Vágólapra másolva!
Legendás nagybátyja, Ayrton Senna utolsó csapatánál folytatja. A rekordszámú nagydíjon induló Barrichello állás nélkül maradt.

2012-re betöltötték az utolsó előtti pilótaülést is, amikor a Williams úgy döntött, Bruno Sennát választja Pastor Maldonado csapattársául.

"Bruno csak húszévesen kezdett versenyezni, de az F3-ban és a GP2-ben gyorsan tanúságot tett a tehetségéről" - idézi a csapat közleménye Frank Williamst. "A GP2 2008-as szezonjában az összetett második helyén végzett, emlékezetes győzelmeket aratva Monacóban és Silverstone-ban, az utóbbit esőben. Eddigi két F1-es szezonjában Bruno nem kapta meg az ahhoz szükséges feltételeket, hogy következetesen jó eredményeket érjen el, ezért létfontosságú volt minél több időt töltenünk vele, hogy fel tudjuk mérni a képességeit."

"Ezt megtettük a szimulátorban és a pályán is, s ő gyorsnak és technikailag felkészültnek bizonyult, mindenekelőtt pedig bebizonyította, hogy gyorsan képes hasznosítani mindazt, amit megtanul. Már alig várjuk, hogy a tehetségét kamatoztathassa a versenyautónkban is."

A 28 éves Senna - aki tavaly nyolc nagydíjon állt rajthoz a Renault-nál, Nick Heidfeld utódjaként, míg az előző idényt a sereghajtó Hispaniánál teljesítette - hozzátette, hogy a vezetési képességeit a pályán nem forma-1-es autóval értékelték ki.

"Karácsony előtt és után is jártam a Williams gyárában, ahol alaposan meghajtottak a szimulátorban, a pályán és az edzőteremben" - mondta. "Ennek az volt a fő célja, hogy a csapat képet kapjon rólam, és kiderítse, hogyan hozhatja ki belőlem a legtöbbet. Ugyanakkor számomra is hasznos volt, mert lehetővé tette, hogy megismerkedjek olyan részletekkel, mint amilyenek a kormánykerék kezelőszervei, mielőtt még be kellene ülnöm az igazi autóba."

Forrás: Williams
Forrás: Williams

Noha a Williams tavaly történetének leggyengébb szezonját teljesítette, amikor mindössze 5 ponttal csak 9. lett az összetettben, a műszaki stábot azóta átszervezték: a technikai igazgató, Sam Michael még az év közben távozott, és az istállóhoz felvették Mark Gillant, valamint az egykor a McLaren technikai gárdáját irányító Mike Coughlant. Senna bízik benne, hogy ezek a cserék segíteni fognak visszatornázni az élbolyba az F1 történetének harmadik legsikeresebb csapatát, és az is hasznukra válik majd, hogy neki már vannak tapasztalatai a Renault motorokkal.

"Az igaz, hogy a tavalyi idényük nem volt éppen a legjobb, de egyértelműen új útra léptek. Mindenki együtt tolja a szekeret, hogy az idei szezonban sikeresebben legyünk" - mondta.

A brazil ezzel ahhoz a csapathoz igazol, ahol nagybátyja, a legendás Ayrton Senna 1994-ben szomorú körülmények között befejezte pályafutását, halálos balesetet szenvedve a San Marinó-i Nagydíjon. Bruno - aki akkor csupán tizenegy éves volt - elismerte, hogy "érdekes" lesz ugyanott versenyeznie.

"Még nagyon sokan vannak itt, akik annak idején dolgoztak együtt Ayrtonnal, boldog vagyok, hogy én is kapok lehetőséget tőlük a bizonyításra. Együtt remélhetőleg felidézhetünk majd néhány régi szép emléket, de remélhetőleg keletkeznek majd új, közös emlékeink is" - mondta.

Azzal, hogy a Williams Sennát választotta, Rubens Barrichello - 322 rajtjával a sport történetének legrutinosabb versenyzője - állás nélkül maradt. Pedig a tavalyi szezon utolsó része óta ő is megpróbált összeszedni elég nagy szponzori támogatást ahhoz, hogy maradhasson a fizetős versenyzőt kereső csapatnál. Most már nincs sok lehetősége, mert hivatalosan csak egy pilótaülés szabad: a Hispaniáé.