Vágólapra másolva!
A németek rendszeres dobogós helyezéseket és a legjobb három csapat közé kerülést várják a W03-tól. Az autó vasárnapi kipróbálása után a versenyzők optimisták.

A Mercedes a 2010-es idény óta szerepel gyári csapatként a Forma-1-ben, első két évükben a konstruktőri világbajnokság negyedik helyét sikerült megszerezniük. A kedd reggel, a barcelonai tesztek előtt bemutatott 2012-es autójukkal tehát egyértelműen az a céljuk, hogy legyőzzék az elmúlt években előttük végző három istálló - a Red Bull, a McLaren és Ferrari - valamelyikét.

"Egyikünk sem elégedett azzal, ha folyamatosan a negyedik helyen végzünk. Nem ezért vagyunk itt. Előre kell lépnünk" - jelentette ki a W03 bemutatója után a csapatfőnök, Ross Brawn, aki úgy érzi, a csapat már elég erős e cél eléréséhez. "Egyértelműen készen állunk arra, hogy dobogós helyezésekért küzdjünk."

Brawn kiemelte a tavaly óta igazolt mérnökök - elsősorban Geoff Willis, Aldo Costa és Bob Bell - szerepét. "Eddig is nagyszerű, ügyes mérnökeink voltak, de bízom benne, hogy ezeknek a szakmailag érett szakembereknek köszönhetően sokkal jobban tudunk majd reagálni minden helyzetre" - vélte Brawn.

A csapatfőnök szerint a Mercedes jól alkalmazkodott a 2012-es szabályváltozásokhoz. "A jellegzetes orrot leszámítva, amelynek a megítélése kétségkívül ízlés dolga, az F1 W03 a szabályok elegáns értelmezését tükrözi. Egyértelmű előrelépést képvisel az elődjéhez képest a fejlettsége és a részletek kidolgozottsága terén" - mondta a legtöbb csapathoz hasonlóan lépcsős orral épített W03-ról.

Forrás: Mercedes GP

A Mercedes az idei első téli teszten, Jerezben még a régi autójával körözött, az e heti barcelonai gyakorlás kezdete előtt azonban már kipróbálták az autót: egy privát teszt keretében vasárnap kétszáz kilométert teljesítettek a W03-mal. Az autó kipróbálása után mindkét versenyző bizakodóan nyilatkozott, bár tudják, hogy egyelőre nem lehet megítélni az erőviszonyokat.

"Már jó néhány autóbemutatón és bejáratáson részt vettem, ez azonban a mai napig minden alkalommal különleges élményt jelent számomra" - nyilatkozta Michael Schumacher. "Ezek a pillanatok nagyon emelkedettek, hiszen a reményről és a várakozásról szólnak. Már a múlt héten is, amikor először próbáltuk ki a W03-at, azonnal jó visszajelzésekkel és élményekkel szolgált."

A hétszeres világbajnok szerint még néhány hetet várni kell arra, hogy kiderüljön, mennyit fejlődtek tavaly óta, az ő motivációjával azonban biztosan nem lesz gond. "Ami engem illet, alig várom már, hogy elkezdődön az új idény, és ismét harcolhassak" - jelentette ki a német, aki még nem döntötte el, hogy folytatja-e a versenyzést, miután az idei szezon végén lejár a szerződése.

Csapattársa, Nico Rosberg is dicsérte az új autót. "Az autó jól néz ki, és a karosszéria alatt minden nagyon elegánsan van elrendezve - az összes részegység harmóniában van egymással, ami azt bizonyítja, hogy a különféle területekért felelős részlegeink mennyire hatékonyan dolgoznak együtt" - mondta. "Az első köröktől kezdve arra tudtunk koncentrálni, hogy megértsük az autónk viselkedését, így jól haladunk a tesztprogramunkkal."

A Mercedes sportigazgatója, Norbert Haug úgy véli, a gyárban és a pályán végzett kemény munka hamarosan meghozza a gyümölcsét. "A Red Bull, a Ferrari és a McLaren-Mercedes legyőzése elég nehéz feladat, de ez a végső célunk. Még mindig fiatal a csapatunk, sokat kell tanulnunk, de úgy érzem, jó irányba haladunk" - bizakodott Haug, aki szerint a Mercedesnek hasznára vált, hogy az első teszten még nem vetették be az új autót, hiszen így értékes információkat nyertek az új gumikkal kapcsolatban.