Vágólapra másolva!
Reakciók a Brazil Nagydíjról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Red Bull

Mark Webber(1.): "Ez nagyon jó érzés; győzni mindig kellemes. A Sebastiannal vívott csata végül nem lett túl kemény, hiszen neki problémái adódtak, de ettől függetlenül is gyors voltam, és remekül éreztem magam az autóban. Szép így befejezni az évet. Jó volt vezetni, és örültem, hogy a végén sorozatban futhattam a leggyorsabb köröket. Visszatekintve ez nem volt számomra a legfantasztikusabb szezon, de azért nem volt a legrosszabb sem. Gyengén kezdtem az évet, nem tudtam kihasználni mások balszerencséjét, és olyan helyzetbe sem sikerült hoznom magam, hogy saját erőből nyerni tudjak. Az lett volna a legjobb, de az autósportban úgy kell elfogadni a győzelmeket, ahogy jönnek. A mai tehát rendkívül fontos siker volt számomra, és a csapatnak is jó, hogy a csúcson fejeztük be az évet. Az utolsó néhány kört tényleg nagyon élveztem. Ez csodálatos pálya nekünk, zsinórban már harmadszor nyertünk rajta."

Sebastian Vettel(2.): "Megkaptam az üzenetet, hogy gondunk van, amiért kár volt, mert a verseny nagyszerűen kezdődött számomra. Azután viszont nyilvánvaló volt, hogy a sebességváltó kímélése érdekében korán kellett felkapcsolgatnom. Reméltem, hogy később megjavul, ezért továbbra is igyekeztem, de sajnos nem így történt, így csak az maradt a célom, hogy eljussak a kockás zászlóig. Marknak nagyszerű versenye volt, megérdemelte a győzelmet. Az enyém a 2. hely lett, örülök ennek a trófeának is. Jól ért véget a szezon; mindketten eljutottunk a célig, kettős győzelmet aratva. Szerettem volna én végezni az élen, de ettől függetlenül is remek idényünk volt. Tényleg hihetetlen - azt már a szezon előtt is sejtettük, hogy az autónk ütőképes lesz, és talán nyerhetünk vele egy-két versenyt, ennél azonban sokkal fényesebben alakult minden. A csapat az esetek többségében hibátlanul teljesített, rengeteget fejlődött az előző két évhez képest. Élvezzük, amit csinálunk, nap mint nap jó érzés bejönni a garázsba, látva, hogy mindenki mosolyog, mert boldog. Ez a legfontosabb - szenvedélyesen imádjuk a munkánkat."

McLaren

Jenson Button (3.): "Nem igazán tudtam a lágy gumikat munkára fogni - elég jelentős volt a gumik elhasználódása minden etapban - ez vezetett ahhoz a döntéshez, hogy az utolsó két etapban az elsődleges gumikeveréket tegyük fel. Remek volt a tempóm a közepes keverékű gumikon - a két szett használata azt jelentette, hogy meg tudtam találni a jó egyensúlyt, és rájöttem, hogy hol tapad jól a pálya. Korábban a versenyben, csalódás volt, hogy megelőzött Fernando (Alonso). Az ötös kanyar kijáratánál sok törmeléket láttam a pályán, nem tudtam mik voltak azok. nem akartam átmenni rajtuk, de nem tudtam balra húzódni, mert Fernando ott volt, ezért vissza kellett vennem, és beállni mögé. Könnyű volt az előzés Fernandónak ezek után. De az elsődleges keverék elég jól működött, ez segített abban, hogy Fernandót levadásszam az utolsó etapban, és megelőzzem a hármas kanyar kijáratánál. Ideális esetben az egyes kanyarban akartam megelőzni, mert jobb móka megelőzni valakit a DRS nélkül. De aztán a hármas kanyar kijáratánál kaptam el őt, miután jól mentem végig az egyenesen. Mindent beleadtunk ma - és egy dobogó remek befejezése az évnek. 12-szer álltam a dobogón az idei 19 versenyből - kettőt nem fejeztem be megbízhatósági problémák miatt. Mindent egybevetve, ez egy jó, egyenletes év volt számunkra. Sok pozitívumot vihetünk magunkkal ebből az évből. Erős telünk lesz, és úgy jövünk vissza, hogy harcolni fogunk az első versenytől kezdve. Kicsit erősebben kell kezdenünk a szezont, ennyi az egész, ez az, ami a célunk. Nehézzé akarjuk tenni 2012-t a Red Bull számára. Végül nagy köszönetet szeretnék mondani az egész csapat számára - igazán összenőttünk ebben az évben. Igazán úgy érzem, hogy a tagja vagyok a Vodafone McLaren Mercedes csapatnak már: szörnyen sok szenvedély van a mi szervezetünkben, büszke vagyok arra, hogy a része lehetek."

