Vágólapra másolva!
Reakciók a Brazil Nagydíj második napjáról. A megjelenések sorrendjében folyamatosan bővítjük a cikket az összes nyilatkozattal.

Red Bull

Sebastien Vettel (1.): "Nagyon különleges érzés, hogy enyém a rekord. Nigelnek nyilvánvalóan három-négy versennyel kevesebb kellett ahhoz, hogy elérje ezt, de ettől függetlenül ez egy fantasztikus év volt számunkra, egy hihetetlen utazás, és még nincs vége. Holnap lesz még egy fejezet, és nagyon boldog vagyok. Nehéz elhinni. Tegnap nem voltam ilyen boldog, de ma reggel sokkal elégedettebb voltam az autóval, sokkal inkább a kedvemre való volt. Képes voltam onnan elindulva javulni, és megszerezni a pole-t. Már a kör előtt tudod, hogy mire vagy képes, és azt is, hogy milyen időt kell tudnod elérned, de amikor átszeled a vonalat, tudod, hogy sikerült-e, anélkül, hogy meg kellene nézni az időt. Már nem maradt sok benne, ami extra elégedettséggel ad - és még jobb, amikor a mérnök bemondja a rádión, hogy sikerült."

Mark Webber (2.): "Az időmérőn jó munkát végzett az egész csapat. Nagyon szoros volt Sebastiannal, megint remek kört futott, de nem volt sok köztünk. Ez egy jó időmérő volt, és tudjuk, hogy változni fog az időjárás, ami megkeverheti kissé a dolgokat. Ez nagyon jó a tv-nézőknek, de nekünk, akik az autókban ülünk, pár ősz hajszálat jelent. Várom a versenyt, ez egy jó kihívás itt, pompás lenne egy remek eredménnyel zárni a szezont."

McLaren

Jenson Button(3.): "Mindent egybevetve, a Q2 egy kissé idegtépő volt számomra - de a végén örültem, mert 2005 óta nem tudtam bejutni az első tízbe Brazíliában. Elégedett voltam, hogy bejutottam a legjobb 10-be. A Q3-ban az autó jól működött, a balansza olyan jó lett, amilyet szerettünk volna. Elég durva volt a gyors köröm. Elég agresszíven használtam a gázpedált, ami szükséges ahhoz, hogy gyors legyél itt. Ez általában nem az én stílusom, de kimondottan gyorssá tett, és amikor átszeltem a célvonalat, azt hittem előrébb végzek, mint ahogy történetesen végeztem. De ez csak azért volt, mert a két srác előttem szintén jó munkát végzett. Ha holnap esni fog - és azt mondták, így lesz - akkor az a dolgokat nagyon trükkössé fogja tenni. Ez a hely nagyon alkalmas az előzésekre, például az elmúlt években volt pár ilyen remek manőver az egyes és a négyes kanyar előtt. Úgy gondolom minden remekül áll ahhoz, hogy a Forma-1 egy fantasztikus show-t produkáljon holnap."

Lewis Hamilton(4.): "Jenson nagyon gyors volt ma. Végül pár tizeddel elmaradtam tőle, tisztán látszik, hogy egy kicsit gyorsabb is lehettem volna, de az igazság az, hogy bár egyetlen hibát sem vétettem a legjobb körömben, egyszerűen nem voltam elég gyors. Ez nekem személyesen természetesen egy kis csalódást jelent, de Jenson tempója önbizalmat ad a csapatnak. Van okunk arra, hogy optimisták legyünk a holnappal kapcsolatban: mindketten a második sorban vagyunk, innen erős versenyünk lehet. Nem hiszem, hogy a versenytempónk a szárazon a legjobb lenne, de remélhetőleg az lesz, ha esni fog. Akármi is történik, ez egy hosszú, kemény verseny lesz. És ha az időjárás tényleg esős lesz, ahogy jósolják, akkor valóban elég érdekesnek is ígérkezik. Interlagos az a hely, ami inspirál téged, mint versenyzőt: ez Ayrton Senna hazai pályája, és a brazil rajongók hihetetlenül szenvedélyesek. Már rajtoltam itt a negyedik helyről párszor (2008-ban és 2010-ben), remélem, ez a szám szerencsét hoz nekem. Reménykedjünk benne, hogy holnap még előrébb kerülhetünk!"

