Vágólapra másolva!
Bár részleteket egyelőre nem hajlandóak elárulni, az élcsapatok szerint jól haladnak a tárgyalások az új Concorde Agreementről. Híresztelések szerint a Ferrari és a Red Bull kedvezményezett helyzetbe kerülhet.

A Forma-1 működését és kereskedelmi jogait szabályozó szerződés, a Concorde Agreement jelenlegi változata az év végén lejár, a 2013-ban érvénybe lépő megállapodás részleteiről pedig még folynak a tárgyalások. Bernie Ecclestone néhány nappal az Ausztrál Nagydíj előtt azt nyilatkozta, nem szeretné, ha elhúzódnának a megbeszélések, minél hamarabb szeretné aláíratni a csapatokkal a Forma-1 jövőjét meghatározó szerződést.

A múlt héten a Sky News egy azóta törölt cikkben érdekes fejleményekre utalt: értesüléseik szerint a Ferrari és a Red Bull különleges kedvezményeket kaphat az új szerződés aláírása esetén. A két istálló képviselői állítólag helyet kaphatnak a Forma-1 bizottságában, a Ferrari ráadásul részesedéshez is juthat a sportban. A híresztelések valóságtartalmáról egyelőre egyik istálló sem volt hajlandó nyilatkozni, azt azonban megerősítették, hogy jó úton haladnak a tárgyalások.

"Azt hiszem, csak annyit mondhatok, hogy tárgyalásokat folytatunk, melyek a megfelelő irányba haladnak. Jelenleg azonban nincs szó ennél többről" - idézi az Autosport a Ferrari csapatfőnökét, Stefano Domenicalit, aki hozzátette: ők még semmilyen szerződést nem írtak alá.

"Tárgyalunk a következő Concorde Agreementről. Egy olyan szerződést akarunk, mely a jövőt tartja szem előtt - jelenleg erről folynak a megbeszélések a Formula One Managementtel (FOM)" - nyilatkozta a Red Bull főnöke, Christian Horner. "Viszonylag jól haladnak a tárgyalások, majd meglátjuk, mire jutunk." A brit továbbá hozzátette, a csapatoknak nincs beleszólása abba, hogy az F1-tulajdonos CVC Capital Partners tőzsdére viszi-e a sport részvényeit.

Amennyiben a Ferrari valóban részesedést kapna az Forma-1-ben, és a Red Bullal együtt helyet kapnának a bizottságban, a többi csapat úgy érezheti, hogy nem egyenlő feltételek mellett versenyezhetnek. A McLaren szóvivője és a Renault csapatfőnöke, Eric Boullier csak annyit árultak el, hogy zajlanak a tárgyalások egy ideális megállapodás létrejöttéről, az ellenfelek helyzetéről azonban nem kívántak nyilatkozni.