Vágólapra másolva!
A Forma-1 nagyura úgy véli, a McLaren versenyzője óriási hibát követett el, amikor apja helyett a showbizniszből ismert Simon Fullert választotta menedzserének.

A szezon második felében már maga Lewis Hamilton is elismerte, hogy idén főleg azért nem tudott a tőle korábban megszokott szinten teljesíteni, mert nem a megfelelő emberekkel vette körül magát. Miután feltűnően sokszor ütközött - különösen Felipe Massával vonzották egymást -, a 2008-as világbajnok Forma-1-es pályafutása során először csapattársa mögött végzett az összetettben.

Hamilton lelki egyensúlyát egy magánéleti válság is megingatta, mivel október végén szakított barátnőjével, Nicole Scherzingerrel, bár az elmúlt hetekben arról lehetett hallani, hogy újra összejöttek. "Szerintem az év során átélt személyes problémái nagyban kihatottak a teljesítményére" - mondta róla Bernie Ecclestone a Guardiannek. "Az ilyesmi jelentős mértékben azon múlik, hogy az ember kikkel veszi körül magát, kik képesek befolyásolni. Azt hiszem, ő egyszerűen olyanokba futott bele, akik nem tettek rá jó hatást. Amikor az édesapja egyengette a pályáját, az egy kicsit... Persze az sem illett Lewishoz, hiszen ezért váltak szét az útjaik, de szerintem nem értékelte eléggé, hogy az apja mennyit segített neki."

Hamiltonnak már gyerekkora óta édesapja, Anthony volt a menedzsere, akit azonban 2010-ben elküldött maga mellől, mert önállósodni akart. Idén márciusban aztán Simon Fuller XIX Entertainment nevű cégére bízta magát, s ez Ecclestone szerint hiba volt. Fuller elsősorban a showbizniszben ismert - ő menedzseli többek között David Beckhamet, és ő találta ki a világszerte sok TV-csatornán futó tehetségkutató műsort, a Pop Idolt -, bár az F1-ben is van némi tapasztalata. 2007-ben és 2008-ban ugyanis ő irányította a Honda hírhedt "Earth Car" PR-kampányát, melynek keretében a japán istálló autóira szponzorlogók helyett a Föld képét ragasztották.

Hamilton már 2009 elején kapcsolatba került Fullerrel. Akkor azzal akarta megbízni, hogy segítsen ráncba szedni a melbourne-i hazugságügy által megtépázott renoméját, de Ecclestone "katasztrófának" tartja, hogy éppen őt választotta menedzseréül. "Így olyan emberekkel találkozik, akikkel egyébként nem találkozna, s akik valószínűleg rossz hatással vannak rá" - vélte. "Alighanem pont abban a korban van, amikor befolyásolható, és a pénze is adott hozzá, hogy belevágjon olyan dolgokba, amikbe egyébként nem vágna bele."

Forrás: McLaren

Ecclestone azt hozta fel példaként, hogy Hamilton a Kanadai Nagydíjon a rappert, Ice T-t hívta meg a McLaren garázsába, aki az ott készített videót később feltöltötte a YouTube-ra. "Ez tulajdonképpen a mi hibánk volt, mert általában mindenkit arra buzdítunk, hogy hívjon hírességeket" - mondta Ecclestone. "Ez jót tesz. Nem is annyira nekünk, akik ott dolgozunk, mint inkább a szponzoroknak, akiknek a vendégei szeretik elmesélni, hogy láttuk ezt vagy azt. Közben meg is tudnak feledkezni róla, hogy a Forma-1-re jöttek."

"A különbség az, hogy mi kezelni tudjuk a helyzetet, mert személyesen nem vagyunk érintettek. Hamilton viszont találkozik valakivel, akire felnéz, és példát vesz róla."

Ecclestone ugyanakkor méltatta a zsinórban második világbajnoki címét szerző Sebastian Vettelt, aki szerinte "fantasztikus. Jó fej, rendkívül tehetséges, minden szempontból a sport hasznára válik." Ugyancsak elismerően nyilatkozott Hamilton csapattársáról, Jenson Buttonról is. "Idén nagyon elégedett voltam vele" - mondta. "Nagyszerű munkát végzett, és a közönséghez is sokkal jobban viszonyult, mint abban az évben, amikor világbajnok lett. Örülök ennek, mert jó srác."