Vágólapra másolva!
Első privát tesztnapja után a finn elismerte, hogy időbe fog telni, amíg teljesen visszarázódik a ritmusba, a csapatánál viszont úgy látták, a klasszisa azonnal nyilvánvalóvá vált.

Miután hétfőn kipróbálhatott egy 2010-es Renault R30-ast a spanyolországi Valenciában, Kimi Räikkönen azt mondta, a vezetés alapjaira azonnal újra ráérzett, de időbe fog telni, amíg teljesen visszarázódik a ritmusba.

"Jó érzés volt újra beülni az autóba" - mondta. "Meglehetősen régóta nem vezettem ilyet, és természetesen kell egy kis idő ahhoz, hogy hozzászokjon az ember. Ahhoz nem kellett sok kör, hogy a vezetés fő elemei, a fékezés és a kanyarodás hamar visszajöjjenek. Az viszont magától értetődően tovább fog tartani, hogy mindent megtanuljak az autóról, a csapatról és a gumikról. Ehhez kell egy kis idő."

Amikor Räikkönen két és negyed évvel ezelőtt, a 2009-es Abu-dzabi Nagydíjon rajthoz állt legutóbbi F1-es futamán, még mindenki Bridgestone gumikat használt, és a tavaly bemutatkozó Pirellikhez az aktív versenyzők közül is sokan nehezen szoktak hozzá. A finn most a tesztkorlátozásra vonatkozó szabályok miatt csak a Pirelli bemutatógumijain körözhetett, egy már veteránnak számító autóval.

Bár köridőket éppen ezért nem hoztak nyilvánosságra a zárt ajtók mögött zajló tesztről, a Lotus-Renault vezető versenymérnöke, Alan Permane a BBC-nek dicsérte Räikkönent. "Már az első menettől kezdve ott volt a szeren" - mondta róla. "Nehéz bármihez viszonyítani, hogy milyen szinten kellett volna lennie, de már az első körökben elég jónak tűnt a tempója. A nap folyamán nem sokat javultak az időeredményei."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4iazHrTOQqIiFEAm

Räikkönen első tesztnapja a Lotusnál

"Nem látok rá okot, hogy miért ne lehetne újra gyors. Azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy rendkívül tapasztalt versenyző. Egyértelmű volt, hogy egy világbajnokkal dolgozunk együtt. Jó napon vagyunk túl."

Permane hozzátette azt is, hogy nem érzékelték Räikkönenen azokat a kommunikációs problémákat, amelyeket általában jellemzőnek tartanak rá. "Valószínűleg két arca van, az egyiket a sajtó felé mutatja" - vélte. "Teljesen normálisan viselkedett. Örömmel beszélgetett az autóról, ameddig csak szükséges volt. Nagyon nyitottnak tűnt."

Räikkönen hétfőn mintegy 300 kilométert, azaz durván egy versenytávot tett meg összesen három szett Pirellin, de keddre - a privát teszt zárónapjára - már négy garnitúra gumit kap. "Előre megírtuk a forgatókönyvet, és (hétfőn) tartottuk is magunkat hozzá" - magyarázta Permane az Autosportnak. "Délelőtt azonban mondtam Kiminek, hogy ez a teszt rólad szól, ezért ha valamit másképp szeretnél, semmi gond, csak szólj. De ő szó nélkül végezte a munkáját. Néhány apróságot megváltoztattunk a beállításokon, és nagyon magas üzemanyagszinttel használtuk az autót, mert ahhoz nincs hozzászokva, hiszen még a tankolás betiltása előtt hagyta ott az F1-et."

Forrás: Lotus
A galériához kattintson a képre!

"Ezért 150 kilónyi benzinnel is ráérezhetett az autóra, ami négy-öt másodpercet ront a köridőkön. Ugyanilyen terveink vannak keddre is" - árulta el Permane. "Bizonyos műveleteket is gyakoroltatni fogunk vele, például a rajtolást, ami nálunk kicsit másképp zajlik, mint a Ferrarinál, hogy szintre hozzuk, mielőtt majd az új autónkat is kipróbálja."

Räikkönennek erre február 7-én, a kollektív előszezoni tesztelés nyitónapján lesz először alkalma, a 2012-es Lotus ugyanis már átment a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelező töréstesztjein. Az utóbbi két szezont a WRC-ben töltő finn egyébként azt állította, nem volt benne biztos, hogy valaha visszatér a Forma-1-be.

"Nem voltak konkrét terveim a jövőre" - mondta. "Erre az évre több lehetőség is nyitva állt előttem, de nagyon szerettem volna versenyezni. Tavaly kipróbáltam a NASCAR-t, és nagyon élveztem, hogy újra mások ellen küzdhetek. Akkor határoztam el, hogy visszatérek a pályaversenyzéshez, amelynek az F1 a csúcsa, a legtöbben ott szeretnének menni. Utána jött a lehetőség a Lotusnál."