Vágólapra másolva!
Bár Jaime Alguersuari nem számított rá, hogy a Toro Rosso megválik tőle, hálásan gondol a Red Bull hét éven át tartó támogatására. Nem esik kétségbe, vannak tervei.

A Toro Rosso szerda délután - sokak számára váratlanul - bejelentette, hogy a 2012-es szezonra mindkét versenyzőjét lecseréli, Jaime Alguersuari és Sébastien Buemi helyett Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne kapott szerződést. Alguersuari, aki a 2009-es Magyar Nagydíjon debütált az istállónál, még szerdán is magabiztosan nyilatkozott a jövő évi esélyeivel kapcsolatban, így alaposan meglepődött a hír hallatán.

"Nagyon meglepett ez a döntés" - írta Alguersuari a hivatalos honlapján. "Egy héttel ezelőtt, miután megnyertem a Challenge of the Stars elnevezésű gokartversenyt Florianopolisban, beszéltem Helmut Markóval és Franz Tosttal. Mindketten arról tájékoztattak, hogy milyen terveik vannak velem a 2012-es idényre."

"Lelkesnek és magabiztosnak tűntek, ráadásul megkértek, hogy hétfőn utazzak el Madridba, egy CEPSA által rendezett eseményre, ahol a 2012-es Forma-1-es projektünkről kellett beszélnem" - folytatta Alguersuari, aki azért sem számított arra, hogy távoznia kell, mert az idény második felében nagyszerű formában versenyzett, és a bajnokságban végül tizenegy ponttal többet szerzett, mint Buemi.

"Nem fogok ítélkezni a döntés felett" - jelentette ki a 21 éves spanyol. "Amikor 19 évesen úgy debütálhattam, hogy előtte egyetlen kilométert sem tettem meg F1-es autóval, azt gondoltam, ez őrültség. A mai hír azonban még érthetetlenebb, hiszen eddigi pályafutásom során most vagyok a legjobb formában."

Alguersuari ennek ellenére hálás a Red Bullnak, amiért éveken át támogatta, hiszen tudja, az osztrákok segítsége nélkül talán el sem jutott volna a Forma-1-be. "A Red Bull 15 éves korom óta mindent megadott nekem. Velük nőttem fel, és 21 évesen már érett F1-es versenyző lehetek" - magyarázta, kiemelve, hogy a Red Bull támogatásával nyerhette meg 18 évesen a brit Forma-3-as bajnokságot. "Nem érzem úgy, hogy áldozat lennék, hiszen abban a kiváltságban részesültem, hogy hét éven keresztül a világ legjobb csapatában, a legjobb körülmények között fejlődhettem."

A 2012-es idényre már szinte az összes hely elkelt, ezért nagy esély van arra, hogy Alguersuari jövőre szerződés nélkül marad. Ennek ellenére nem esik kétségbe. "A kialakult helyzetet nem lehet drámának nevezni, hiszen rengeteg tervem van. A meglepettség csak pár óráig tartott. Beszéltem a családommal, majd kinéztem az utcára, és rájöttem, hogy az élet tele van lehetőségekkel és kihívásokkal" - mondta.