Vágólapra másolva!
A bahreini helyzet figyelésével megbízott független szakértő szerint biztonságosan meg lehet rendezni az áprilisi futamot, amely a béke megteremtését is elősegítené az országban. 

Két hónappal a 2012-es Bahreini Nagydíj időpontja előtt még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy megrendezik-e a futamot, az országban uralkodó helyzetet ugyanis továbbra sem lehet békésnek nevezni. A Forma-1 mezőnyét már emberi jogi szervezetek, valamint brit felsőházi politikusok is kérték a verseny bojkottjára, a csapatok azonban nem aggódnak: ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) biztonságosnak ítéli meg a helyzetet, elutaznak Bahreinbe.

A nagydíj támogatóinak helyzetét erősíti, hogy a bahreini helyzet megfigyelésével megbízott független szakértő, Cherif Bassiouni biztonságosnak ítélte a futam megrendezését. Az egyiptomi szakértő az ENSZ-nél dolgozik elemzőként, és több mint egy éve vizsgálja a Bahreinben kialakult helyzetet. Szerinte a nagydíj hozzájárulhat ahhoz, hogy a bahreini nép összefogjon a zavargások után.

"A nagydíj nagy horderejű nemzeti esemény, melynek megrendezése az ország jelentős hányadának és minden közösségének az érdekében áll. A futamot nemzeti büszkeség övezi, így a bahreini nép épülését és a megbékélést is elősegítheti" - írta Bassiouni a Bernie Ecclestone-nak és a Bahreini Nagydíj elnökének, Zayed Alzayaninak címzett levelében.

"Eltekintve a gazdasági okoktól, valamint a reklámok és a PR által nyújtott előnyöktől, a tavaly februári és márciusi események után egy évvel a Bahreini Nagydíj fontos kiindulópont lehet a béke felé" - folytatta a szakértő, akit a bahreini királyi család bízott meg a feladattal, ennek ellenére nem tartják elfogultnak, hiszen tavaly többször is élesen kritizálta az uralkodó által tett intézkedéseket.