Lewis Hamilton: (-): "A rajtnál el akartam kerülni bármiféle ütközést, ez azt eredményezte, hogy vesztettem egy pozíciót Fernandóval szemben. Elég jó volt a tempóm, képes voltam közel maradni Fernandóhoz és Jensonhoz, amíg váltóproblémám nem lett. Elég korán kezdődött - gondom volt az egyessel és a kettessel - ez azt eredményezte, hogy elkezdtem elég sok időt veszíteni. Fernando és Jenson képes volt elhúzni tőlem. A probléma miatt végül képtelen voltam jó, tiszta váltásokat véghezvinni. Aztán elvesztettem a hetest, az egész elment. Természetesen nem így akartam befejezni a szezont, de nem volt túl rossz így sem. Élveztem a versenyt, amíg tartott. Felipével küzdöttem, reméltem, hogy meg tudom előzni, de aztán a váltóprobléma megállított. Ez egy hosszú év volt, egy nagy köszönömöt szeretnék mondani az egész csapatnak. Soha nem adták föl, különlegesen keményen dolgoztak az egész szezonban. Végül nem kaptuk azt a végeredményt, amit szerettünk volna, de volt néhány jó pillanatunk az út során. Jövőre támadni fogok: 2012 az év évem lesz."

Ferrari

Fernando Alonso(4.): "Ismét egy olyan futamon vagyunk túl, ahol tökéletesen oldottunk meg minden feladatot: a rajtot, a stratégiát és a csapatmunkát. A végeredmény inkább a többiek teljesítménye miatt alakult így, mi nem tehettünk volna többet. Ma is nagyon jól rajtoltam, majd egy remek manőverrel sikerült elmennem (Jenson) Button mellett. A közepes gumikon azonban már nem voltam elég gyors ahhoz, hogy magam mögött tartsam. A DRS-sel is voltak gondjaim, ugyanis nem tudtam aktiválni. Bár nem vívtam szoros harcot a többiekkel, de a lekörözések közben biztos tudtam volna hozni néhány tizedet. Ez a nagydíj pontos képet adott a szezonról: szinte mindig a maximumot nyújtottuk, és egy olyan autóval harcolhattunk a dobogós helyezésekért, amely nem volt olyan jó, mint az előttünk álló két istállóé. Ami a csapatmunkát illeti, sokat fejlődtünk 2011-ben, és erre kell alapoznunk a 2012-es szezonra történő felkészülésünket is. Ha osztályoznom kellene a teljesítményünket, akkor csak ismételni tudom azt, amit az elnökünk, (Luca di) Montezemolo mondott: ő ötös-hatos osztályzatot adott nekünk. Ennek ellenére elégedett vagyok azzal, amit a csapat véghezvitt. Egy öt-hat tizeddel gyorsabb autóra van szükségünk - ezt nem lesz könnyű elérni, de én bízom a mérnökeinkben, és a csapatban, amely a Forma-1 legutóbbi évtizedét uralta, és az összes lehetséget rekordot megdöntötte ebben a sportban. Ne felejtsük el, hogy tíz futamon is a dobogóra állhattam, és több pontot szereztem, mint tavaly. Nem olyan nagy baj, hogy elveszítettem a harmadik helyemet a világbajnokságban - csak az első hely számít igazán..."

