Vágólapra másolva!
Máris rekordhosszúságú pályafutása a brazíliai idényzárón véget érhet, de ő gőzerővel igyekszik új szponzorokat felhajtani, hogy jövőre is folytathassa a versenyzést.

Elképzelhető, hogy a hétvégi Brazil Nagydíjon véget ér Rubens Barrichello rekordhosszúságú Forma-1-es pályafutása, mert csapattársa, Pastor Maldonado pilótaülése biztosnak tűnik a Williamsnél, az ő helyére viszont olyan versenyzőt keres az istálló, aki megfelelő szponzori háttérrel rendelkezik.

Barrichello, aki elsőként lépte át a sport történetében a háromszáz nagydíjas határt, és már 321-szer állt rajthoz - 36-tal többször, mint az örökranglistán 2. helyezett Michael Schumacher - azonban maga is azon dolgozik, hogy összeszedje a szükséges pénzügyi támogatást.

"Annyira szeretnék a Forma-1-ben maradni, hogy az elmúlt két hónapban több cégnél jártam látogatóban, mint 1990-ben, amikor a tengerentúlon kerestem szponzorokat" - mondta az O Estado de Sao Paulo című brazil lapnak. "Egyedi megjelenési lehetőséget kínálunk nekik; nemcsak a brand reklámját, hanem valami személyre szabottat."

Barrichello, aki jövő májusban már 40 éves lesz, tisztában van vele, hogy a Williamsnek csábító lenne egy fizetős versenyzőt szerződtetnie a helyére, ugyanakkor úgy véli, ő a "gyorsaságával és a rutinjával" többet tud adni a csapatnak. Bár az idén összesen kétszer szerzett pontot - Monacóban és Kanadában 9. lett -, Maldonadónak ez még kevesebbszer, egyszer sikerült.

A brazil veterán emellett elárulta, hogy volt már ennél is bizonytalanabb a helyzete. 2008 végén, amikor akkori csapata, a Honda kiszállt a Forma-1-ből, úgy tűnt, Jenson Buttonnal együtt ő is állás nélkül marad. Sőt az istállót megmentő "Ross Brawn azt mondta, pénzt kell szereznem, hogy befejezhessem a szezont. Vagyis ha a negyedik verseny után valaki más szponzorokat hoz, nekem ki kell szállnom az autóból."

Forrás: Williams

Ez végül nem történt meg, de az F1-ben 1993-ban bemutatkozó Barrichello saját bevallása szerint akkor is "boldog ember" lenne, ha most állás nélkül maradna. "A karomon van egy tetoválás a két fiam nevének kezdőbetűjével: egy F Fernandóért és egy E Eduardóért" - mondta. "A srác, aki készítette, azt tanácsolta, hogy az utóbbira tegyek egy ékezetet, mert akkor összeolvasva azt fogja jelenteni: 'hit' (fé). Imádtam ezt az ötletet, hiszen én a hit embere vagyok."

Barrichello pilótaülésére Kimi Räikkönen, Adrian Sutil és az újonc Valteri Bottas is pályázik. Pedig ő meg van győződve róla, hogy a Renault-motorokra váltó Williams jövőre minden téren erősödhet.

"Az idén az volt a gond, hogy sok szakemberünk távozott, miközben újak érkeztek, és a közbenső három-négy hónapban hiányzott az irányítás" - vélte. "Azóta mindenki jól beilleszkedett, és megtették, amit lehetett, hogy az eredetileg pocsék autónk gyorsabb legyen, ezért már az újra koncentrálnak inkább."