Vágólapra másolva!
Nem lehet tudni, a tervezett húszból hány futamot rendeznek meg 2012-ben: Bahreinben továbbra is bizonytalan a helyzet, Valencia még nem fizetett Bernie Ecclestone-nak, Ausztráliában pedig a biztonsági őrök sztrájkolnának.

Bár a Motorsport Világtanács (WMSC) már december elején közzétette a húsz futamból álló hivatalos, 2012-es versenynaptárat, azóta gyakran merülnek fel kétségek valamelyik versenyhelyszínnel kapcsolatban. Legtöbbször a Bahreini Nagydíj helyzete kerül szóba, az országban ugyanis továbbra sem békés a légkör.

Bernie Ecclestone mindent megtesz a verseny sikeres lebonyolításáért, sokak szerint viszont csak azért ragaszkodik az arab futamhoz, hogy hozzájusson a 40 millió dolláros rendezési díjhoz. Tavaly ugyanis a törölt nagydíj után nem kérte el a szervezőktől az összeget. A 81 éves üzletember azonban a Telegraphnak elárulta, idén más a helyzet. "Akkor is fizetnek, ha nem lesz verseny" - nyilatkozta Ecclestone, aki továbbra sem tartja kockázatosnak a futam megrendezését. "A pénz már a bankban van, tehát nem azért utazunk el Bahreinbe, hogy fizessenek nekünk. Erről szó sincs."

A napokban a két hét múlva megrendezendő, idénynyitó Ausztrál Nagydíj körül is problémák merültek fel. A helyi Herald Sun című újság szerint a fizetésükkel kapcsolatos viták miatt több száz biztonsági őr készül a verseny bojkottjára. A promóter ügyvezetője, Ashley Davies ennek ellenére úgy véli, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a híreszteléseknek. "Ez a nagydíj a világ egyik legjobban szervezett sporteseménye, és semmi okunk nincs azt feltételezni, hogy ez 2012-ben másképp lesz" - vélte.

Ecclestone egyébként a héten kijelentette, nem lenne nagy veszteség, ha nem rendeznék meg az Ausztrál Nagydíjat. Bár Melbourne jelenlegi, 2015-ig érvényes szerződését tiszteletben tartja, utána csak akkor rendezne futamot Ausztráliában, ha - az európai nézőknek kedvezve - éjszaka rendeznék a versenyt.

Komoly veszély fenyegeti az idei Európa Nagydíjat is, Valencia tartomány kormánya ugyanis még nem fizette ki Ecclestone-nak a rendezési díjat. Az El País úgy tudja, a gazdasági válság miatt a tartomány elnöke, Alberto Fabra hajlandó lenne lemondani a költséges futamról. A Diario AS szerint a futam szerződésében az áll, hogy a rendezési díjat március 9-ig kell kifizetniük.

"Jelenleg nem a Forma-1 az elsődleges gondunk" - nyilatkozta Fabra, arra a kérdésre pedig nem válaszolt, hogy kifizették-e a rendezési díjat Ecclestone-nak. A nagydíj kiesése a másik spanyol futamnak is keresztbe tehet, a szintén anyagi gondokkal küszködő barcelonai verseny szervezői ugyanis azt tervezték, hogy Valenciával évenkénti váltásban rendezik meg a Spanyol Nagydíjat.

Bár ez az idei versenynaptárat nem érinti, a 2013-as visszatérésre készülő Francia Nagydíjjal kapcsolatos tárgyalások közben is problémák merültek fel: a futam jogdíjáról még nem tudtak megegyezni Ecclestone-nal. Paul Ricard-ban a tervek szerint a belgiumi Spával felváltva rendeznének futamot, ők jelenleg 22,5 millió eurót fizetnek évente. Ilyen magas összeget azonban 2013-tól sem a belgák, sem a franciák nem fizetnének, az RMC Sport információi szerint mindkét pálya tizenöt milliós felső határt szabott meg.