Vágólapra másolva!
Nem hiszi, hogy a Forma-1 sokadik próbálkozása sikerrel jár, és végre sikerül megvetnie a lábát az óceán túlpartján.

Noha a tervek szerint jövőre Austinban, két év múlva pedig már New Jersey-ben is rendezni fognak nagydíjat, Bernie Ecclestone nem hisz benne, hogy a Forma-1-nek végre sikerül tartósan népszerűvé válnia az USÁ-ban.

A sportban érdekelt cégek számára az észak-amerikai ország gazdasági szempontból különösen nagy jelentőséggel bír, de az F1-nek a helyi sorozatokkal - különösen a NASCAR-ral és az IndyCar-ral - eddig nem sikerült felvennie a versenyt. Annak ellenére, hogy 1959 és 1980 között minden évben ellátogatott Watkins Glenbe, majd Detroitba, végül Phoenixbe, és még olyan szezon is akadt - például az 1983-as -, amikor háromszor tette tiszteletét az USÁ-ban. Legutóbb, 2000 és 2007 között, Indianapolis adott otthont a nagydíjnak.

Ecclestone a rendezők mohóságában látja a probléma egyik gyökerét. "Kicsit rájuk is az jellemző, mint Amerikára általában, hogy már akkor profitot akarnak látni valamiből, amikor még hozzá sem fogtak. Ezt nem könnyű elérni" - nyilatkozta az al-Dzsazírának.

Ráadásul, tette hozzá, "összesen csak két versenyünk lesz az USÁ-ban, ami nagyon kevés, ha meggondoljuk, hogy az ország akkora, mint egész Európa, ahol rengeteg futam van. Ha több verseny lenne és több TV-közvetítés, jobbak volnának az esélyeink."

Az elmúlt hónapokban úgy tűnt, az austini futamot 2013-ra kell halasztani. Átmenetileg még az új pálya építését is leállították, de a beruházó és a jogtulajdonos közötti vita azóta rendeződött, így az USA Nagydíj szerepel a jövő évi versenynaptár legfrissebb változatában is.