Vágólapra másolva!
A McLaren engedi, hogy az első sort elfoglaló Hamilton és Button harcoljon az első kanyarig vezető hosszú egyenesben. A pole-ból induló Hamiltonnak két hiba is belefért a gyors körébe, csapattársa kiszámíthatatlan versenyt vár.

Lewis Hamilton pályafutása 21. pole pozícióját szerezte meg Szepangban, ami azt jelenti, hogy már csak tíz versenyző van előtte az első rajtkockák számát tekintve az örökranglistán. Ráadásul a McLaren Malajziában még soha sem tudott az élről indulni, pedig 1999 óta rendeznek itt Forma-1-es versenyt.

Hamilton meg van győződve arról, hogy a versenytempója sokkal közelebb lesz Buttonéhoz, mint Ausztráliában, mivel ezen a pályán csapattársa sem tudja majd annyira kímélni a gumikat a sok gyors kanyar és a magas hőmérséklet miatt. "Ilyen körülmények között soha nem lehet tudni, hogy mi fog történni, a gumikra kemény megpróbáltatások várnak itt, érdekes lesz. Ezzel a hőmérséklettel és páratartalommal nagyon trükkös ez a pálya. Borzasztóan kemény lesz holnap"- nyilatkozta Hamilton szombat délután.

Elárulta azt is, hogy nem sikerült tökéletesen a gyors köre, két hibát is vétett benne. "Vesztettem egy keveset az utolsó kanyarban, és az elsőben is kicsit túlkormányzottá vált az autóm, de az nem került sok időbe. A kör többi része elég jól ment, megpróbáltam minimalizálni az elvesztett időt" - folytatta."Az időmérő egy intenzív élmény, versenyzőként nagy nyomást helyezünk magunkra, de talán ez az a része a versenyhétvégének, amit a legjobban élvezek."

"Kulcskérdés lesz, hogyan óvjuk majd a gumikat a versenyben - nehéz percek várnak rájuk, különösen 150 kilogramm üzemanyaggal a fedélzeten. De remélhetőleg olyan autónk van, aminek jobb a versenytempója, mint az időmérős"- tette hozzá a 2008-as világbajnok.

Forrás: Roslan Rahman/AFP
Button Webber előtt a pályán

Button felhívta a figyelmet arra, hogy a hőség nemcsak a versenyzőknek, hanem a szerelőknek is nagy nehézséget jelent. "Ez a hely fizikailag nagyon kemény, nem csak a versenyzőknek és az autóknak, de a szerelőknek is, akik tűzálló ruhát viselnek a bokszkiállások alatt, ezt az emberek sokszor elfelejtik. Remélhetőleg elég fittek ahhoz, hogy holnap jók legyenek a kerékcseréink. Nehéz ez a helyszín a stratégáknak is, mert olyan nagy a hőség és a páratartalom, hogy nem igazán lehet tudni, a gumik hogyan fognak viselkedni, és, hogy melyik stratégia válik majd be legjobban a versenyben" - nyilatkozta a múlt heti futamgyőzes.

"Elégedett vagyok a mért körömmel, de holnap hosszú, forró délután vár ránk, tehát továbbra is keményen fogok dolgozni azon, hogy megfelelően felkészüljek, és ne dehidratálódjak a versenyen"- folytatta. "Az lesz a legfontosabb, hogy az első sorban vagyunk. Holnap hosszú versenyünk lesz, szerintem az első négyből bárkinek van esélye nyerni, de a hosszú etapokon mutatott tempónk elfogadhatóan egyenletes volt" - fejezte be Button.

Martin Whitmarsh csapatfőnök természetesen elégedetten nyilatkozott az időmérő után. "Lewis talán egy tizeddel gyorsabb is lehetett volna a leggyorsabb körében, de a végén nem akart felesleges kockázatot vállalni. Jenson és Lewis szabadon versenyezhet az első kanyarig. A múlt hétvége után biztos vagyok benne, hogy Lewis a vezető helyen akar majd kijönni az első kanyarból, de ez holnapi verseny hosszú és nehéz lesz mindkettőjük számára"- nyilatkozta Whitmarsh.