Vágólapra másolva!
Bár Sebastian Vettel úgy érzi, 2012-ben is nagy esélye van a bajnoki címre, és Helmut Marko szerint is a Red Bullé a legjobb autó, az osztrákok állítólag nem elégedettek az új fejlesztésekkel.

A múlt heti, barcelonai tesztre a Red Bull jelentős fejlesztésekkel érkezett, a módosított autóval azonban műszaki problémák miatt a vártnál kevesebb kört tudtak megtenni. Mivel a köridőket elnézve úgy tűnt, az autó tempója sem javult sokat az újításokkal, az Auto Motor und Sport szerint azt osztrákok azt fontolgatják, hogy az Ausztrál Nagydíjra a régi verziót viszik el.

"Amikor (Mark) Webber vasárnap délutáni, hosszú etapját figyeltem, nem láttam semmi különöset - sem a köridők, sem a gumikopás tekintetében" - árulta el a magazinnak az egyik rivális csapat mérnöke. Az újításokról Webber és a teszt utolsó napján mindössze huszonhárom kört teljesítő Sebastian Vettel is óvatosan nyilatkozott. Az ausztrál elmondta, nem érzett nagy különbséget az RB8 korábbi verziójához képest, Vettel pedig a kevés megtett kör miatt nem kívánt véleményt mondani az új elemekről.

A Red Bullnak ennek ellenére nincs nagy oka az aggodalomra, a szakértők többsége idén is őket tartja a bajnokság legnagyobb esélyesének. Ezzel egyetért az istálló tanácsadója, Helmut Marko is. "Úgy gondolom, van egy kis előnyünk a többiekhez képest. Utánunk a McLaren és a Mercedes következik - nem tudom pontosan, mennyi a lemaradásuk, de nincsenek túl messze" - vélekedett Marko, aki szerint a Ferrari Ausztráliában még nem számíthat dobogós helyezésre.

Forrás: AFP

Az elmúlt két szezon világbajnokaként Vettel idén is hasonló eredményeket vár, bár tudja, hogy ez nem csak a Red Bullon múlik. "Ha valaki az előző szezonban világbajnok lett, általában a következőt is esélyesként kezdi meg" - magyarázta Vettel a Guardiannak, majd elmondta, a tavalyi évet nehéz lesz megismételniük. "Fantasztikus szezonunk volt, ilyesmi nem fordul elő túl gyakran. Szinte hibátlanul teljesítettünk."

Az elmúlt években számos rekordot megdöntő Vettel ismét leszögezte, hogy nem a statisztikákban elfoglalt helyezései motiválják, és szerinte az sem lehet sikeres, aki csak a pénzért versenyez. Szerinte a szenvedély a jó eredmény egyik legfőbb összetevője, ezért is tartja fontosnak, hogy a lehető legtöbb időt töltse munkával.

"Rosszul érezném magam, ha korán befejezném a munkát" - árulta el. "Hiába nyertem már világbajnokságokat, nem felejtem el, hogy milyen kis lépések vezetnek a sikerhez. Épp most lett vége a megbeszélésnek a csapattal, és már mehetnék is vacsorázni, de nem fogok. Ha az egyik futamon elromlana a motor, rosszul érezném magam, hiszen azt gondolnám, hogy talán az én lustaságom miatt történt mindez."