Ferrari

Fernando Alonso(5.): "Az 5. rajthelyre szóló előfizetésemet meghosszabbították egy újabb szombatra! Ezúttal azonban a szokásosnál kissé szenvedősebben szereztem meg ezt a klasszikus pozíciót. Nem voltunk igazán kibékülve a balansszal, és arra számítottunk, hogy a Mercedes nagyon ütőképes lesz. A Q3-ban mégis sokkal közelebb kerültünk a McLarenhez, mint vártuk, míg a gyorsabbik Mercedes is lemaradt tőlünk néhány tizeddel. Ez azt jelenti, hogy kicsit többet sikerült kihoznunk az autónkból, mint azt a képességei előzőleg sugallták. Azt semmiképpen sem mondanám, hogy az időmérő meglepetés volt. Ha holnap tényleg esni fog, a küzdelem nagyon izgalmas és nyitott lesz: senki nem tudja magáról, hogy mennyire versenyképes a vizes pályán, és olyankor lényegében szinte semmi - egy körrel több vagy kevesebb odakint, amikor változnak a körülmények - nem kell hozzá, hogy teljesen forduljon a kocka. Ránk valóban igaz, hogy a gumimelegítési problémáink esőben tovább súlyosbodnak, ugyanakkor viszont az is tény, hogy amikor felszárad a pálya, gyorsabbak leszünk az ellenfeleinknél: a silverstone-i verseny különböző fázisai bizonyították ezt. Ha mégis száraz marad az idő, talán sok bokszkiállás lesz, mert a gumik ma durvábban koptak, mint tegnap. A tökéletes recept az év utolsó versenyéhez? Az előlünk rajtoló négy autó megáll, így én és Felipe mindenki más előtt végzünk!"

Felipe Massa (7.): "Többet vártam az év utolsó időmérőjétől, a 7. hellyel semmiképpen sem lehetek elégedett. Sajnos egész hétvégén nem találtuk a megfelelő balanszot. Néhány kanyarban állóra fékeztem az első kerekeket, a lassabbakban alulkormányzottsággal küszködtem, máshol a kigyorsításnál hiányzott a tapadás: az autómat összességében nehéz volt vezetni. Ráadásul a nap is komplikáltan alakult. A Q2-ben két szett lágy gumit kellett használnom, aminek a Q3-ban fizettem meg az árát, mert csak egyszer mehettem ki a pályára. Holnap állítólag esni fog, attól megváltozhat a helyzet. Az erőviszonyokat nehéz megjósolni: idén az esőben néha a Red Bull volt erős, máskor viszont a McLaren tűnt gyorsnak, de az is tény, hogy ilyen körülmények között bármi megtörténhet. Fontos, hogy minden helyzetre felkészüljünk. Számomra fantasztikus érzés ezen a pályán, a hazai közönségem előtt versenyezni: mindent megteszek majd, hogy jól szerepeljek, s ennek a nehéz szezonnak a végén feljussak a dobogóra. Szép lenne így befejeznem a tízedik idényemet a Forma-1-ben, és méltó módon megünnepelnem a 100. nagydíjamat a Scuderia Ferrarinál."

Mercedes

Nico Rosberg (6.): "Jól sikerült a mai időmérő. Megspóroltunk egy szett lágy gumit a futamra, és az egyik Ferrarit is sikerült megelőznünk - az egész szezon során ez volt a célom. Örülök, hogy a hatodik helyről indulhatok holnap. A Q3-ban talán egy kicsit lassú voltam a kivezető körben, így a gumik nem voltak tökéletes állapotban a mért körömön - ezért nem voltam olyan gyors, mint a Q2-ben. Holnap szeretném egy jó eredménnyel megajándékozni a csapatot, egész évben nagyszerű munkát végeztek."

