Vágólapra másolva!
Miután tanúvallomást tett Gerhard Gribkowsky bírósági ügyében, Bernie Ecclestone elárulta: Flavio Briatorén keresztül fizetett ötvenmillió dollárt a német bankárnak.

A Gerhard Gribkowsky és Bernie Ecclestone főszereplésével zajló botrány idén januárban robbant ki, amikor a német hatóságok őrizetbe vették a Forma-1 korábbi résztulajdonosát, a Bayern LB egykori kockázatelemzőjét. A bajor bank 2005-ben adta el részesedését a sport jelenlegi tulajdonosának, a CVC Capital Partnersnek.

A vádak szerint Gribkowsky ötvenmilliárd dolláros kenőpénzt kapott Ecclestone-tól azért, hogy a reális árnál olcsóbban kínálja a Bayern LB részesedését a CVC-nek. A vádirat szerint ugyanis a 81 éves üzletember mindenképpen azt akarta, hogy a CVC-hez kerüljenek a sport tulajdonjogai.

Bár Ecclestone később bevallotta, hogy valóban kifizette az összeget Gribkowskynak, elmondása szerint az ötvenmillió dollár nem kenőpénz gyanánt került a némethez. Ecclestone attól tartott, hogy Gribkowsky a brit adóhatóságok előtt azzal vádolja meg, hogy valójában ő a kedvezményezettje Liechtensteinben bejegyeztetett magánvállalatának, a Bambinónak. Ecclestone inkább fizetett Gribkowskynak azért, hogy hallgasson.

"Akkor nem volt más választásom" - idézi az Autosport Ecclestone-t. "A másik lehetőség az lett volna, hogy a brit adóhatóságok vizsgálatot indítanak ellenem, ami nagyon sokba került volna nekem."

Ecclestone azt állítja, Gribkowsky nyíltan soha nem zsarolta meg őt, azonban nagy esélyt érzett arra, hogy ez megtörténhet, az adóhatóság ráadásul éppen akkor tartott nála rutinellenőrzést. "Több mint kétmilliárd fontot kockáztattam volna. Azért fizettem neki, hogy nyugton maradjon, és ne csináljon semmi butaságot. Tudtam, hogy éppen be akar indítani egy üzletet" - nyilatkozta Gribkowskyról.

Ecclestone azt is elárulta, hogy a pénz egy részének - 18 millió fontnak - az eljuttatásában a Renault korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore segítségét kérte, akinek azt is elmagyarázta, hogy miért van erre szükség. "Elmondtam neki, hogy megzsaroltak" - jelentette ki.

Bár Ecclestone-t nem vonhatják felelősségre azért, amit tanúvallomásában mond a bíróság előtt, az ügyben betöltött szerepe miatt még beidézhetik.

Az ügyről egy korábbi, részletesebb elemzésünket itt olvashatják.