Vágólapra másolva!
Reakciók az Ausztrál Nagydíjról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

McLaren

Jenson Button (1.): "Minden győzelem sokat ér, de a mai nap jelzi, mennyire fontos volt jó telet zárni. Az előző két idény kezdete kifogott rajtunk, ezért a mai nap igazán bíztató. A srácok a pályán, a férfiak és nők Wokingban lenyűgöző munkát végeztek, hogy eljussunk idáig. Sokat jelent nekem a mai nap, és biztos vagyok benne, hogy nekik is: értékessé teszi az extra munkaórákat, mert tudjuk, hogy kiváló dolgokat művelhetünk az autóval. A rajt után tényleg bele akartam húzni, hogy ne támadhassanak meg a DRS-sel, ami nem volt egyszerű, mert Lewis a sarkamban volt. Utána viszont simán alakult a verseny. A legnagyobb aggodalmam a beküldött Safety Car volt, mert a kellemes tíz másodperces előnyömet lenullázta. Mivel ekkor már elmúlt este 6 óra, lenyugvóban volt a nap, és nehéz volt melegen tartani a gumikat, miközben lassan köröztünk a Safety Car mögött. Emiatt aggódtam, de végül minden rendben zajlott. Viszonylag hamar leszakítottam Seb (Vettelt), nem került DRS-távolságba, és az előnyömet a végéig meg tudtam őrizni. Rengeteg pozitívuma van a hétvégének: kiváló autóval rendelkezünk, harcban állhatunk vele a bajnoki címért. Ez tökéletes kezdete a szezonomnak, nagyon várom Malajziát."

Lewis Hamilton (3.): "Gratulálok Jensonnak és az egész csapatnak a kiváló mai eredményért. Noha kicsit elkeserítő, hogy nem sikerült győzelemre váltanom a pole pozíciót, nem vagyok letörve, hiszen még rengeteg verseny áll előttünk, sok alkalmam lesz a pontszerzésre. Kicsit küszködtem, nem az én napom volt. A legfontosabb, hogy megmutattuk, hogy nagyon gyors autónk van, ami hatalmas pozitívum. Nem tudom pontosan, mi történt a rajtnál, de lemaradtam, majd az első etapom végén szenvedtem a gumikopástól. A végén képtelen voltam közelebb férkőzni Sebhez - aki nagyon gyors volt az egyenesekben, szóval nehéznek ígérkezett a megelőzése -, ezért lassítottam kicsit, aztán Mark (Webber) jelentett nyomást rám. Összeszedem a gondolataimat, leszegett fejjel készülök a következő viadalra. A bajnokság a kiegyensúlyozottságról szól, én erre törekszem."

Red Bull

Sebastian Vettel (2.): "Nagyon elégedett vagyok - ez volt a legtöbb, amit elérhettünk. Jól éreztem magam az autóban. Szerintem már a Safety Car-fázis előtt is célba vehettük volna Lewist, mert kezdtünk közeledni hozzá. Amikor ő bement a bokszba, úgy döntöttem, én inkább kint maradok, de a Safety Car nélkül is lett volna esélyem ellene. Ezt nagyszerű versenynek éreztem - remekül szórakoztam közben. Jól rajtoltam, ám Nico (Rosberg), aki még jobban indult, meglepett. Utána sikerült visszaelőznöm egy szuper manőverrel, a határon táncolva. Michael (Schumacher) mögött elkövettem egy hibát, és kicsúsztam az első kanyarban; utána azonban ő is pontosan ugyanígy tett, ami jól jött nekem. Gratulálok a McLarennek és Jenson (Buttonnak), mert fantasztikusan versenyzett, verhetetlen volt ma. A 2. hellyel nagyon elégedett vagyok, ez rengeteg pontot jelent, és szerintem a tegnapi eredmény alapján kevesen számítottak rá. Úgy tűnik, a versenyre jobb az autónk, és rengeteg tartalék van benne, most már a mi dolgunk, hogy kihozzuk belőle. Köszönet mindenkinek, aki keményen igyekezett, hogy ez a mai eredmény lehetségessé váljon."

