Vágólapra másolva!
A 83 éves Sid Watkins, Ayrton Senna barátja 2004-ig volt a Forma-1 főorvosa, azóta ő irányította az FIA Institute-ot.

Sid Watkins, a Forma-1 legendás alakja úgy döntött, 83 évesen befejezi aktív pályafutását. A liverpooli születésű Watkins 1978 és 2004 között a sport főorvosa volt, így ő érkezett a helyszínre többek között akkor is, amikor barátja, Ayrton Senna az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon halálos balesetet szenvedett.

Miután 1952-ben végzett a Liverpooli Egyetemen, Watkins négy éven át katonaorvosként dolgozott, majd hazatért Nagy-Britanniába, és szabad hétvégéin autóversenyeken kezdett ellátni egészségügyi szolgálatot. Egy New York-i kitérőt követően a londoni kórház idegsebészetének főorvosa lett - ekkor találkozott Bernie Ecclestone-nal.

2004 után a Forma-1-ben Gary Hartsein lépett a helyére, ő pedig az FIA Institute, a Nemzetközi Automobil Szövetség biztonsági fejlesztésekért felelős intézetének elnöke lett. Ott most Gérard Saillant lesz az utódja.

"Megtiszteltetés és óriási öröm volt alapítása óta irányítani az intézetet" - mondta Watkins. "Nagyon büszke vagyok az eredményeinkre és a jövőre vonatkozó terveinkre, mind az autósport biztonságát, mind a fenntarthatóságát illetően. Tiszteletbeli elnökként az eddigieknél szerényebben ugyan, de a továbbiakban is hozzá fogok járulni a megvalósításukhoz."

Munkásságának elismeréseként az FIA egy róla készült bronz mellszoborral ajándékozta meg Watkinst a Motorsport Világtanács legutóbbi, Újdelhiben tartott ülésén.