Vágólapra másolva!
Csütörtökön hivatalosan is megerősítették az [origo] korábbi értesülését, hogy a nagydíjakat 2012-től a Mezei Dániel-Wéber Gábor páros kommentálásában közvetíti a Magyar Televízió. Az F1-et a Duna TV, valamint a Kossuth és Petőfi Rádió műsorstruktúrájába is beillesztik.

Csütörtökön egy nagyszabású sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra az MTV Forma-1-es közvetítéseinek stáblistáját, megerősítve az [origo] F1Hírek korábbi értesülését is, amely szerint a vezető kommentátor Mezei Dániel, a szakkommentátor pedig Wéber Gábor lesz. Az F1 idén tíz év után kerül vissza az RTL Klubról a közszolgálati televízióba, és az MTVA-nál azt ígérték, más szemlélettel igyekeznek majd kielégíteni a nézői igényeket.

"Próbálunk nem sikító hangon, nem bulvarisztikus elemekkel eljutni a nézőkhöz" - mondta az [origo] kérdésére Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője. "Az MTVA-nál többszáz ember dolgozik azon, hogy a megközelítési mód, a műsor tálalása olyan módon legyen közszolgálati, és a stúdió is úgy nézzen ki, ami megfelel a modern követelményeknek."

Medveczky Balázs vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy 1976. augusztus 15-én az MTV sugározta az első magyarországi F1-közvetítést, amikor Dávid Sándor és Knézy Jenő saját pénzén elutazott az Osztrák Nagydíjra. A műsort akkor a verseny leintése előtt öt perccel meg kellett szakítani, és az ezt követő közfelháborodás révén vált világossá, hogy a sportág iránt mekkora itthon az érdeklődés. Az F1 ezután huszonöt évig volt része az MTV repertoárjának.

Forrás: MTI/Beliczay László
A Magyar Televízió és a Magyar Rádió Forma 1-es közvetítését végző riporterek, balról: Bera Emese, Mezei Dániel, Wéber Gábor, Szujó Zoltán és Bende Adrienn

"Határozott meggyőződésem, hogy ez igazi közszolgálati feladat" - mondta a közvetítésről Medveczky. "Mást nem is kell említeni, mint a Magyar Nagydíjnak a hazai gazdaságra és turizmusra gyakorolt hatását." Hozzátette, hogy az MTV a Forma-1-től a nézettség általános emelkedését várja: "Évek óta tendencia, hogy ha a Magyar Televízió prémium sporteseményeket tud műsorra tűzni, azzal növeli a nézettséget abban a sávban, ami a többi műsort is húzza magával."

Az utóbbi évekhez képest újdonság lesz, hogy a két kommentátor, Mezei és Wéber az összes verseny helyszínére elutazik majd. Riporterként velük fog tartani a szintén az RTL Klubtól igazolt Szujó Zoltán, valamint Bende Adrienn is, így már ketten fognak interjúkat készíteni a résztvevőkkel. "Úgy osztottuk le a szerepeket, hogy Adri inkább a Forma-1 csillogását próbálja majd megragadni, én pedig maradok a DRS-nél, a KERS-nél meg a többinél" - árulta el Szujó.

Forrás: Ferrari

A stáb a hazai közvetítések történetében először arra is engedélyt kapott az F1 televíziós jogainak tulajdonosától, hogy élőben forgasson a bokszutcában. "Eddig erre nem volt alkalom, úgyhogy a nézők most sokkal érdekesebb képeket fognak látni a televízióban" - ígérte Frank Tamás, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke. Az MTV szóvivője kérdésünkre megerősítette, hogy a műsort nagyfelbontásban, Full HD-ban sugározzák.

Az M1 mellett a Duna TV is beszámol majd az F1-ről, míg az MR1 Kossuth Rádió a 180 perc című reggeli hírmagazinjában, a Déli és Esti Krónikában, valamint a Sportextra adásaiban fog tudósítani róla. A szabadedzésekről és az időmérőről a Kossuthon futó Sportvilág összefoglalókat tervez sugározni, az MR2 Petőfi Rádió pedig A hétvége sportja című adásában vasárnaponként hosszabban, a helyszínen tartózkodó TV-stáb közreműködésével is foglalkozni fog az aktuális futam eseményeivel. A Kossuth magát a versenyt eredménykövető jelleggel dolgozza fel, és másnap egy tízperces, exkluzív interjúkat és szakértői elemzéseket tartalmazó műsorral jelentkezik majd. Emellett a Facebookon is bőséges tartalmat ígérnek.

A TV-közvetítés felvezetéseképpen lesz egy Magyar Nemzeti Autósport Magazin és egy Boxutca című műsor is az M1-en, az előbbi nem kizárólag az F1-et, hanem az egyéb szakágakat is felöleli. A keretműsorba vendégként meghívják majd a stúdióba más sportágak képviselőit is, valamint az eddigi egyetlen magyar F1-es versenyzőt, Baumgartner Zsoltot. Értesüléseink szerint a szakértők váltani fogják egymást, Farkas Péter, az [origo] munkatársa mellett köztük lesz Szabó Róbert, az Autó-Motor főszerkesztője, illetve Méhes Károly is. A szerkesztő Réz Gábor, a munkatársa Simon István lesz.

Riskó megerősítette, hogy Palik László szerepeltetését viszont nem tervezik. "Engem is megdöbbent, hogy rengeteg ember várta Palik Lászlót, és rengeteg ember nem várta. Nekünk a közszolgálati televízióban nagyon fontos volt a hiteles arcokat megtalálni" - magyarázta a döntést. "Én azt gondolom, hogy új úton kellett elindulnunk, ezért nem lehetett szó Dávid Sándorról és Palik Lászlóról."