Mark Webber (4.): "Voltak ma pozitívumok. Az időmérő nehéz volt számunkra, de a versenytempónk jobb volt, csak éppen nem voltunk a megfelelő helyen ahhoz, hogy kihasználjuk. Gyengén rajtoltam, ezért utána kell járnom, hogy ennek mi lehetett az oka. Aztán az első kanyarnál két autó közé szorultam. Nem akartam máris kiesni; sikerült folytatnom a küzdelmet, és igyekeztem onnan előrelépegetni. Az autómat az első etapban, az opciós (lágy) gumikon nehéz volt vezetni, ezért felmerült bennem, hogy megsérülhetett az első kanyarban, de amikor feltették rá az elsődleges (közepes) gumikat, a versenyem újra életre kelt. A Safety Carral volt egy kis mázlink, és a végén gyorsabb is voltam Lewis (Hamiltonnál), de ezen a pályán nehéz előzni - Malajziában más lett volna a történet. Ez eredményes nap volt a Red Bull Racing számára, különösen annak tükrében, hogy tegnap este a fejünket vakarva mentünk aludni, de ma visszavágtunk. Jól kezdődött az év."

Ferrari

Fernando Alonso (5.): "Tudtuk, hogy nagyon komplikált verseny lesz, boldog vagyok, hogy sikerült hazahozni hasznos pontokat. Remek rajtom volt, sikerült párat előznöm a verseny első szakaszában, aztán később, a Safety Car után keményen csatáztunk (Pastor) Maldonadóval; amikor láttam, hogy lemegy a pályáról, fellélegeztem, mert addig pár körön keresztül igazán közel volt hozzám. Lassabb voltam, mint ő, minden, amit tehettem, csak annyi volt, hogy védtem a pozíciómat a KERS használatával pár specifikus ponton. Sajnálom őt, mert igazán kár, ha valaki így fejez be egy versenyt. A mai napból a pozitívumok közé tartozott a rajt, a bokszutcai munka, és a stratégia. Ma jobb volt az autó, mint tegnap, közelebb voltunk az élen haladókhoz. Azonban még mindig sok munka vár ránk, hogy beérjük azokat, akik előttünk vannak teljesítményben; nem csak a McLarent és a Red Bullt, de a Lotust és a Mercedest is. Valószínűleg egy másodpercre vagyunk a pole-tól, van hét-nyolc csapat, akik nagyon közel vannak egymáshoz. Bizonyos szempontból ez jó, mert ha pár tizedet javulunk, több helyet is előrejöhetünk. Jövő héten Malajziában a tűz próbája lesz, mert Sepang egy nagyon nehéz pálya, az autóknak és a gumiknak is."

Felipe Massa (-): "Igazán rossz hétvége volt ez nekem. Már tegnap is szenvedtem, mert az autó igazán rosszul volt kiegyensúlyozva, és ma talán még rosszabb volt, mert pár kör után küszködtem a gumikkal. Remekül rajtoltam, sikerült pár hellyel előrébb jönnöm, abban reménykedtem, hogy pontszerző helyen végezhetek. Előrébb próbáltuk hozni az első kiállásomat, de a második szett lágy gumival is előjöttek ugyanazok a problémák: az autó csúszkált, a gumik elhasználódása sokkal nagyobb volt, mint másoknál. Nem mondanám, hogy agresszíven vezettem, sőt, éppenséggel megpróbáltam kíméletes lenni a gumikkal, de nem tehettem semmit. Még a közepes keverékeken sem javult a helyzet. Dolgoznunk kell, hogy kiderüljön, miért nem tudjuk reprodukálni az autó helyes balanszát, ami megvolt már barcelonai teszteken. A (Bruno) Sennával való összeakadásomat szerintem versenybalesetnek tekinthetjük. Egy Toro Rosso megpróbált megelőzni a 3-as kanyarban a külső íven, de Brunónál jobb volt a hajtott kerekek tapadása a belső oldalon, a 4-es kanyarba egymás mellett mentünk be, itt akadtunk össze, és ez úgy végződött, ahogy láthatták."

Sauber

Kamui Kobajasi (6.): "Nagyon boldog vagyok magam és a csapat miatt egyaránt, a 6. hely kiváló kezdése az idénynek. A rajt után majdnem nekimentem a megpördülő Bruno (Sennának). Szerencsém volt, hogy el tudtam kerülni őt, azt viszont nem, hogy Sergio nekem koccanjon - emiatt megsérült a hátsó szárnyam, és az egész versenyt így kellett teljesítenem. Ez roppant nehéz volt, bizonyosan romlott az autó teljesítménye tőle. Az első kör után azonban két helyet javítottam. Kétkiállásos taktikán haladtam, az első két etapban a lágy, az utolsóban a közepes keverékű gumikat használtam. A második kerékcserém időpontjával pechem volt a Safety Car beküldéséből kifolyólag, mivel közvetlenül előtte jártam a bokszban. Utána a 9. helyen álltam az utolsó előtti körig, amikor Pastor (Maldonado) balesetet szenvedett, és Sergio megküzdött Nico (Rosberggel). Mindannyiukat megelőztem és 6. lettem."

