Vágólapra másolva!
A Mercedes gyorsnak tűnik, mögötte viszont szoros küzdelem bontakozott ki a két Red Bull és a két Lotus között. A Ferrarinak alig lesz esélye bekerülni a Q3-ba.

Nico Rosberg egyértelművé tette, hogy a pole pozícióért folytatott küzdelemben a Mercedesszel is számolni kell majd, amikor meggyőző fölénnyel kaparintotta meg az első helyet a Malajziai Nagydíj szombat délelőtti szabadedzésén.

A tréning egy néhány perccel korábbi, gyors zuhé után nedves pályán kezdődött, ezért mindenki intermediate (illetve Kamui Kobajasi eső-) gumikon tette meg az ellenőrző körét, az aszfalt azonban hamar felszáradt. Rosberg csak a többieknél később tudott kimenni a pályára, mert a csapata egy olajszivárgást igyekezett orvosolni, de a lemaradását hamar behozta. Végül három perccel a leintés előtt állt az élre 1:36.877-es eredményével, míg a másik Mercedest vezető Michael Schumacher a lágyabb gumikon teljesített első körében hibázott, így alaposan lemaradt.

Rosberg csaknem fél másodperces előnyt szerzett, mögötte viszont szoros küzdelem bontakozott ki a két Red Bull, a két Lotus, valamint Jenson Button és Pastor Maldonado között: a hat autót mindössze 1,3 tizedmásodperc választotta el egymástól. Az élmezőnyben Maldonado abból a szempontból kakukktojás volt, hogy ő még a kemény keverékű Pirelliken érte el a legjobb köridejét, amivel sokáig az élen is állt. Később, amikor a többiekkel együtt ő is megkapta a közepes gumikat, nem tudott javítani.

Forrás: Mercedes GP

Räikkönennek, hiába szerepelt jól, tegnapi váltócseréje után számolnia kell egy öt rajthelyes büntetéssel. A Lotust ezen kívül egy tűzeset is hátráltatta, hajnalban ugyanis kigyulladt az istálló vendéglátó egysége, és többek között Räikkönen tartaléksisakja is megsérült.

Lewis Hamiltonnak az első mért körében a 14-es kanyarnál történt kicsúszástól kisebb sérülést keletkezett McLarenjén, amit a szerelői sokáig javítottak, ezért csak később térhetett vissza a pályára. Így 9. lett, de a Ferrari sokkal rosszabb helyzetben volt: Fernando Alonso a 16., a nála ismét egy másodperccel lassabb Felipe Massa pedig a 18. helyen végzett, és a csapatnál nyíltan el is ismerték, hogy alig lesz esélyük bejutni a Q3-ba. Massa mindössze fél másodpercet vert a gyorsabbik Caterhamre.

Ezúttal az összes autó a 107 százalékos határon belül került, ezért a HRT is reménykedhet benne, hogy az ausztráliai fiaskó után ezúttal kvalifikálja magát a versenyre.

Az edzésről élőben készült részletes beszámolót itt olvashatják.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_2_3.html