Felipe Massa(5.): "Nehéz futam volt, egy olyan hétvége végén, amely technikai szempontból nem volt a legjobb. Az egész hétvége során nem sikerült megtalálnunk a megfelelő balanszot, tegnap pedig felfedeztük, hogy az egyik gumi defektes lett. Ezért egy szettel kevesebb lágy abroncsom maradt a versenyre, és csak kétszer álltam ki a bokszba. Tudtam, hogy ezzel hátrányba kerülök, mert sok kört kellett megtennem a közepes gumikon, és a mi esetünkben nagyobb a különbség a két gumi között, mint a legközelebbi ellenfeleinknél. Természetesen egy teljesen más eredménnyel szerettem volna ünnepelni a századik ferraris versenyemet, de el kell fogadnom, hogy így alakult a verseny. Ez a futam elég jól összefoglalta a szezont: a lágy gumikon viszonylag jók voltunk, a kemény keveréken azonban küszködtünk. Nagyon jó érzés volt a szurkolók szeretetét látni, a hétvége elejétől a végéig támogattak. A csapathoz hasonlóan nekem is nehéz évem volt, most viszont új oldalra lapozhatunk. Dolgoznunk kell az autó fejlesztésén, én pedig mindent megteszek azért, hogy többé ne legyen ilyen csalódást keltő szezonom. Szeretném hozzátenni, hogy örültem, amikor Lewis (Hamilton) odajött hozzám, miközben az újságírókkal beszéltem: szép gesztus volt a részéről. Hogy mit szeretnék a Télapótól? Felipinhóval együtt írni fogok neki, és egy fantasztikus autót kérek az egész 2012-es szezonra..."

Force India

Adrian Sutil (6.): "Nagyon örülök a mai eredménynek. Egy nagyszerű hétvége végére tesz pontot, minden a terveink szerint történt. Az edzéseken is remek érzés volt vezetni az autót, a csapat lenyűgöző munkát végzett. A stratégia terén is jó döntéseket hoztunk. Tudtuk, hogy van esélyünk megverni a Mercedest, és ezt meg is tettük. Nagyon elégedett vagyok a hatodik helyezéssel - ez a lehető legjobb módja a szezon lezárásának, ráadásul elértem a célomat: feljöttem a bajnokság kilencedik helyére."

Paul di Resta (8.): "Nagyszerű eredmény ez a nyolcadik hely, egy viszonylag nehéz edzés után sikerült megszereznem. A versenytáv felénél problémák akadtak a váltóval, a csapat tehát azt kérte tőlem, hogy próbáljam meg biztonságosan behozni az autót a célba. Az utolsó etapban csak arra kellett figyelnem, hogy tartsam a távolságot a mögöttem haladó (Kamui) Kobajasihoz képest, ez végül elég könnyen sikerült is. Így végződött tehát az első szezonom a Forma-1-ben: nagyszerű év volt, főleg így, hogy a konstruktőri bajnokság hatodik helyén végeztünk. Az egész csapat nagyon megérdemelte ezt, szeretnék mindenkinek köszönetet mondani az év során nyújtott segítségért és a támogatásért."

Mercedes

Nico Rosberg(7.): "Ma nem ideális körülmények között ért véget a szezon, bár néhány pontot szerezni tudtam. Arra számítottam, hogy előrébb végzek a 7. helynél. Nem rajtoltam jól, és a gumik túlmelegedésével bajlódtam, mert nagyon forró volt az aszfalt. Emiatt az egész versenyen óvatosan kellett bánnom a gumikkal, ami kihatott a tempómra is. Mostantól előre tekintek, és remélem, hogy 2012-ben jobbak lehetünk. A tél izgalmas lesz, mert keményen fogunk dolgozni, hogy a következő évre ütőképesebb autót fejlesszünk."

