Vágólapra másolva!
Fernando Alonso az utolsó pillanatig hitt benne, hogy megnyerheti az Abu-Dzabi Nagydíjat, bár szerinte nem a második kerékcserén úszott el a győzelme. Felipe Massa alig tudta pályán tartani a Ferrarit.

Újabb sikeresnek mondható hétvégét zárt a Ferrari Abu-Dzabiban, ahol Fernando Alonso ismét a határon autózva a második helyen futott be Lewis Hamilton mögött. Ezzel pályafutása során 73. alkalommal végzett az első három között, és így sikerült dobogóra állnia az összes olyan pályán, amely az elmúlt tíz évben szerepelt a versenynaptárban.

A spanyol az ötödik rajtkockából induló Sebastian Vettel kiesése után a második helyen találta magát, ennek ellenére nem volt teljesen elégedett a rajtjával. "A féktávon kockáztattunk, az 1-es kanyarban kívülről próbáltuk megelőzni Mark (Webbert), így nyertünk egy pozíciót. Aztán Sebastian balesetével, illetve Jenson (Button) szélárnyékát használva még egy-egyet. Szerintem idén már jobb rajtjaink is voltak ennél."

Ezután elmondása szerint olyan keményen hajtott, mintha minden egyes körében az időmérőn lenne, azonban nem tudta befogni Hamiltont, akit végül az egyetlen lehetőségnek tűnő második kerékcserénél sem előzött meg.

"Az első bokszkiállás jól ment, a másodiknál azonban vesztettem néhány másodpercet a bevezető körömön tapasztalt forgalom, és a bal első kerék cseréjénél fellépő probléma miatt. De szerintem nem itt vesztettük el a versenyt, mivel meg vagyok róla győződve, hogy végül úgy is a gyorsabb autó nyer, és ezúttal is így történt" - magyarázta Alonso.

Forrás: Ferrari

Véleménye szerint akkor is nehéz dolga lett volna, ha sikerül az előzés, mivel a McLaren a harmadik etapban a közepes keveréken már egyértelműen gyorsabb volt. Ennek ellenére az utolsó percig bízott a győzelemben. "Egészen a leintésig reménykedtem benne, hogy meg tudom csinálni, mivel esetleg Buttonhoz hasonlóan Hamitonnak is problémája akadhat a KERS-sel" - fogalmazott.

Alonsóval ellentétben csalódottan távozott Abu-Dzabiból Felipe Massa, aki ismét nem volt képes kihozni a maximumot a Ferrariból. "Amíg a lágy gumikat használtam, egészen jól alakultak a dolgaim, de a közepeses keverékeken a tapadás hiánya miatt nagyon szenvedtem, hogy a pályán tartsam az autót" - magyarázta a brazil, aki a 49. körben meg is pördült, így minden reménye elszállt a negyedik helyre.

Elmondása szerint a közepes gumikon az időmérő előtt lecserélt új első szárny hiányát is jobban érezte. "Az első etapban Buttonnal és az ausztrállal (Webberrel) harcoltam, de végig az járt a fejemben, hogy az utolsó etapban gondban leszek" - tette hozzá.

Pat Fry vezető versenymérnök elmondta, tisztában voltak vele, hogy a versenyzőik nem tudnak majd támadni a futam utolsó részében. "Már pénteken rájöttünk, hogy a közepes gumikon nem vagyunk olyan tempóra képesek, mint a legközelebbi ellenfeleink" - ismerte el.