Sergio Pérez (8.): "Miután az utolsó rajtkockából indultam a váltócsere következtében, tudtam, hogy mindent meg kell próbálnom az előrelépés érdekében, rögtön a starttól kezdve. Feljöttem a 12. helyre Kamui mögé, de súroltam az autóját, és ez csak egyike volt a mai nehézségeimnek. Óvnom kellett a gumikat is, ráadásul spórolnom kellett a benzinnel, továbbá a pozíciómat is védenem kellett. Valóban kemény versenyem volt. Az utolsó körben Pastor karambolozott, nekem pedig csökkentenem kellett a tempót a törmelék miatt. Nico megelőzött, de összeértek az autóink, és teljesen elnyűtt gumikkal értem célba. Természetesen annak nem örülök, hogy pozíciókat vesztettem az utolsó körben, annak viszont igen, hogy a csapat egy hatodik és egy nyolcadik helyet jegyzett, ami jó kezdés."

Lotus

Kimi Räikkönen (7.): "Úgy érzem magam, mintha itt sem hagytam volna a Forma-1-et. Tegnap vétettünk pár sokba kerülő hibát, szóval még jobb versenyünk is lehetett volna. Jól rajtoltam, de utána történt előttem egy baleset az első kanyarban, így több pozíciót vesztettem. Szinte meg kellett állnom és a fűre kellett húzódnom, hogy ne keveredjek bele a balesetbe. Ez ismét megnehezítette a versenyem, sok autón kellett áthámoznom magam. Ezt, illetve az erős tempót figyelembe véve előrébb is végezhettem volna. Úgy gondolom, a Safety Car is ártott nekünk. Összességében messze volt a hétvége az ideálistól, de jónak éreztem az autót, és a 7. hellyel legalább szereztem néhány pontot."

Romain Grosjean (-): "Szerintem kiváló eredményt érhettem volna el. Frusztrációt érzek, mert el akartam jutni a célig, sőt, a dobogóig, ugyanakkor pozitívum, hogy nagyszerűen megy az autó. Tartottam az iramot az előttem haladókkal, minden szépnek tűnt. A rajtom nem sikerült jól, ezért meg kell néznünk az adatokat. Utána jött az ütközés Pastor (Maldonadóval). Annyit láttam, hogy túl későn fékezett, és nekiment a jobb első kerekemnek, amitől eltört a kormányösszekötő. Véget is ért a futamom. A csapat jobbat érdemelt volna, mert keményen dolgoztak, azonban holnap ez már csak egy emlék lesz. Malajziába utazunk, az ottani az egyik kedvenc pályám. Igyekszünk szebb eredményt elérni."

Toro Rosso

Daniel Ricciardo (9.): "Nem igazán tudom, hogy történt ez az utolsó körben. Kék zászlókat láttam, és sok autót előttem. Biztos voltam benne, hogy legalább egy helyet még előrébb tudok jönni, mert káosz volt. Szerencsés voltam, hogy utolsó voltam a bolyban, mert így tiszta képet kaphattam az előttem lévő autókról. Aztán lehetőségem nyílt támadni Jean-Ericet. Védekezett a 13-as kanyarba bemenet, aztán azt gondoltam, vissza tudom venni a helyezésemet, ezt meg is tettem, ami a 9. helyet jelentette. Az utolsó pár kör őrült volt, pokolian nyomtam a gázt. A rajtnál belekeveredtem egy balesetbe, akkor nem értettem, ez hogyan történhetett, vagy, hogy ki volt a hibás. Jó rajtot vettem, külső ívre húzódtam, de túl sokan voltunk ott. Egy Williams megütötte elég keményen az autóm bal elejét, be kellett jönnöm, hogy lecseréljék az orrkúpot. Utána egy kis sérüléssel kellett tovább versenyeznem. Jó dolog kilencedikként végezni, de szerintem jobb is lehetett volna, mert az autó nagyon erős, ami abból is látható, hogy milyen gyors volt azzal a sérüléssel is, amit az egész versenyen végig vinnem kellett, az egyik irányba húzott is a futómű. Nem volt könnyű feljönni, de soha nem adtam fel, végig keményen nyomtam. Extrém boldog vagyok, jó volt megszerezni az első Forma-1-es pontjaimat itt Ausztráliában, ahol a közönség végig fantasztikus volt az egész hétvégén!"

