Vágólapra másolva!
Robert Kubica és a Renault hivatalos közleményben jelentették be, hogy a lengyel a 2012-es szezont még nem tudja megkezdeni. A csapat teljes támogatását élvező Kubica szerint azonban a felépülése csak idő kérdése.

A hónapok óta tartó találgatások után eldőlt, hogy a 2012-es szezon első futamain még biztosan nem láthatjuk Robert Kubicát a Forma-1 mezőnyében. A lengyel február elején, egy raliversenyen szenvedett súlyos balesetet, és bár továbbra is bízik a teljes felépülésben, a visszatéréshez több időre van szüksége. A Kubica és a Renault által kiadott közlemény szerint a 26 éves pilóta jövőre is a csapat tagja marad, és már a szerződéshosszabbítás lehetőségéről is tárgyalnak.

"Bár rendkívül keményen dolgoztam az elmúlt hetekben, arra a következtetésre jutottam, hogy nem lehetek biztos a 2012-es szezon elején történő visszatérésben" - nyilatkozta Kubica, akitől csapatfőnöke, Eric Boullier már hetek óta választ várt. "Felhívtam a csapatot, és tájékoztattam őket a helyzetről. Nehéz volt meghoznom a döntést, de ez volt a legésszerűbb megoldás. Azt is tudom, hogy a csapatnak fel kell készülnie a következő szezonra - nem lett volna helyes, ha tovább toljuk a határidőt."

Kubica ennek ellenére bízik benne, hogy Forma-1-es karrierje még nem ért véget. "A felépülésem még mindig nagyon biztatóan halad, az orvosok továbbra is elégedettek" - árulta el. "Csupán több időre van szükségem, hiszen szeretnék 100%-os állapotba kerülni, mielőtt elkötelezném magam bármilyen vezetéssel kapcsolatos dolog iránt."

A baleset óta eltelt időszakban Kubica egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt, állapotáról rendkívül kevés információ látott napvilágot. Ez számtalan találgatáshoz vezetett mind a felépülésével, mind a szerződésével kapcsolatban: az elmúlt hetekben olyan híresztelések is megjelentek, hogy a Ferrarival tárgyal. "Sajnálom, hogy nem tudtam több információval szolgálni, és nem jelentem meg az újságokban. Szeretném megköszönni a sajtóban dolgozó barátaimnak, hogy megértették: így tudtam a legkönnyebben megbirkózni életem legnehezebb időszakával" - magyarázta Kubica.

Forrás: Renault

"Természetesen a csapat minden tagja nagyon csalódott, amiért Robert nem vezethet a következő szezon kezdetén Ausztráliában - nem ebben reménykedtünk" - jelentette ki Boullier, biztosítva versenyzőjét az istálló támogatásáról. "Nagyon érett döntést hozott, a Lotus Renault érdekeit figyelembe véve. Csapatként és családként továbbra is teljes mértékben mögötte állunk, és amiben csak tudunk, segítünk neki. Már várja őt egy részletesen felépített program, amely a szimulátor, egy együléses és egy Forma-1-es autó teszteléséből áll."

A csapatfőnök továbbra sem zárja ki azt a lehetőséget, hogy felépülése esetén Kubica a 2012-es szezon közben csatlakozzon a mezőnyhöz, "amikor úgy érzi, hogy elérkezett a megfelelő pillanat". Az egyelőre még nem dőlt el, hogy ki kapja meg a lengyel autóját a következő idény elején. Az istálló orosz pilótája, Vitalij Petrov várhatóan a Renault-nál marad, a másik ülésre pedig a lengyel jelenlegi helyettesének, Bruno Sennának és az idei GP2-es bajnokságot megnyerő tesztpilótának, Romain Grosjeannak van a legnagyobb esélye.