Michael Schumacher(15.): "Kár volt érte, hogy egyesek még kicsit tapasztalatlanok, de megesik az ilyesmi. Különben szerintem szép versenyünk lehetett volna, értékes pontokkal a végén. Az ütközést követően csak annyit tehettem, hogy igyekeztem minél keményebben küzdeni, és bíztam az esőben, amely sohasem érkezett meg. Az első etapban, az incidens után az autóm nem volt igazán kiegyensúlyozott, nagyon túlkormányzottnak éreztem. Sajnos ezen a bokszkiállásnál sem tudtunk változtatni, ezért a második etapban is rossz volt a balansz, az utolsóban viszont megjavult. Már alig várjuk a következő szezont. Mivel óriási erőfeszítéseket teszünk az autónk fejlesztéséért, bízom benne, hogy újabb lépést tehetünk afelé, ahol a Mercedesnek lennie kell: a győzelemért harcolók közé."

Sauber

Kamui Kobajasi(9.): "A csapat nagyon jó munkát végzett, feltámadtunk az igazán rossz időmérő után. Jó volt a rajtom és a versenytempóm is. Sokat dolgoztunk a versenytempón, örülök, hogy sikerült pontokat szerezni a szezon utolsó két versenyén. Fontos volt nekünk, hogy a Toro Rosso előtt végezzünk, boldog vagyok, hogy sikerült. Jó volt a stratégia, és az autó is jól működött - sok köszönet a srácoknak. Miután kissé küszködtünk a szezon második felében, sok dolgunk lesz télen. Szerintem jó dolog, hogy ugyanez a csapat marad ugyanezekkel a versenyzőkkel, de erősebben akarunk visszatérni."

Sergio Pérez(13.): A csapat fő célja mára az volt, hogy hetedikként fejezzük be a szezont, és nagyon örülök, hogy sikerült, még ha ezúttal nem is járulhattam hozzá. Csapatként úgy gondolom, már a következő szezont várjuk. Azok után, amik történtek, elégedett vagyok a zöldfülű szezonommal. Sokat tanultam, és ezzel a tapasztalattal jó munkát akarok végezni 2012-ben. Ma azonban nem volt olyan jó versenyem, mint amilyet reméltem. Jó volt a rajt, de mi nedves versenyre számítottunk, aminek az lett az eredménye, hogy a hátsó gumik elkezdtek melegedni. Elég nehéz volt vezetni az autót, elnézést kérek a megpördülésemért a verseny közepén."

Renault

Bruno Senna (17.): "Mit mondhatnék? Elég nehéz nap volt, és az egészről azt érzem, hogy csalódást keltő volt. Egészséges pozícióban kezdtem meg a versenyt, reménykedtem benne, hogy a rajtrácson hasznomra válik ez majd. Sok nehézség akadályozott meg minket abban, hogy jobb versenyünk legyen, az incidensem Michaellel és a váltóproblémák. Szerettem volna a hazai rajongóknak valamit adni, ami felvidítja őket, de sajnos nem ez volt a helyzet."

Vitalij Petrov (10.): "Kimondottan jó befejezni a szezont pontszerzéssel, ez jó válasz volt a tegnapi időmérős helyemre. Jó volt a rajtom, és a tempóm sem volt túl rossz, elég elégedett voltam az autóval. Elég korán jöttünk be, szerintem vesztettünk a Toro Rossók mögött, elég nehéz volt megelőzni őket. Az ilyenek dolgok miatt elég sok időt vesztettem, ha ezek nem lettek volna, szerintem Kamui Kobajasi előtt végezhettem volna, jó lett volna kilencediknek lenni tizedik helyett. Jobbak voltak a bokszkiállások, egy nagyon jó volt - a személyzet jól dolgozott egészen a szezon végéig. Több pontot akartam ebben az évben. Nem volt egy fantasztikus szezon, de köszönetet szeretnék mondani az egész csapatnak, akik támogattak, és hittek bennem. A következő évben egy újabb szezon kezdődik, és remélem, még jobban dolgozunk majd együtt, és sokkal jobb eredményeket érünk majd el."

