Vágólapra másolva!
A szokásosnál hosszabb téli pihenője után "felfrissült" Lewis Hamilton jobb szezonra számít, mint 2011-ben. Jenson Button is bizakodó, bár szerinte ilyenkor még nem lehet megítélni az erőviszonyokat.

A McLaren szerdán, Wokingban leplezte le 2012-es autóját, az MP4-27-et. A bemutatót követő sajtótájékoztatón mindkét versenyző optimistán nyilatkozott: a tavalyi konstruktőri bajnokságban a második helyet megszerző csapat idei célja egyértelműen a Red Bull legyőzése.

Lewis Hamilton elárulta, csapatfőnöke, Martin Whitmarsh ezúttal a szokásosnál hosszabb téli szünetet engedélyezett neki, hogy feltöltődhessen a saját maga által is élete legrosszabb szezonjának titulált 2011-es év után. A brit természetesen nem szakította meg kemény edzésprogramját, de jó volt neki eltávolodnia a versenypályáktól, több időt töltött szeretteivel, többek között a Colorado-hegységben.

"Tavaly túl sok időt töltöttem edzéssel, idén jobban figyeltem az egyensúlyra. A családommal és a barátaimmal eltöltött idő feltöltött energiával" - nyilatkozta a 2011-ben csupán ötödik helyen végző Hamilton, aki karrierje során először végzett csapattársa mögött a bajnokságban. Hamilton egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy örül annak, hogy idén hat világbajnok lesz a mezőnyben, és reméli, év végén ez a szám nem fog változni. Feltételezések szerint Hamilton gyengébb szezonjában az is közrejátszott, hogy a tavalyi autó inkább Jenson Button vezetési stílusának kedvezett, a 2008-as világbajnok szerint azonban ebben a tekintetben is nagy az egyetértés köztük.

"A Forma-1-ben az az igazán fantasztikus, hogy minden szezonban újrakezdhetsz mindent az alapoktól. Mindenki a nulláról indul, és ettől mindig megjön a versenyzéshez való kedvem!" -tette hozzá a 2008-as világbajnok. "Jensonnal igazi csapatként, sorosan együttműködünk" - jelentette ki. "Néha előfordul, hogy olyan pilóták versenyeznek egy csapatban, akiknek különböző igényeik vannak. Jenson és én viszont hasonló beállításokat használunk.Nem hiszem, hogy Jenson stílusához jobban fog illeni az autó - szerintem ezt ő is így gondolja" - tette hozzá, majd elárulta, az autót elnézve nagy reményekkel várja az új idényt. "Ez az autó kifinomultabbnak tűnik, mint az utóbbi években, ezért már nagyon várjuk, hogy kipróbálhassuk."

Forrás: McLaren stream
Hamilton és Button az autó bemutatóján február 1-jén Wokingban

A tavalyi világbajnokságban a második helyet megszerző Jenson Button szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a McLaren idén nagyobb eséllyel veszi-e fel a harcot a Red Bull ellen. "Ez nehezen kiszámítható, főleg az új szabályok miatt" - magyarázta. "Nehéz megítélni az erőviszonyokat. Remélem, mi jó helyzetben leszünk, amikor először kihajtunk a pályára Jerezben." Buttonnak egyébként tetszett az autó megjelenése. Arra a kérdésre, hogy mit kell majd változtatni a vezetési stílusán a szabályváltozások miatt, azt válaszolta, hogy mindenképpen változni fog az autó egyensúlya, mert a két tengely közül a hátsón csökken majd a tapadás. Ezt összhangba kell majd hozniuk a beállításoknál az első tengellyel. A 2009-es világbajnok egyébként a versenynaptárból az új texasi pályát várja a legjobban.

Button bevallotta, tavaly már az első tesztek után érezte, hogy az MP4-26-tal nem lesz sok esélyük bajnokságot nyerni, sőt, még futamgyőzelmekre sem számított. A McLaren számára a tavalyi, szezon előtti tesztek alulmúlták a várakozásokat, nem is tudtak annyit körözni a pályán, mint szerettek volna.

Forrás: McLaren

"A legfontosabb, hogy sok kört tudjunk megtenni az idei teszteken: így finomítani tudunk az autó beállításain, és úgy érkezhetünk meg az első versenyre, hogy semmi miatt nem kell aggódnunk. Jelenleg mindannyian nagyon optimisták vagyunk - remélem, ez a tesztek ideje alatt is így marad" - bizakodott a brit, aki szerint a Red Bull idén is a bajnokság egyik legnagyobb esélyese marad. "Aki két egymást követő évben megnyerte a világbajnokságot, az nem fog hirtelen rossz autót építeni. Persze mi reméljük, hogy ez megtörténik, de meglepődnék, ha tényleg így lenne."

"A viszonylag stabil szabályozásnak köszönhetően most már tényleg sikerült az idei autó részleteire összpontosítani. Nagyon gyors autónk volt tavaly - amely egyes területeken kivételesen erősnek bizonyult -, a versenytempónk majdnem mindig fantasztikus volt, és reméljük, hogy egy újabb lépést teszünk előre 2012-ben. A Mercedes-Benzzel szerintem minden szempontot figyelembe véve nekünk volt a legjobb motorunk és KERS-rendszerünk a boxutcában"- tette hozzá a 2009-es világbajnok.

Gary Paffett tesztpilóta elárulta, hogy már fél éve tesztelik a szimulátorban az MP4-27-est. Ő az F1-es tesztek mellett a DTM-ben indul idén is, míg a csapat másik tesztpilótája, Oliver Turney az új fejlesztésű McLaren MP4-12C-vel indul majd az FIA GT3-as bajnokságban.