Michael Schumacher (10.): "Az előrejelzések szerint nagy esély van arra, hogy esni fog a futam alatt. Ezt szem előtt tartva minden lehetőséget nyitva hagytunk holnapra, taktikusak voltunk az időmérőn. Ettől függetlenül ki kell derítenünk, hogy miért nem tudtunk olyan köridőket futni, mint a délelőtti edzésen. Sok adatot kell átnéznünk most, hogy holnapra megváltozzon a helyzet, és pontszerző helyekért harcolhassunk."

Force India

Adrian Sutil (8.): "Egy jól sikerült időmérő edzéssel folytattam ezt a remek hétvégét. Egész délután jól éreztem magam az autóban, élveztem az edzést, mert nagyszerű volt az autó balansza. Az egyetlen problémát az jelentette, hogy elég erősen fújt a szél, de sikerült ehhez igazítanom a vezetési stílusomat, így nem okozott gondot. Elégedett vagyok a nyolcadik rajthellyel, és magabiztosan várom a holnapi futamot - akár esni fog, akár nem. Meglátjuk, milyen lesz az időjárás, de remélem, sok pontot szerezhetünk, a célom ugyanis a bajnokság kilencedik helyének megszerzése. Nagyszerű lenne így zárni a szezont."

Paul di Resta(11.): "Tudtam, hogy nehéz edzés vár rám, mert az autóm végsebessége nem volt olyan jó, mint Adriané. Még nem értettük meg teljesen, hogy ennek mi volt az oka. Emiatt az egyenesekben időt veszítettem, ez kicsit bosszantó volt. Másrészről viszont elégedett lehetek a tizenegyedik hellyel, ráadásul a Q3-ba is majdnem bekerültem. Az előrejelzések szerint holnap esőre számíthatunk - tudjuk, hogy az autónk versenyképes vizes pályán, így remélhetőleg hasznot húzhatunk belőle. Ha nem esik, akkor is erősek lehetünk, a hosszú etapokon jónak tűnt a tempónk."

Renault

Bruno Senna (9.): "Nagyon elégedett vagyok. A hétvége kezdetén nem számítottam erre, de természetesen örülök neki. Tudtuk, hogy az autóban jó lehetőségek rejlenek ezen a pályán, de nem tudtuk, mennyire. Az R31 nagyon jól működött ma. A Q2-ben a csapat jól összerakta az autót, nagyszerű munkát végeztünk. Kár, hogy a Q3-ban használt gumikat kellett felraknunk, különben még jobb eredményt érhettünk volna el. Ettől függetlenül a Q3-ba kerülés felért egy győzelemmel."

Vitalij Petrov (15.): "Természetesen csalódott vagyok a helyezésem miatt. A hétvége folyamán lépésről lépésre javult az autó, és úgy gondoltuk, hogy többre lesz képes. Elég sokat változtattunk a beállításokon, hiszen a harmadik szabadedzés és az időmérő között megváltozott a pálya hőmérséklete. Úgy érzem, hogy az időmérőn nem követtem el sok hibát - a Q1 végén futottam egy gyors kört, a Q2-ben viszont nem volt elég jó a tapadás, ezért végeztem ebben a pozícióban."

Toro Rosso

Jaime Alguersuari(13.): "A 13-14. rajthely nem olyan rossz a csapat szempontjából. Örülök, hogy megelőztük a Saubereket, de a pontokat csak holnap osztják, amikor a várt eső miatt kaotikus versenyre kell majd számítanunk. Olyan körülmények között az lesz a siker kulcsa, hogy ne kövessünk el semmilyen butaságot, ne vállaljunk túl nagy kockázatokat, maradjunk higgadtak, és jussunk el a célig. A pályaviszonyok még a délelőttihez képest is sokat változtak, de ha esni fog, az aszfalt állapota nem javul majd tovább, így a verseny érdekes lesz."