Toro Rosso

Jaime Alguersuari(11.): "Ez egy nehéz verseny volt rögtön az elejétől, kevés volt a tapadás a lágy gumival az első etapban. Különösen a hajtott kerekek tapadásával és a lassú kanyarokból történő kigyorsításokkal küszködtem nagyon Buemi és Pérez követése közben. A második etapom a keményebb gumikon sokkal jobb volt, de nehéz általánosan megérteni, hogy miért veszítettünk a gyorsaságunkból az elmúlt két futamon. Mindent egybevetve, örülök, hogy 26 ponttal zárhattam a bajnokságot, tavaly csak ötöt szereztem. Remélhetőleg folytatódhat ez a fejlődés azzal, hogy jobb munkát végzünk majd jövőre."

Sebastian Buemi(12.): "Természetesen pontszerzésben reménykedtünk mára, de nem voltunk elég versenyképesek, csak a 11. és a 12. helyeken végeztünk. Jó volt a rajtom, megelőztem Jaime-t és Barrichellót, de azután szenvedtem a gumik elhasználódásától, ez részben azért következett be, mert nem volt a legjobb a beállításunk ezekre a körülményekre. A teljesítményemet nézve, úgy érzem, megtettem a legtöbbet, amit lehetett. Csalódott vagyok, hogy nem tudtunk a Sauber elé kerülni, de ez a versenyzés. Általában a szezonunk nem volt túl rossz, volt pár jó versenyünk, különböző bakik és problémák miatt vesztettünk pontokat. A csapat jól dolgozott, de még fejlődnünk kell jövőre is, ha jobb munkát akarunk végezni, mint idén."

Williams

Rubens Barrichello(14.): "Azt gondoltuk, hogy esni fog ma, ezért hosszú egyes fokozattal mentünk. A domb aljáról indultam, és mivel ez egy száraz rajt volt, visszaestem. Szórakoztató verseny volt, de még nincs olyan autónk, amivel a pontszerző helyeken lehetne végezni. Szeretném megköszönni a csapatnak a kemény munkát egész évben. Kemény szezonunk volt, de együtt küzdöttünk. Sokat beszéltek erről a hétvégén, de hiszem, hogy visszatérek a következő szezonban."

Pastor Maldonado(-): "Jó rajtom volt, de pozíciót vesztettem, miközben helyért csatáztam a pályán. A tempónk jó volt a verseny alatt, de a hátsó szárny beállításunk kissé visszavetett minket az egyenesben. Akkor kellett feladnom a versenyt, amikor megelőztem Sennát a 26. körben. Annyira túlkormányzott volt az autó, hogy egyszerűen elvesztettem az irányítást felette."

Lotus

Heikki Kovalainen (16.): "Köszönetet kell mondanom a csapat minden tagjának egy újabb nagyszerű hétvége után. Nem hiszem, hogy ennél többet ki tudtunk volna hozni az autóból. Egész délután remek érzés volt vezetni, és kihoztuk a legtöbbet abból a helyzetből, amelybe a tegnapi időmérő után kerültünk. Ismét nagyon jól indultam ma, már egy ideje kitűnően sikerülnek a rajtjaim. Ezután képes voltam felvenni egy jó ritmust, és ezt az egész verseny alatt tartani tudtam. A végén volt egy kis gondom a kék zászlókkal - amikor az embert ennyi autó akarja egyszerre lekörözni, az megzavarja a saját versenyét is, de ebbe bele kell törődnünk. Az egész idény során folyamatosan javultunk, és a tizedik hely megszerzésével nagyszerűen zártuk az évet. Tökéletes helyzetből várhatjuk a következő szezont, remélhetőleg folytatódni fog a csapat fejlődése."

