csapatutasításról a Red Bull Milton Keynes-i központjában, és a világbajnokra minimum dorgálás vár. "Egy másik pilótát talán ki is rúgnának ezért, de Vettel a két világbajnoki címével biztonságban érezheti magát" - vélekedett Hans-Joachim Stuck.

"Vettel helyes döntést hozott, a csapatnak óvatosabbnak kellene lennie a hasonló utasításokkal" - nyilatkozta a Welt című lapnak a svájci kommentátor Marc Surer.