Sébastien Buemi(14.): "Nem vagyok elégedett az eredményemmel, még ha úgy is érzem, hogy délután megtettem, ami tőlem telt. Csakhogy az időmérőre nem tudtunk rendesen felkészülni, mert délelőtt nem vezethettem. Mivel a pénteki első szabadedzésen sem ültem az autómban, amit akkor Jean-Eric (Vergne) kapott meg, tényleg nagyon kevés kört teljesítettem a hétvégén. Ezekből a hibákból okulnunk kell, hogy ne kövessük el őket újra. Ami a holnapi versenyt illeti, bármi lehetséges lesz, mert az autónk szerintem meglehetősen ütőképes, ezért eredményes délutánra számítok."

Williams

Rubens Barrichello (12.): "Nagyszerűen érzem magam! Nagyon örülök, hogy jó kört sikerült futnom, mert a családtagjaim közül sokan itt vannak velem a hétvégén. Ez az eredmény a csapatnak és a szurkolóimnak is jól jött. Tényleg úgy tűnt, mintha ők ösztökéltek volna, ami hihetetlen érzés volt. Holnap 71 ugyanilyen kört kell teljesítenem, de most adódik a legjobb esélyünk, ezért bízunk benne, hogy jó versenyünk lesz!"

Pastor Maldonado (18.): "A 18. hellyel kicsit lépéshátrányba kerültünk. Az opciós (lágy) gumikon nem éreztünk rá az optimális balanszra, ezért nem tudtam tiszta kört teljesíteni. A versenyen sokat kell majd igyekeznem, hogy behozzam a lemaradásomat, de miután ez Abu-Dzabiban is sikerült, optimista vagyok."

Sauber

Kamui Kobajasi(16.): "Összességében elég trükkös volt ez a hétvége. Minden edzésen azon dolgoztunk, hogy az autó balanszán javítsunk. Bár ez sikerült, a tapadás nem volt elég jó ahhoz, hogy harcolni tudjunk a többiekkel. Minden körömben küzdöttem, nagyon szoros volt a csata a Q2-be kerülésért. Már a Q1-ben is nehéz volt felmelegíteni a gumikat. Holnap sok múlik majd az időjáráson, meglátjuk, mit tehetünk."

Sergio Pérez(17.): "Csalódást keltő időmérőn vagyunk túl, különösen azért, mert a közvetlen ellenfeleink - a két Toro Rosso - előttünk végeztek. Leginkább azzal gyűlt meg a bajom, hogy az autó viselkedése nem volt egyenletes: minden kör más volt, így nem tudtam felmelegíteni a gumikat. Ennek ellenére nem adjuk fel: ha holnap változékony időjárási körülmények között kell versenyeznünk, bármi megtörténhet."

Lotus

Heikki Kovalainen(19.): "Ez szép utolsó időmérő volt ebben a szezonban, a köröm egyike volt az igazán jóknak. Sok jó edzésünk volt ebben az évben, de ez kiemelkedett a többi közül. Jarno egész hétvégén erős volt itt, és az első forduló után még mögötte voltam, ezért mindent ki kellett hoznom magamból, hogy legyőzhessem. Változtattunk néhány részleten a gumikkal kapcsolatban, s ez kifizetődött abban a bizonyos utolsó körben, amit másodpercekkel a leintés előtt kezdtem meg. Közelebb kerültünk az előttünk lévőkhöz is, mint korábban bármikor ebben az évben, s bár itt rövidebb a kör, mégis biztató, hogy az új hátsó szárnnyal sokat sikerült nyernünk. Holnap is segíteni fog. Az előrejelzés esőt ígér, ami mindig érdekes ezen a pályán, úgyhogy szerintem bármi történik, jó vasárnapunk lesz. Remélhetőleg szépen fejezzük be az évet."

