Vágólapra másolva!
A finn azt hitte, a Q1-ben elkövetett hibája után lesz még ideje egy újabb körre, de a Lotus nem szólt neki, hogy sietnie kell. Az időmérőn harmadik Grosjean úgy érzi, mintha egy álma vált volna valóra.

Felemás érzések uralkodnak a Lotusnál a melbourne-i időmérő után, mivel a csapat egyik pilótája 3. lett, a másik viszont kiesett a Q1-ben, és csak a 17. pozícióból rajtolhat vasárnap (miután Sergio Pérezt hátrasorolták váltócsere miatt). Meglepetésre Romain Grosjean volt az, aki eljutott a döntő felvonásig, amelynek legvégén 1:25.302-t repesztve csupán a két McLarentől kapott ki.

"Olyan, mintha egy álmom vált volna valóra. Csupán ma délelőtt térképeztem fel igazán az Albert Park pályáját száraz körülmények között, és nem tudtam, mire számítsak. Nem akartam elhinni, amikor rádión közölték velem a pozíciómat. A 3. hely megmutatja, hogy hinnünk kell az álmainkban, bármi is történjék. Kevesen hittek bennem az első F1-es korszakom után, de keményen dolgoztunk, hogy új fejezetet nyissunk, és nagyon örülök, hogy a szezon nyitányán kiváló teljesítményt nyújtottam" - áradozott a francia, aki szerint autója a pálya harmadik szektorában volt különösen erős. Ezt alátámasztja, hogy itt ő érte el a legjobb részidőt.

A csapat sztárja, Kimi Räikkönen számára viszont korán véget ért a küzdelem. A finn az időmérő első felvonásából sem tudott továbbjutni a keményebb keverékű gumikon, mert utolsó körében szélesen fordult a 12-es kanyar kijáratánál. Mint elmondta, alapvetően nem ez volt a fő gondja.

"Az egyik körömben, amellyel simán továbbjuthattam volna, vétettem egy hibát. Lecsúsztam az ívről, de lehetett volna még egy próbálkozásom. Ez azonban nem jött össze" - nyilatkozta. "Visszavettem a tempóból, mert maradhatott volna időnk egy újabb körre. De nem ez volt a helyzet. Senki sem szólt, hogy sietnem kellene. Ugyanakkor nincs okunk bűnbakot keresni, hiszen a csapatnál mindenki ugyanolyan csalódott, mint én."

Räikkönen hozzátette, ezúttal nem adódott problémája a kormányszervó érzékenységével. A Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane abban bízik, hogy a finnek segítséget fog jelenteni a futamon a rendelkezésére álló három szett friss lágy gumi.