Vágólapra másolva!
A Formula One Commission csütörtöki ülésén jóváhagyta mindhárom csapat névváltoztatási kérelmét, így jövőre már a Virgin is Marussiaként fog indulni a nagydíjakon.

Egy régóta húzódó történet végére került pont, amikor a Formula One Commission csütörtöki ülésén rábólintott a három csapat - a Renault, a Lotus és a Virgin - által benyújtott névváltoztatási kérelemre. Bár a cserét még a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsának (WMSC) is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hivatalossá váljon, ez minden bizonnyal csupán formalitás lesz.

A névcserét követően a Renault jövőre Lotusként, a Tony Fernandes-féle Lotus Caterhamként, a Virgin pedig Marussiaként fog szerepelni a Forma-1-es világbajnokságban. A két Lotus ügye különösen problémás volt, a csapatok még pereskedtek is a névhasználati jogért. Noha a malajziai Proton tulajdonában lévő Group Lotus a Renault-nak csak szponzora volt, a csapat idén "Lotus Renault" néven hivatkozott magára, ezért Fernandes alakulatával együtt két Lotus szerepelt a mezőnyben. Az enstone-i istálló nevét azért is meg kellett változtatni, mert a Renault már korábban eladta a tulajdonrészét, és a jövőben motorszállítóként is a Red Bullt tekinti kiemelt partnerének.

Fernandes, miután idén áprilisban megvásárolta a Caterham Carst, az angol sportkocsi-manufaktúrát, hamar kilátásba helyezte, hogy átnevezi a csapatát. Az orosz autógyártó, a Marussia pedig tavaly november óta többségi tulajdonrésszel rendelkezik a Virgin Racingben, így az istállónak a Richard Branson által irányított Virgin valójában már idén is csak névadó szponzora volt. Amikor 2010-ben bemutatkozott, a csapat eredetileg Manor Grand Prix néven indult volna a Forma-1-ben, de végül átkeresztelték Virgin Racingre.

A 26 tagú - a csapatok, a promoterek, a szponzorok, a motorszállítók, a gumiszállító válogatott képviselőit, valamint az FIA-elnök Jean Todtot és Bernie Ecclestone-t tömörítő - Formula One Commission áldását adta mindhárom névcserére, de az Autosport úgy tudja, ezt hivatalosan csak a WMSC ülését követően fogják megerősíteni.