Jarno Trulli (20.): "Viszonylag elégedett vagyok azzal, ahogy ma alakultak a dolgok. A második szett gumim nem volt annyira jó, így hiába javítottam a köridőmön, nem tudtam elég keményen odatenni magam - eddig szépen alakult a hétvégém, de még mindig nem találtunk olyan balanszot, amellyel elégedett lennék. Mégis az a legfontosabb, hogy növeltük az előnyünket az üldözőinkhez képest, az előttünk lévőkhöz pedig közelebb kerültünk."

Hispania

Vitantonio Liuzzi (21.): "Sokkal jobb volt az autó, mint tegnap, különösen a balansz tekintetében. Nagyszerű, hogy ilyen időmérővel tudjuk lezárni a szezont, hiszen megelőztük a Virgineket. Az Abu-Dzabiban elszenvedett problémáim után számomra is jó eredmény ez. Remek érzés, hogy ismét egy olyan autót vezethetek, amely 100%-osan működik, és képesek vagyunk felvenni a harcot a többiekkel. Megmutattuk, hogy ha minden működik, akkor jó teljesítményt tudunk nyújtani. Van rá esély, hogy holnap esni fog, ezért őrült versenyben lehet részünk - már várom!"

Daniel Ricciardo (22.): "Délelőtt javítottunk az autó beállításain, és elég jól indult az időmérő. Az első szett gumin elégedett voltam a balansszal. Azt hittem, hogy a második szett gumin javulhatunk, ennek érdekében néhány módosítást is elvégeztünk - valamiért azonban mégsem sikerült. Az jó, hogy a Virginek előtt vagyunk, de bosszantó, hogy a második szettel nem tudtam javítani, még jobb eredményt érhettünk volna el. Most előre kell tekintenünk: már a holnapi futamra gondolunk, ahol megpróbálunk jobb munkát végezni."

Virgin

Jérome D'Ambrosio(23.): "Ez nem volt rossz időmérő, de az igazat megvallva nem volt a legfényesebb sem. Délelőtt jobbnak éreztem az autómat - az időmérőre lassabb lett. Utána kell néznünk, mi történhetett. A legjobb körömben vesztettem egy kis időt a középső szektorban. Ahogy mondtam, nem volt tökéletes, de azért nem is volt vészes, és holnap igyekeznünk kell harcba szállni a HRT-kkel. Ha esni fog, az lesz a legfontosabb, hogy a pályán tudjunk maradni, mert amikor Brazíliában vizes a pálya, bármi megtörténhet."

Timo Glock(24.): "Azt mondanám, hogy ez a szombat kicsit csalódás volt. Az autót délelőtt rossz volt vezetni - egyik etapról a másikra hirtelen elvesztette a stabilitását. Ezért nem igazán volt önbizalmam az időmérő kezdetén, bár az első menetben úgy tűnt, az autóval minden rendben van. Futottam egy biztonsági kört, aztán a második szett gumival már jobban igyekeztem. Az első három kanyar jól is sikerült, de akkor az egyik Toro Rosso éppen az orrom elé érkezett meg a bokszkijáratból, és a felvezető körében végig ott is maradt, ezért nem tudtam javítani, vesztettem egy kis időt. Kár érte, mert le kellett hűtenem a gumikat, mielőtt nekivághattam egy újabb körnek, csakhogy a gumik ilyenkor már soha nincsenek annyira jó állapotban, mint az elején, legalábbis nekem ezen a hétvégén nem voltak. Így aztán az utolsó helyről kell rajtolnom, amiért nagy kár, de azért majd meglátjuk, mit tehetünk holnap. Az időjárás talán segítségünkre lesz, összességében viszont kár volt a történtekért."