Vágólapra másolva!
Az FIA állítólag azt tervezi, hogy más sorozatok mintájára a Forma-1-ben is lejjebb vigye a megengedett sebességet. Ez drámai hatással lehet a boksztaktikákra.

Az Autosprint című olasz lap értesülései szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már az idei szezontól kezdve 60 km/órára akarja csökkenteni a bokszutcai sebességhatárt.

Az erre vonatkozó cikkely a 2012-es Sportszabályzat legutóbbi, január 4-én kiadott verziójában még nem változott a tavalyihoz képest, vagyis úgy szól, hogy a szabadedzéseken 60 km/ó, az időmérőn és a versenyen pedig 100 km/ó a megengedett legnagyobb sebesség a bokszban. Ugyanez a paragrafus azonban kiköti azt is, hogy "ezt a határt a sportfelügyelők az FIA F1-es biztonsági küldöttének javaslatára módosíthatják."

Az FIA elnöke, Jean Todt állítólag más sorozatok - köztük az LMS, a GT és a NASCAR - mintáját követve döntött úgy, hogy a Forma-1-ben is lejjebb viszi a megengedett sebességet, amely így nemcsak a szabadedzéseken, hanem az egész nagydíjhétvégén 60 km/ó lesz. Ez jelenleg csak Monacóban és Szingapúrban ennyi, ahol különösen szűk a bokszutca.

A sebességhatár csökkentése a csapatok taktikáira is drámai hatással lehet, mert jelentősen növelni fogja a bokszban eltöltött időt. Ez egyes pályákon a kevesebb kerékcsere felé tolhatja el az optimális taktikát, jóllehet, ebből a szempontból továbbra is a gumikopás lesz a meghatározó tényező.