Vágólapra másolva!
Mégis megtörtént, ami az utóbbi hetekben már kevésbé tűnt valószínűnek: Alguersuari és Buemi helyett Ricciardót és Vergne-t szerződtette a Red Bull testvércsapata.

A Red Bull Racing utánpótlás-csapata, a Scuderia Toro Rosso szerda este bejelentette, hogy teljesen új versenyzőpárossal vág neki a 2012-es idénynek: Jaime Alguersuarit és Sébastien Buemit Daniel Ricciardóra és Jean-Eric Vergne-re cserélik.

Mind a négyen a Red Bull tehetségkutató programjának tagjai. A még mindig csak 21 éves Alguersuari 2009 óta 46 nagydíjat húzott le a Toro Rossónál, míg a 23 esztendős Buemi 55-öt. Mindkettejüknek két 7. helyezés volt a legjobb eredménye, a Red Bull azonban egyiküket sem tartotta alkalmasnak arra, hogy előléptesse őket a nagy csapatba, Sebastian Vettel mellé.

"Gyakran nyújtottak jó teljesítményt, hozzájárulva ahhoz, hogy az istálló előreléphessen és fejlődhessen" - mondta az STR főnöke, Franz Tost. "Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a Toro Rossót 2005-ben azért hozták létre, mert biztosítani akarták vele az első lépcsőfokot a Forma-1-ben a Red Bull Junior program tagjai számára. Ezért a csapat kultúrájához szervesen hozzátartozik, hogy e cél elérése érdekében időről időre lecserélje a pilótapárosát."

A 22 éves, ausztrál Ricciardo 2009-ben, a 21 éves, francia Vergne pedig 2010-ben nyerte meg a brit F3-as bajnokságot a Carlinnal, aztán a következő évben mindketten másodikak lettek a World Series by Renault-ban, egyformán négy-négy futamgyőzelmet aratva. Ricciardo az idei szezon elején a Toro Rosso pénteki tesztpilótája volt, majd az utolsó tizenegy nagydíjon a Hispaniánál versenyzett, míg Vergne három hétvége első edzésnapján vezethette az STR autóját.

Ricciardo azt mondta, "ugrált örömében" a szerződtetésével kapcsolatos hír hallatán. Egy ideig biztosnak tűnt, hogy jövőre továbbléphet a Toro Rossóhoz, de az utóbbi időben már azt sem lehetett kizárni, hogy a csapat mégis megtartja Buemit és Alguersuarit. "2011 második felében rengeteget tanultam azoktól, akikkel együtt dolgoztam. Tizenegy versenyen indulhattam, ezért köszönettel tartozom" - tette hozzá.

Forrás: Red Bull
Ricciardo és Vergne

Vergne leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az Abu-Dzabi Nagydíj után a fiatal versenyzők számára rendezett teszt mindhárom napján ő volt a leggyorsabb a Red Bull autójával. "A karácsony idén korán kezdődött számomra!" - mondta. "Miután a szezon közben néhányszor már ültem a csapat autójában, Abu-Dzabiban pedig a Red Bull Racingnél vezettem, mindenképpen késznek érzem magam a kihívásra, még ha tisztában is vagyok vele, hogy versenyezni teljesen más, mint tesztelni."

A Toro Rosso döntése nyomán Alguersuari és Buemi is állás nélkül maradt, s mivel a pilóták piacán már nélkülük is sokan kerestek pilótaülést, amiből viszont kevés a szabad, nem valószínű, hogy találnak maguknak helyet.