Vágólapra másolva!
Két emberi jogi szervezet is aggódik a bahreini helyzet miatt, az egyik arra kéri az F1-es csapatokat, hogy bojkottálják a versenyt.

Elképzelhető, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén sem lehet megrendezni a Bahreini Nagydíjat, az országban uralkodó hangulat messze van a békéstől. Továbbra is rendszeresek az utcai demonstrációk, amelyekben november óta már három ember veszítette életét. Emiatt két emberi jogi szervezet is komolyan aggódik, az egyik egyenesen arra kéri az istállókat, hogy ne utazzanak el az április 22-re kiírt versenyre.

"A pilótáknál és a csapatoknál is kampányolunk majd azért, hogy bojkottálják a versenyt" - mondta a Bahreini Emberi Jogok Központjának alelnöke, Nabíl Radzsab. "A kormány azt akarja demonstrálni a Forma-1-gyel a világnak, hogy minden rendben van. Ha az F1 idejön, azzal segít a kormánynak, hogy ezt mondja. Mi azt szeretnénk, ha a csapatok és versenyzők nem vennének részt a futamon, biztos vagyok benne, hogy tisztelik az emberi jogokat."

A New York-i Human Rights Watch munkatársa, Marivan Hama-Szaíd szerint az F1 nem mehet Bahreinbe. "Az FIA-nek foglalkoznia kell az emberi jogok súlyos bahreini megsértésével és azzal a ténnyel, hogy a hatóságok továbbra is próbálják elnyomni azokat, akik a demokráciáért tüntetnek" - fogalmazott Szaíd.

"Kétlem, hogy a Forma-1 sikeres lehetne egy olyan országban, ahol súlyosam megsértik az emberi jogokat. A politikai helyzet instabil Bahreinben, és erősen kételkedünk abban, hogy a kormány reformot tervezne." A tavalyi bahreini idénynyitót a forrongó politikai helyzet miatt kellett törölni.