Jean-Eric Vergne (11.): "Szuper rajtom volt, pár helyet előrébb jöttem, aztán (Mark) Webber nekikoccant az autóm jobb hátuljának, ettől egyenesen mentem tovább, sok időt veszítve. Innentől kezdve nehézzé vált, mert beragadtam autók mögé, nem tudtam előzni, még akkor sem, ha jelentősen lassabbak voltak nálam. Aztán, amikor megpróbáltam megelőzni (Paul) Di Restát, elkövettem egy kis hibát, mivel kicsit későn fékeztem, és lementem a murvára. Még a koszos gumikon is mentem néhány nagyon gyors kört. Kár, hogy a végén túl keményen próbálkoztam, és, hogy emiatt túl nagy hátrányba kerültem, de ilyen a versenyzés. Sokat tanultam az első Forma-1-es hétvégémen, még mindig hátra van 19 verseny, ahol pontokat gyűjthetek. Úgy tűnik, az autó jól működik, egész hétvégén versenyképesek voltunk, tehát alig várom, hogy pár nap múlva újra visszatérhetek a versenypályára Malajziában."

Force India

Paul di Resta (10.): "Mindig kellemes pontszerzéssel nyitni a szezont, de az utoló körökig nem tűnt rózsásnak a helyzet. Ekkor szólt a mérnököm, hogy közelítik ez előttem haladókhoz. Szerencsére elég sok tartalékot hagytam a KERS-ben az utolsó kanyarra, ami segített, hogy utolérjem és lehagyjam Vergne-t a 10. helyért. Szóval meglehetősen izgalmas volt az utolsó kör. Szépen kezdtük az idényt, viszont egyértelmű, hogy sok teendőnk van, mert az etapok elején nem elég erős a tempónk, ami összességében sokat árt. Még így is, figyelembe véve a hétvégi kezdésünket, nem lehetek csalódott az egy pont megszerzése miatt."

Nico Hülkenberg (-): "Úgy tűnik, nincs szerencsém az Albert Parkban. Az első itteni versenyem egy körig sem tartott 2010-ben, ami idén megismétlődött. Nem tudom pontosan, mi történt, csak azt éreztem, hogy valaki nekem ütközött az első kanyarban. Kár, mert remekül rajtoltam, több helyet javítottam, majd valaki hátulról felöklelt. Defektet kaptam és a felfüggesztésem is megsérült, ezért félre kellett állnom. Előfordul ilyesmi, amikor 22 autó küzd a szűk első kanyarba menet, azonban bosszantó a kiesés egy erős időmérő után. Ami jó, hogy öt nap múlva ismét vezethetek, ez pedig a legjobb mód a visszatérésre a csalódás után."

Mercedes

Nico Rosberg (12.): "Tökéletesen indultam, három pozíciót léptem előre, azonban sajnos utána nem tudtam tartani a tempót. Nem úgy alakult a verseny, ahogy vártuk, különösen a vége, amikor (Sergio) Pérezzel sajnos súroltuk egymást az egyenesben, amitől defektet kaptam, és ezáltal nem szereztem pontot. Sok feladatunk van, hogy rájöjjünk, mi romlott el, és hogy miképp használhatjuk ki teljes mértékben az autónk lehetőségeit. Bizakodva várom Malajziát, ahol egy teljesen más pályára megyünk. Nagyon várom a következő hétvégét."

Michael Schumacher (-): "Kellemetlenül ért véget a versenyem, mivel elromlott a hajtás az autóban az 1-es kanyarnál. Próbáltam különböző sebességfokozatokba rakni a váltót, és bár néha sikerült, végül le kellett húzódnom a fűre, elkerülve a megpördülés kockázatát. Különösen rossz ez azért, mert a téli teszteken nem akadt ilyen problémánk, nagyon megbízhatók voltunk akkor. Épp ezrét nem aggódom, tudom, hogy ilyesmi előfordul a versenyzésben, és nem kérdéses a megbízhatóságunk. Azt hiszem, délután szép futamunk lehetett volna, és találok pozitívumokat a hétvégénkben, hiszen az autónk megerősítette a sejtéseinket, egyértelműen előreléptünk. Erre építhetünk és tovább fejlődhetünk."

