Vágólapra másolva!
A Pirelli szeretné, ha az időmérő harmadik szakaszában mind a tíz versenyző kihajtana a pályára, a csapatok viszont nem változtatnának a szabályokon.

A 2011-es idényben gyakran előfordult, hogy az időmérő harmadik szakaszába bejutott versenyzők közül nem hajtottak ki a pályára azok, akik nem reménykedhettek komolyabb eredmény elérésében. Ők a jobb rajthelyet feláldozva inkább spóroltak a gumikkal, így a futamnak több friss szettel vághattak neki. A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery már többször kritizálta ezt a taktikát, szerinte sokat elvesz az izgalmakból, ha kevesebb autó köröz a pályán a Q3-ban.

A Pirelli szerdai, Abu-Dzabiban tartott sajtótájékoztatóján Hembery ismét felvetette a szabályok megváltoztatásának ötletét. "Ahogy korábban is kijelentettük, mi azt szeretnénk, ha minél több autót láthatnánk a Q3-ban" - nyilatkozta. "Már azt is jeleztük, hogy készen állunk egy olyan megoldást kínálni, ami a csapatokat arra ösztönözné, hogy kihajtsanak a pályára."

A téma már a Formula One Commission tavalyi ülésein is felmerült, eredményre azonban nem jutottak, mert az istállók képviselői a jelenlegi szabályok mellett foglaltak állást. "A csapatok ezt kicsit máshogy látják: ők úgy gondolják, ez csak egy újabb taktikai elem, aminek köszönhetően friss gumikhoz juthatnak vasárnap" - magyarázta Hembery.

A sportigazgató szerint a jövőben mégis bekövetkezhet a szabálymódosítás, amennyiben a nézők megelégelik a taktikázást. "A közönség fog dönteni" - jelentette ki. "Ha a rajongók nem elégedettek, a sportnak reagálnia kell."