Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek sikerei ellenére a Red Bull a holtszezonban sem pihenhet, az új autó fejlesztésén kívül ugyanis azt is kielemzik, hogyan küszöbölhetik ki a tavalyi szezonban elkövetett hibákat.

Bár 2011-ben Sebastian Vettel tizenegy győzelmével és tizenöt pole pozíciójával uralta a Forma-1 mezőnyét, Adrian Newey szerint a német mindent megtesz azért, hogy jövőre még jobb teljesítményt nyújtson. A Red Bull főmérnöke elárulta, az immár kétszeres világbajnok Vettel egyetlen hibájába sem törődik bele anélkül, hogy annak okait részletesen kielemezné.

"Seb nagyon okos fiatalember, rendkívül elszánt és érdeklődő: mindent megpróbál megérteni, ami az autóval és a saját teljesítményével kapcsolatos. Ha hibázik - hiszen vele is előfordul ez, mint minden emberrel -, megpróbál tanulni belőle" - nyilatkozta az Autosportnak Newey.

A 24 éves versenyző a Kanadai Nagydíjon követte el idei legemlékezetesebb bakiját: az utolsó körben megcsúszott, így helyette a futam végén hozzá felzárkózó Jenson Button nyerte meg az eső miatt piros zászlóval is félbeszakított versenyt.

Forrás: Red Bull
Forrás: Red Bull

"Példaként említhetjük Montrealt, ahol nagyon dühös volt a verseny után, hiszen úgy győzték le az utolsó körben, hogy a versenyt ő uralta" - magyarázta Newey. "Az egész csapat sokat tanult az esetből. Mérges vagyok magamra, hiszen a sorsdöntő helyzetekben nem tettünk meg mindent: valószínűleg többet is dolgozhattunk volna a piros zászló alatt, és több információt adhattunk volna Jenson felzárkózásáról az utolsó körökben. Ezek apróságok, mégis meg kell próbálnunk tanulni belőlük."

Newey szerint az elmúlt két szezonban szerzett világbajnoki címek nem változtattak a csapat hozzáállásán, a Red Bull még mindig ugyanolyan éhes a sikerre, mint néhány évvel ezelőtt. Úgy gondolja, a siker iránti vágy helyezéstől független, a hetedik helyért küzdő csapatok előtt is ugyanaz a cél lebeg, mint az éllovasok előtt. "Érdekesség, hogy tapasztalataim szerint az ember mindent ugyanúgy csinál akkor is, ha sikeres, mint amikor nem ér el jó eredményeket" - árulta el Newey.