Vágólapra másolva!
A versenyző a csapatot, a csapat a versenyzőt ösztökéli jobb teljesítményre. Luca di Montezemolo azonban figyelmeztette Massát, hogy ha meg akarja tartani az állását 2012 után is, össze kell szednie magát.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo finoman, de félreérthetetlenül figyelmeztette Felipe Massát, hogy ha 2012 után is a csapatnál akar maradni, jövőre meggyőzőbben kell teljesítenie.

A brazil versenyző az elmúlt két évben árnyéka volt hajdani önmagának. Nem tudta tartani a lépést csapattársával, Fernando Alonsóval - tavaly az ő pontjainak 57, idén pedig csak 44 százalékát szerezte meg -, és legutóbb több mint egy évvel ezelőtt, a 2010-es Koreai Nagydíjon jutott fel a dobogóra. Ezért hiába érvényes a szerződése a következő szezonra is, szinte egész évben keringett a paddockban a leváltásáról szóló pletyka. A Ferrari végül bizalmat szavazott neki, jövőre azonban mindenképpen bizonyítania kell.

"Fernandóval 2016-ig szerződésünk van, ő a világ legjobb versenyzője" - mondta di Montezemolo egy olasz rádióműsorban. "Massával még a következő idényre szól a megállapodásunk. Már jó néhány éve velünk van. Még ha idén nem alakult is jól a szezonja, és nem volt túl sok szerencséje sem, nem vonhatjuk kétségbe egy olyan pilóta képességeit, aki mindig gyors és versenyképes volt."

"Bízunk benne, hogy Brazíliában jó eredménnyel fogja zárni az évet. 2012-ben nagy dolgokat várunk tőle, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább. Fogalmazzunk úgy, hogy jövőre bizonyítania kell."

Maga Massa - akinek az interlagosi már a századik nagydíja lesz a Ferrari színeiben - ugyanakkor úgy véli, nemcsak neki, hanem az istállónak is fejlődnie kell. A Scuderia idén mindössze egy győzelmet aratott, és stabilan a harmadik legerősebb csapat volt a Red Bull és a McLaren után. "Ez az év nem alakult túl jól, de a megszokott harci szellemmel birkóztunk meg vele, amit jövőre is megőrzünk, bízva benne, hogy teljesen más szezon vár ránk, mint a most véget érő" - idézte Massát a Ferrari honlapja. "Az lesz a célunk, hogy kezdettől fogva ütőképesek legyünk, és minden egyes versenyen a győzelemért tudjunk küzdeni."

"Ez az idény nem alakult számomra fantasztikusan, de a csapatnak sem. Ezért versenyzőként osztozom az egész alakulatnak abban a vágyában, hogy a következő szezonban százszázalékos erőbedobással igyekezzünk előrelépni."

Azt Montezemolo is elismerte, hogy a Ferrari 2011-es szezonja nem volt sikertörténet. Tízből "öt pontot adnék rá, de ezt feljavítom hatra a silverstone-i erőfeszítésekért, ahol a Ferrari első győzelme után kereken hatvan évvel sikerült nyernünk" - mondta. "Csakhogy gyengén kezdődött az idényünk, mert nem értelmeztük helyesen a szabályokat, és technológiai téren nem vállaltuk a szükséges kockázatokat. Reméljük, jövőre minden jobban alakul. A versenyzőinkben nagyon bízom, és úgy tűnik, a szabályzatban is becsukták a kiskapukat. Biztosra veszem, hogy az új autónk ütőképesebb lesz."