Jarno Trulli (18.): "Átlagos versenyem volt. A rajtom nem sikerült túl jól, de így is kényelmesen a közvetlen ellenfeleink előtt álltam, tehát csak arra kellett figyelnem, hogy egy darabban behozzam az autót a célba - így a bajnokságban is sikerült bebiztosítanunk a tizedik helyet. Az egész csapatnak szeretnem megköszönni azt a munkát, amit ezen a hétvégén és a szezon során végeztek. Folyamatosan fejlődünk, és nagyszerű egy olyan csapatnál versenyezni, amely valóban képes megmutatni, hogy hova juthat el a jövőben."

Virgin

Jerome D'Ambrosio(19.): "Szerinem a mai egy remek verseny volt, remek módon zárult számomra a szezon. Jó munkát végeztünk az időmérőn tegnap, és a mai volt az eddigi egyik legjobb versenyem. Boldog vagyok, hogy ez itt, Brazíliában történt, szeretem ezt a pályát. Azért is boldog vagyok, hogy a HRT-k előtt végeztem - kimondottan pozitív vége volt a szezonnak. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak a kemény munkáért. Igazán élveztem a közös munkát ezzel a csapattal idén."

Timo Glock(-): Nagyon nagy csalódás így befejezni a szezont. Igazán szégyen, hogy fel kellett adnom, miután a bal hátsó kerekemet elvesztettem a bokszkiállásom után, de sajnos ilyen dolgok megtörténnek néha. Nem így akartam befejezni a szezont, de akárhogy is, köszönetet szeretnék mondani a csapatnak az erőfeszítéseikért, amit év közben tettek. Jó volt együtt dolgozni."

Hispania

Daniel Ricciardo (20.): "Elég változatos versenyem volt, a tempónk ugyanis nem volt egyenletes. Ez első etap elején úgy tűnt, gyorsabb vagyok Toniónál és (Timo) Glocknál, pár körrel később viszont elhúztak tőlem, ezért nehéz volt megállapítani, hogy gyorsultam-e, vagy nem. A második etapban ismét a lágy gumikat raktuk fel, és nem is volt rossz a tempónk, de azt hiszem, egy kicsit keményen bántunk az abroncsokkal, és a tervezettnél korábban kellett kiállnom a közepes keverékért. Beletelt pár körbe, míg a közepes gumik rendesen kezdtek működni, de utána az addigiaknál jobb köröket tudtam futni. Ekkor D'Ambrosio már túl messze volt tőlem, de az pozitívum volt, hogy továbbra is jó köröket tudtam futni, egészen a verseny végéig. Nagyszerű volt ez a hat hónap, és elégedett vagyok a szezonnal - az ember mindig többet szeretne, de reálisan nézve tényleg nagyon jó volt, és sokat tanultam. Szeretném megköszönni a HRT-nek és a Red Bullnak, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget."

Vitantonio Liuzzi (-): "A rajtnál bekapcsolt a lefulladásgátló, tehát amikor elengedtem a kuplungot, az autó megállt, és mindenki leelőzött. Az első kanyarba utolsóként érkeztem, de utána sikerült felzárkóznom. Az időmérőn minden jól ment, és a futamon is jó volt a tempóm, a Virginek ellen tudtam harcolni. Nagy kár, hogy a generátor meghibásodása miatt a futam vége felé ki kellett állnunk. Balszerencsések voltunk, pedig jó eredménnyel szerettük volna befejezni a szezont, meg is volt rá a lehetőségünk. Most már a következő szezonra kell koncentrálnunk, a célunk az, hogy minden futamon erősek és versenyképesek legyünk."