Williams

Pastor Maldonado (13.): "Az autó rendben volt ma. Gyors és egyenletes volt a tempónk, versenyképesnek néztünk ki egészen addig a nagyon fontos pillanatig, amely az utolsó körben történt. Sajnos egyszerűen kitört az autó hátulja, miközben Alonsót üldöztem, és már nem volt hova menni."

Bruno Senna (16.): "Remek rajtom volt, de a külső ívet próbáltam az első kanyarban, és azt éreztem, valakivel összekoccantam. Ettől egy extra bokszkiállást be kellett iktatnom, ami megnehezítette a dolgokat. A versenyem jobban nézett ki, aztán összeakadtam Massával, tehát a szerencse nem a mi oldalunkon állt ma. Mindazonáltal ilyen a versenyzés, már nagyon várom, hogy kiköszörüljük a csorbát Malajziában jövő héten."

Marussia

Timo Glock (14.): "Nagyszerű versenye volt az istállónak, ami hatalmas jutalom az elmúlt hónapok kemény munkájáért és terheiért. Fontos emlékeztetni, hogy valódi gyakorlás nélkül érkeztünk ide az új autóval. Volt esélye a megbízhatósági problémáknak, melyek minden csapatnál előfordulnak az előszezoni teszteken, ezért különösen jó, hogy gond nélkül célba ért mindkét autónk. Megfelelő ívet választottam az első kanyarhoz, így elkerültem az ottani zűrzavart, feljöttem a 13. helyre. Harcoltam egy kicsit a Caterhamekkel, de tudtam, a saját versenyemre kell figyelnem. Az autó végig nagyon következetesen ment, 14. lettem, amivel elégedett vagyok, csakúgy, mint a csapat, mert ez fontos kezdés a konstruktőri bajnokságban. Születésnapi ajándékot adott az autó, ezt kiélvezem ma, de holnap folytatódik a kemény munka, hiszen sokat kell fejlesztenünk az autón. Mint korábban mondtam, köszönettel tartozom a csapatnak. Pazar nyitány volt."

Charles Pic (15.): "Nagyon elégedett vagyok az első versenyemmel. Örülök a csapat miatt is, mivel kiválóan debütált az autó. Minden viszonylag kedvezően alakult a futamon, bár eleinte akadt néhány problémám, illetve pár körrel a leintés előtt ki kellett állnom a csökkenő olajnyomás miatt - a csapat elővigyázatosan cselekedett. Kár, hogy nem jutottam el a kockás zászlóig, de örülök, hogy 15. lettem az idény előtti nehézségek után. Még rengeteg munka vár ránk, még sok rejlik az autóban, viszont sok információt gyűjtöttünk hétvégén, ami segíteni fog a javulásban és a malajziai felkészülésben."

Caterham

Heikki Kovalainen (-): "Vitalijnak és nekem is el kellett kerülnünk a kavarodást az első kanyarnál. Utána vesztettem némi időt (Timo) Glock mögött, de hamar megelőztem őt, és később jó tempót diktáltam, sikerült közelednem az előttem lévőkhöz. A 6. körtől nem állt rendelkezésemre a DRS, és a KERS-et is ki kellett kapcsolnom rögtön a rajtnál, szóval meglehetősen ütőképes időket futottam ilyen feltételekkel. Mindkét bokszkiállás jól zajlott le, azonban később éreztem, hogy balra húz az autó féktávokon, ezért bementem a garázsba, hogy megvizsgálják. Úgy tűnik, a bal első futómű okozta a problémát, amit már körökkel a kiesésem előtt éreztem. Biztos vagyok benne, hogy a következő héten megoldjuk a gondokat. Ma megmutattuk, hogy előreléptünk, ami nem rossz hír."

Vitalij Petrov (-): "Fantasztikus versenyt futottam, kár, hogy ki kellett állnom. Odáig minden a tervek szerint ment. A csapat kiválóan dolgozott, hogy megelőzzem Heikkit az első bokszkiállás során. Utána közeledtem (Bruno) Sennához és (Felipe) Massához, igazán jónak éreztem az autó balanszát. Szépen bántam a gumikkal, egyértelműen jeleztük, a tempónkkal sokat nyerhetünk idén. Noha nyilván nem ilyen végeredményt akartunk az első versenyen új csapatommal, sok pozitívumot tudunk leszűrni, és így utazhatunk Malajziába, ahol erősen szerepelhetünk."